Review: PUBG (Xbox One)

Review: PUBG (Xbox One)

Een simpel ogende shooter die eigenlijk veel dieper durft te gaan dan op het eerste gezicht lijkt. Met een game mode weet dit spel zich om je vingers heen te winden.

De afgelopen tijd hoor je steeds meer en meer mensen over het fenomeen PUBG, ook wel bekend als PlayerUnknowns BattleGround. Een van de nieuwste MMO’s die volgens velen op dit moment misschien wel de beste Battle Royal modes aanbiedt in lange tijd.

pubgcover

Wat is het?

Zoals ik eerder al stelde is PUBG een spel dat draait om een modus genaamd Battle Royal. Simpelgezegd kan je zeggen dat dit draait om iedereen tegen 1. Het spel draait om zolang mogelijk te overleven op een eiland waar je eerst met 99 anderen op een eiland terecht komt. Het doel is simpel, als enige overblijven en zo de beroemde Chicken Dinner zien te bemachtigen. Het overleven kan je op meerdere manieren doen, je kan zodra je je favoriete wapen hebt heel simpel gaan campen in een huis maar dat is niet altijd de beste manier omdat het speelveld steeds verandert qua omvang, het wordt namelijk steeds kleiner qua veilig gebied waar je je kan bewegen en dus wordt het gevaar voor je steeds groter. Waar je dus de eerste twintig minuten misschien nog veilig aan de rand van het eiland waant (wat een groot eiland is omdat je zelfs met voertuigen even kan rondrijden zonder de angst om te worden aangevallen) moet je op een gegeven moment wel dichter bij de vijanden gaan komen. En dan wordt het spel opeens wel heel erg spannend want op een gegeven moment sta je nog maar met 10 anderen in de speelwereld die ondertussen al een stuk kleiner is geworden. De ware strijd om te overleven is begonnen en nu hangt het van meer af van alleen je vindingrijkheid maar ook van je eigen kwaliteiten en zelfs dan is het nog steeds geen garantie dat je naar huis toe gaat met de gewilde chicken dinner.

pubg6

Hide, seek, shoot

Het klinkt relatief simpel, je springt uit het vliegtuig richting het eiland waarbij je naar beneden stort/zweeft op zoek naar een geschikte landingslocatie waar je met een beetje geluk de juiste equipment en wapens vindt om zo zo lang mogelijk denkt te kunnen overleven. Omdat het eiland erg groot is en niet iedere plek even veilig is zijn er gelukkig ook een paar voertuigen waarmee je je snel kan voortbewegen over het eiland en met een beetje geluk ook vijanden kan ontwijken en zelfs kan uitschakelen. Je kan dus niet zomaar even over straat en denkend dat je veilig bent want vergeet niet, in het begin zijn er 99 anderen die het op je hebben gemunt en men zal eerlijk is eerlijk, alles ook maar proberen om je tegen te houden en uiteindelijk zelf de gewilde beloning te verdienen.

pubg1

Hoewel het spel in de basis dus misschien klinkt als een wat simpelere shooter gaat het uiteindelijk een stuk dieper en komt er zelfs aardig wat strategie bij kijken. Het geeft een spel wat oogt als een doorsnee shooter in eerste instantie een diepere laag die je niet snel zou verwachten. Kijk je overigens verder naar de omvang van de speelwereld dan is het uiterst indrukwekkend te noemen wat men voor elkaar heeft gekregen als kleine studio zijnde. Het is iets totaal anders als bijvoorbeeld No Man’s Sky wat grotendeels is gegenereerd door middel van een algoritme. Hier moest alles van de grond af worden opgebouwd en ondertussen een soepele framerate zoveel mogelijk te worden gegarandeerd zodat iedere speler onafhankelijk van de hardware zoveel mogelijk kan genieten van het spel.

pubg4

 

Werk aan de winkel

Hoewel het spel pas recentelijk versie 1.0 heeft bereikt op de Xbox One is het spel natuurlijk nog lang niet af. Op dit moment heeft het spel net (op de server dan) een nieuwe update gekregen waarbij het spel nog stabieler dient te draaien en ook de framerate een boost heeft gekregen. Het spel heeft echter aardig wat problemen op het grafische gebied. Het spel heeft een omvangrijke omgeving maar wanneer je het bijvoorbeeld vergelijkt met flink want andere MMO’ s die op dit moment te spelen zijn moet gezegd worden dat het spel eigenlijk heel erg lelijk is. De graphics zijn relatief simpel (al komt het met iedere patch steeds dichter bij de PC versie) hoewel dat redelijk te verklaren is omdat men een zo hoog mogelijke framerate wilt behalen. Helaas is dat iets wat nog aardig schort op de Xbox One versie. Zelfs met de nieuwste patch zal je nog steeds flink wat framedrops krijgen. Dit is zelfs zo erg dat bij drukke gebieden je nog steeds zal merken dat zelfs de 30fps niet zal worden behaald en dat is eigenlijk een ramp voor dit soort spellen want juist snelheid is belangrijk bij dit soort spellen. Een moment niet opletten is fataal bij dit spel en net die ene framedrop kan er voor zorgen uiteindelijk dat je niet wint maar verliest.

