Review: Star Wars: Battlefront

Lang, heel lang geleden, in een sterenstelsel hier heel ver vandaan was er een strijd tussen twee kampen, The Empire, de kwade zijde van The Force en de rebellen, gesteund door de lichte zijde van The Force streden tegen elkaar waarbij de rebellen natuurlijk vrij wilden zijn van de onderdrukking van The Empire terwijl The Empire natuurlijk wilden overheersen over het sterrenstelsel.

Star-Wars-Battlefront1-640x360

Ik heb het hier natuurlijk over de setting van Star Wars waar we al bijna 40 jaar hebben mogen genieten van de strijd tussen de lichte en de duistere zijde van The Force. De franchise is een van de grotere op het gebied van films maar ook op het gebied van games al moet hierbij gezegd worden dat de meeste titels helaas een beetje teleurstellend zijn.

Nu Disney eigenaar is van de Star Wars franchise hielden fans gelijk hun hart vast want gelijk werd de duistere maar zeer indrukwekkende Star Wars 1313 en hoewel ze met Disney Infinity leuke spellen hebben gemaakt is Star Wars toch wel wat ruiger in de films.

Gelukkig bracht EA al snel naar buiten dat zij met Disney een deal hadden gesloten om spellen in het Star Wars universum te gaan maken en dat gaf gelijk fans hoop want ontwikkelaar DICE zou misschien wel de perfecte ontwikkelaar zijn voor een nieuw deel in de Battlefront serie. En gelukkig was EA zo slim om dat ook in te zien en dus hoefde DICE niet aan de slag met een nieuwe Battlefield (al zijn ze daar vast en zeker al mee bezig) maar mochten ze hun ervaring inzetten om misschien wel de perfecte Star Wars: Battlefront te gaan neerzetten. Maar is ze dat ook gelukt?

bf13

Star Wars en dus geen Battlefield

Laat 1 ding duidelijk zijn, mocht je op zoek zijn naar een nieuwe Battlefield dan is Battlefront absoluut niet het spel wat je wilt spelen. Misschien wel het enige wat Battlefront overeenkomt met Battlefield is de engine waar het spel op draait, dat het een FPS shooter is (al kan je ook third person spelen) en de ontwikkelaar. Voor de rest heeft het weinig met elkaar gemeen en zal je ook als Battlefield speler totaal niet op je plek voelen. Het spel speelt namelijk totaal anders, er zijn geen echte perks die je nu vrij speelt, iedereen is zo een beetje gelijk al verdien je wel punten om zo uiteindelijk nieuwe wapens en speciale abilities te kunnen gebruiken in de multiplayer matches. Door middel van speciale pick-ups krijg je uiteindelijk de mogelijkheid om met bepaalde heroes te spelen of bijvoorbeeld een X-Wing of Tie-Fighter of enig ander voertuig dan wel een sterker wapen. Je zou dus kunnen zeggen dat iedere speler gelijk is aan elkaar en hoewel je wel via het kaarten systeem andere wapes aan je inventory toevoegen maar die kan je ook vaak krijgen door middel van de pick-ups en dus is hangt het voornamelijk van jezelf af.

bf12

Battlefront dus een Battlefield noemen in een Star Wars jasje doet dus het spel absoluut te kort, juist door die speciale pick-ups die door de volledige maps liggen zorgen er voor dat het juist zoveel uitdagender wordt voor iedereen en juist de mogelijkheid om met een hero te spelen kan je het voordeel van je vijand juist volledig om buigen, ze zijn tenslotte niet voor niets heroes waardoor je zelf de beslissende factor kan zijn, zoals het hoort bij een held. De helden zijn overigens zoals je verwacht, de fan favorites uit de Star Wars franchise en dus zal je keer op keer genieten van de momenten dat je met de heroes kan spelen want niet alleen zijn ze een stuk krachtiger, ze hebben ook flink wat speciale moves zoals wij ze kennen uit de films wat dus betekent dat Darth Vader inderdaad de Force Choke kan uitvoeren, een move die er overigens voor heeft gezorgd dat de leeftijdskeuring in Nederland 16 is ondanks het feit dat er eigenlijk geen bloed te zien is.

