Leeftijdskeuringen

De afgelopen paar jaar worden we er eigenlijk wel mee doodgegooid, de keuringen. Op alle entertainment producten zie je wel een leeftijd staan en ook spellen en films hebben dus een keuring. Voor games is dat de PEGI en voor de films is dat de Kijkwijzer. Wat men overigens vaak vergeet is dat wanneer iets bijvoorbeeld gekeurd is voor 6 of 9 of soms zelfs 12 dat het niet betekent dat het automatisch ook geschikt is voor die leeftijdsgroep, het is alleen een keuring die gebaseerd is op bepaalde aspecten van die film of dat spel. Het is namelijk een lijstje van vragen dat men afgaat.

Misschien wel het beste voorbeeld om te geven van een keuring die misschien niet helemaal op zijn plaats is is de meest recente Terminator film namelijk Terminator: Genisys. Deze film heeft een keuring gekregen van 12 vanwege angst en geweld. Het niveau van geweld is van een dusdanig agressief niveau dat wanneer het een film zou zijn geweest waarbij mensen meerdere keren bloedig werden geraakt de keuring zelfs 16 zou zijn geweest maar omdat het robots zijn die worden beschoten en we dus nauwelijks bloed krijgen te zien is die keuring slechts 12 en betekent dat dus ook dat kinderen van alle leeftijden naar die film mogen kijken (en je dus ook gerust dat ziet gebeuren omdat ouders graag die film willen zien en ze met hun kind zijn). Het resultaat kan je waarschijnlijk wel raden van zo een actie… wanneer het kind namelijk te klein is om de ondertiteling te lezen is de kans groot dat het kind zich gaat vervelen, het gaat drammen, praten (ouders proberen soms nog de ondertiteling voor het kind voor te lezen wat bij andere kijkers kan gaan irriteren) of zelfs huilen omdat het schrikt van het vele geweld. Dat een keuring laag is wilt dus niet zeggen dat het ook een vrijbrief is dat je zomaar met je kind er naar toe kan gaan

Ik heb ook nog een ander voorbeeld, nog een recente film en dat is namelijk de film Pixels, deze film met een keuring van 9 ziet er op het eerste gezicht best onschuldig uit, het draait tenslotte om oude computerspelletjes en dat is leuk voor de ouders die het nog kennen maar ook leuk voor de kinderen.

Toch zitten er een paar stukjes in die misschien niet altijd geschikt zijn voor kinderen. Zo wordt de arm van de bedenker van Pacman afgebeten door Pacman. Goed, het gebeurd geannimeerd, we zien geen bloed maar de arm is er wel af, hij is wel weg echter omdat de arm aan het einde weer terugkomt en omdat er geen bloed bij komt kijken en omdat Pacman toch “niet echt is” heeft het niet veel invloed er op. Verder wordt er in de film wel veel geschoten maar het is allemaal niet echt, de pixel stijl zorgt daar voor. Toch moet je als kijker er rekening mee houden dat doordat het een hogere kijkwijzer heeft het voorprogramma ook wat wilder kan zijn. Tenslotte is Pixels geen kinderfilm en zullen bioscopen daarom ook een wat ruimere selectie van trailers gebruiken. Hierdoor kan het dus gebeuren dat er een trailer voor zit van een film waarvan de film een hogere keuring heeft dan de trailer zelf maar omdat de trailer wel een correcte keuring heeft het daarom wel er voor mag zitten. Dit kan voornamelijk voor de wat kleinere kinderen wat schokkender zijn maar nogmaals, een lage keuring wilt niet altijd zeggen dat het een kinderfilm is.

Een goed voorbeeld hiervan is misschien wel de film The Theory of Everything die een zeer lage keuring heeft maar veel te ingewikkeld is voor kinderen van die leeftijd. Ze zullen zich eerder vervelen en daardoor andere bezoekers gaan vervelen want het grootste gedeelte zullen ze niet begrijpen hoewel men ook bij de productie van deze film heeft geprobeerd alles wat makkelijker te maken.