Gelukkig heeft men een token achter de hand want het spel is nog steeds in de Early Access fase, de vraag is dan echter waarom is het dan zo vroeg uitgebracht? Is dit een betaalde Beta?

pubg6

Graphics

Ik schreef al dat de graphics relatief simpel waren en helaas wordt dat op de Xbox One meer dan duidelijk gemaakt. Afhankelijk van de Xbox One die je hebt zal je meerdere malen het gevoel krijgen dat je naar een spel kijkt voor de originele Xbox. Het spel is overduidelijk gericht om het verkrijgen van hoge fps maar als je zelfs daar al niet in slaagt op dit moment dan is het soms wel erg vervelend te noemen. Toch wilt dat niet zeggen dat het spel geen variatie biedt. Je hebt op het eiland een heel erg groot diversiteit van omgevingen waar je mede door de druk van de verandering van de grootte van het speelgebied en je eigen zorgen voor je veiligheid te weinig aandacht zal besteden uiteindelijk aan de kwaliteit van de graphics. In ieder geval staat vast dat met iedere update het spel tot nu toe niet alleen beter speelt maar ook er steeds beter uit komt te zien. Het is overigens wel zeer aan te raden dat je dit spel als je voor de Xbox One versie gaat te spelen op de Xbox One X. De reguliere Xbox One heeft niet alleen heel erg veel moeite om de framerate acceptabel te houden maar ook grafisch gezien ga je er eigenlijk een nog grotere stap op achteruit al valt het niet gelijk op tenzij je natuurlijk side by side vergelijkt.

pubg-early-access-visual-comparison-xbox-one-xbox-one-x-pc_2hmu

pubg5

Conclusie

Het is overduidelijk dat een van de populairste spellen van dit moment nog niet af is. Het spel is nog in de Early Access fase dus in dat opzicht is het niet zo gek dat het nog niet af is. Het spel is dan ook op dit moment nog voor een prettig prijsje te krijgen. In dat opzicht hoef je ook nog niet al te veel te verwachten. Wel is het jammer dat de speelbaarheid nog niet je van het te noemen is (al gaat het wel de goede kant op). Het spel is zeker verslavend te noemen en hoewel het nog niet al te soepel speelt moet gezegd worden dat het zeker een bepaalde charme heeft. In het begin zal het spel zeker niet gelijk je weten te grijpen, sterker nog, je zal heel erg snel in het begin gefrustreerd raken om het feit dat anderen je zo snel neer weten te halen zonder dat je ze misschien ziet of dat ze al weten hoe ze je moeten uitschakelen terwijl jij nog het gevoel hebt dat je veilig bent. Gedeeltelijk komt dit omdat je aan het spel moet wennen, aan de andere kant is het een kwestie van oefening baart kunst. Houd er echter rekening mee, er zit geen matchmaking in, je bent afhankelijk van je eigen skills en als je niet goed genoeg bent dan zit er simpelweg geen Chicken Dinner in. Ja, er is een squad based modus in het spel waar je met drie andere vrienden samen kan werken en dit is heel erg vermakelijk te noemen maar, het schept minder voldoening op een of andere manier dan wanneer je in je eentje speelt. Misschien wordt dat echter nog verbeterd, het spel is nog niet af dus in dat opzicht valt er nog veel aan te gebeuren en hebben ze nog wel even.

pubg8

De vraag is echter, zal dit werk gereed zijn voordat de spelers verveeld raken met het spel en links laten liggen door de bugs of overstappen naar de concurrentie waar Fortnite zelfs al een free2play versie heeft uitgebracht die bijna letterlijk hetzelfde is (behalve het grafische gebied wat een misschien wel meer cartoony is maar wel af oogt) met een paar toevoegingen die het spel een extra uitdaging geeft maar ook voor een grotere maar ook leukere uitdaging zorgt.

Maar waar Fortnite is ontwikkeld door Epic Games, een zeer grote studio, zit achter PUBG eigenlijk alleen maar het zeer kleine PUBG Corporation, een kleine studio die misschien nog onervaren te noemen is maar overduidelijk wist waar zij zich in eerste instantie op moesten richten en dat is een zeer leuke speel ervaring die je heel erg lang bezig zal houden.

The Verdict

8Great

The Good: Verslavend | Chicken Dinner | 100 vs 1 | Zeer uitdagend |

The Bad: Graphics vallen tegen | Framerate vaak te laag |