Echter er is meer wat de franchise juist zo onderscheidt van de rest en dat is namelijk de luchtgevechten. Er is namelijk zelfs een multiplayer modus die zich puur en alleen richt op de dog fights die je met je tegenstanders kan houden. Goed, het is een kleine domper dat we niet gelijk vlieg missies in de ruimte kunnen spelen maar die mogelijkheid komt er later aan in de vorm van DLC en wat belangrijk is, de missies die je wel kan spelen zijn verbazingwekkend goed werkend. De Tie-Fighters, X-Wings, A-Wings, eigenlijk alle voertuigen besturen zich met groot gemak, een stuk makkelijker dan de voertuigen in de Battlefield serie. De uitleg is minimaal maar voor je het weet voer je de grootste capriolen uit en ben je misschien wel gelijk de toekomstige “Red Baron” waarbij je online wordt gevreesd om je “skills”. Het spel is zo ontzettend veelzijdig op dit gebied dat eigenlijk het trieste dieptepunt van de voertuigen de AT-AT is en dat is toch wel erg jammer want dat waren altijd wel de stoerste voertuigen uit de landvoertuigen in de films maar in het spel is het eigenlijk een onrails shooter gedeelte waardoor het misschien wel een krachtig voertuig is maar verder vooral een beetje een saai voertuig is waar je misschien niet half zoveel plezier aan zal beleven als je misschien wel had gedroomd. De keuze voor deze besturing is natuurlijk wel begrijpelijk maar ook een beetje jammer want tja, veel Star Wars fans hebben daar wel van gedroomd. Alleen voertuigen die je in theorie in je eentje kan besturen krijg je vooralsnog de controle over.

PlanetAbrams-640x360

Meer van dit soort gameplay maar een paar verzoekjes

Het klinkt een beetje vreemd omdat de gameplay eigenlijk heel erg generiek is maar hoewel het spel een competitieve sfeer biedt in de multiplayer en de besturing relatief simpel te noemen is is dat juist wel hetgeen wat de besturing voor iedereen begrijpelijk maakt, laagdrempelig en snel op te pakken. Ook zijn de mappen zo groots dat er misschien op een paar mappen na niet echt posities zijn waar je zomaar even kan zitten campen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Call of Duty. Mede ook omdat je zelf niet echt kan bepalen waar je spawnt zorgt dit er voor dat je ook niet steeds dezelfde fout zal maken of steeds in de buurt terecht komt van je favoriete camp site en dus blijft het voor iedereen leuk in dat opzicht.

bf11

Toch is het niet helemaal perfect. Veel multiplayer modussen zijn er namelijk op gericht om samen te werken met elkaar. Helaas vond DICE het niet nodig om een voice chat in het spel te bouwen waardoor het eigenlijk een gigantische chaos is voor iets waar je juist zou verwachten dat men zou samen werken. Juist het ontbreken van onderlinge communicatie mogelijkheden in het spel voelt erg vreemd aan omdat juist in de films meerdere keren de rebellen en de Stormtroopers duidelijk met elkaar aan het communiceren zijn, het is een beetje een smet op de multiplayer die juist doordat er geen perks in het spel zitten die het zo ongelijk kunnen maken voor nieuwe spelers zo leuk houdt voor iedereen. De drempel is laag maar hoe verder je komt in het spel qua ranking hoe diepgaander het wordt zonder dat je een dusdanig groot verschil krijgt in wapens want uiteindelijk zijn ze allemaal relatief gelijk aan elkaar. De balancing is dus erg goed geregeld echter de matchmaking mag wel wat verbetering krijgen want zo zal je als beginner tussen de meer ervaren spelers terecht komen wat niet altijd voor iedereen even leuk is als je net begint maar dat is iets waar DICE heeft beloofd om aan te gaan werken.

bf7

Ik weet nog dat ten tijde van mijn preview ik o.a. commentaar had op de balans in The Battle for Hoth, het was niet helemaal eerlijk en DICE heeft dat nu ook aangepakt maar als je er wat dieper over nadenkt zal je je eigenlijk realiseren dat het ook in de films nooit een eerlijk gevecht is geweest en juist die extra uitdaging maakte het dan ook heel erg tof. Het is een aanpassing die het misschien wel voor de gamers wat leuker maakt om ook met de rebellen te spelen maar had niet echt gehoeven (daarentegen is het misschien wel een van de leukste maps om te spelen).

bf3

Maar er is nog wat mis en dat is bij de besturing van de vliegtuigen, je kan namelijk de besturing niet veranderen waardoor gamers die de flight simulators gewend zijn geraakt door de jaren heen nu opeens moeten wennen aan een wat directere besturing al is dat slechts een kleine groep maar die mogelijkheid zou wel erg fijn zijn geweest, misschien dat dat nog komt op een later moment.

Liefhebbers van een single player campaign moeten overigens worden teleurgesteld, er is geen doorlopend verhaal door diverse missies heen, je speelt steeds een bepaald gedeelte van het spel in je single player gedeelte maar het zijn geen stukken die uiteindelijk een geheel vormen, Battlefront heeft altijd om de multiplayer gedraaid en dat is ook hier het geval, je moet dan ook het single player gedeelte zien als een extraatje en de training voor het echte spel.

BF-vs-HS-640x360

Wow!