 

Bij spellen ligt het echter wat ingewikkelder want hoewel bij films de bioscopen soms nog wat invloed kunnen hebben op de bezoeker en de content die er voor zit. Hier ligt het volledig in handen van de winkelier en de koper van het spel. Ja, de winkelier kan moeilijk doen om een spel te verkopen aan iemand van onder de 16 bij de geweldadige spellen maar 9 van de 10 keer, als de ouder er bij staat dan wordt het alsnog verkocht, die andere keer wordt het vaak verkocht als de ouder zegt “dan koop ik het voor mijzelf”. Helaas is dit iets wat niet te voorkomen is in deze tijd en waar misschien nooit iets tegen kan worden gedaan omdat het nu eenmaal thuis wordt afgespeeld. Zodra de koper het gebouw heeft verlaten is er niets meer wat er tegen kan worden gedaan dat een 12 jarige als een losgeslagen beest tekeer gaat in spellen als GTA en Call of Duty en het onschuldiger wijs mee neemt naar school en het met zijn/haar vriendjes naspeelt.

Het is overigens niet iets van deze tijd want toen ik klein was en we hadden Predator of Rambo gezien deden wij hetzelfde ook al was het niet de bedoeling dat wij dat soort films zagen, thuis kon het altijd wel op een of andere manier inclusief films als Poltergeist waar ik stiekem voor uit bed kroop en hoopte dat mijn ouders me niet zouden ontdekken. Misschien daarom vinden ouders het misschien ook wel zo vervelend dat er soms om die leeftijdskeuringen zo moeilijk wordt gedaan, misschien moet het daarom wel weer vrijblijvend worden zodat de ouders zelf kunnen beslissen of hun kind het wel aan kan, ik weet zeker dat 16+ film bezoekersaantallen omhoog zullen gaan. Echter er is ook nog een andere groep. Namelijk mensen die hun kind voor alles willen beschermen.

 

Er was namelijk eens een filmpje genaamd “De Groeten van Mike”. In deze leuke familiefilm was op een gegeven moment een stoeipartij tussen twee vrienden, deze twee beste vrienden waren aan het stoeien omdat ze ruzie hadden maar later in de film kwam het gelukkig weer allemaal goed. De film was gekeurd voor Alle Leeftijden maar omdat er iemand had geklaagd over die stoeipartij en het NICAM het daar over eens was dat het gewoon onder geweld viel werd de keuring omhoog geschaald naar 6 met Geweld. Een simpele stoeipartij tussen twee vrienden was dus uiteindelijk genoeg om de keuring omhoog te laten gaan naar 6, een stap overigens die hoogstwaarschijnlijk heeft gezorgd dat er minder bezoekers naar die film zijn gegaan en waardoor ook de dvd verkoop een stuk lager was dan waar men op had ingezet. Erg spijtig voor de makers van die films maar ook voor veel kinderen die vast en zeker van die film hadden genoten en hem nu dus hebben moeten missen.

 

Het is overigens ook wel grappig wanneer je de keuringen van bepaalde films door de jaren heen naast elkaar legt. Kijk bijvoorbeeld naar Jurassic Park, toen die film voor het eerst in de bioscopen kwam kreeg hij als keuring AL, dit werd al redelijk snel AL met ouders maar nog steeds AL. Toen de kijkwijzer werd geintroduceerd kreeg de film al snel 6 als keuring om ten tijde van de 3D rerelease omhoog te worden geschaald naar 12 terwijl ik hem als kind gewoon in mijn eentje had mogen bekijken. De film is niet veranderd maar de keuringen zijn betuttelender geworden denk ik en de overheid probeert meer en meer mensen te begeleiden terwijl dat dus absoluut niet nodig is. Ik ben tenslotte ook niet nadat ik rond mijn 12e Wolfenstein 3D speelde in het rond gaan lopen en Nazi’s dood gaan schieten?

Maar goed, hoewel er door de keuring misschien wel meer problemen ontstaan dan zonder een keuring moet er natuurlijk wel altijd een advies worden gegeven of een spel of film wel geschikt is voor een bepaalde leeftijdsgroep maar ik zou zeggen laat het bij een advies blijven want op deze manier zal het nooit werken want zelfs kanalen als Film 1 mogen om 10:00 in de ochtend 16+ films uitzenden omdat het kan worden geblokkeerd en op die manier kan men nog altijd op welke leeftijd dan ook toegang krijgen tot bepaalde content.

 


Tagged: ,