Eerlijk is eerlijk, de Frostbite 3 engine is een engine die al vaker zijn kracht heeft laten zien maar nog niet eerder in zo ontzettend veel vlakken zo ontzettend divers, je mond zakt namelijk open wanneer je al die details in het beeld krijgt te zien, niet alleen qua omgevingen en karakters maar ook de invloed die je hebt op de omgevingen. Er zijn namelijk momenten dat er veel sneeuw ligt (denk weer aan Hoth) en wanneer je daar loopt zal je daadwerkelijk je sporen in de sneeuw zien liggen. Het is een klein detail maar zo fantastisch om te zien, helemaal in een map waarbij je met 39 anderen rondloopt. Natuurlijk verdwijnen ze op een gegeven moment, dat mag je het spel niet helemaal kwalijk nemen maar het is tof om te zien (en je kan altijd nog sneeuwval de schuld geven). Het spel ademt gewoon op de juiste manier de Star Wars sfeer, de helden lijken op hun (jonge) evenbeeld, de voertuigen kloppen, de planeten lijken te kloppen, het bevat diverse easter eggs naar de oude films, het is gewoon een feest van herkenning en zelfs de manier dat de wapens reageren lijkt te kloppen. Het is voor de fans gewoon om te smullen, helemaal om dat DICE flink wat easter eggs in het spel heeft gestopt met verwijzingen naar de films.

bf6

Nu is het natuurlijk wel zo dat graphics en omgevingen misschien wel op de film kunnen lijken maar het plaatje is nog niet compleet, het oor wilt namelijk ook wat en eerlijk is eerlijk, DICE stelt ook hier niet teleur want het lijkt wel alsof ze de archieven van Lucasfilm volledig hebben leeggehaald want het klinkt volledig als hoe je hoopt dat het klinkt. De heroes gebruiken quotes uit de films en ook de wapens en voertuigen klinken zoals wij ze kennen uit de films. De meeste fans zullen genieten van hoeveel liefde voor Star Wars dit spel bevat en hopelijk zal DICE dit weten vol te houden.

bf2

Niet perfect

Natuurlijk is het spel niet perfect, het is lastig om in de buurt te komen van perfectie en er zijn heel erg weinig spellen die daarbij in de buurt komen maar waar ik bij dit spel aan moet denken is plezier en liefde. DICE heeft overduidelijk heel erg veel liefde gestoken in dit spel, ze hebben de drempel laag geprobeerd te houden voor iedereen door speciale perks in het spel te stoppen in de vorm van power ups en hoewel niet iedereen hier fan van is moet ik zeggen dat het eigenlijk heel erg goed werkt. Behalve dat je in het veld dus goed op let op je vijanden ben je ondertussen ook op zoek naar die power ups want misschien krijg je wel een bijzonder voertuig, mag je met een held aan de slag of krijg je opeens een voertuig waardoor je misschien zelfs wel het verschil van een match kan maken zonder dat je echt naar een speciaal gebied moet rennen om in een voertuig te stappen want het lijkt er op dat veel power ups steeds van locatie veranderen en dus je overal net geluk kan hebben. Dit maakt het dan ook voor iedereen altijd leuk en kansrijk.

bf14

Wel moet gezegd worden dat de grote mappen er voor zorgen dat het soms een erg grote chaos is waardoor je het spoor soms bijster raakt, mede doordat je niet constant op de radar kan kijken en niet met elkaar kan communiceren in het spel buiten de parties om. Wil je dus echt een team zijn en gecoordineerd samen spelen dan moet je dus eerst een party vormen om daarna het spel te gaan spelen. Hierbij blijft helaas dan alsnog het probleem dat de zogeheten co-op met elkaar gelimiteerd is tot 2 omdat je ook niet kan bepalen in welke zijde je terecht komt. Het is dus laagdrempelig gemaakt maar het maakt het je niet makkelijk om uiteindelijk daadwerkelijk als een team te spelen en dat is toch jammer want sommige mensen willeen alleen maar onderdeel zijn van The Rebellion terwijl anderen juist alleen maar onderdeel willen zijn van The Empire. Het is niet zo heel erg gebruikersvriendelijk van DICE te noemen en het is dan ook te hopen dat dit later alsnog beschikbaar komt.

bf16

En dan hebben we misschien wel het grootste minpunt waarbij je zelfs kan zeggen dat EA zijn ware aard weer laat zien want wanneer je eindelijk niet meer zo onder de indruk bent met wat het spel je voor een ervaring biedt en je je ogen opent dan kom je er achter dat de hoeveelheid content eigenlijk relatief weinig is. Er zijn namelijk maar in totaal 12 missies op 5 werelden waardoor je eigenlijk relatief snel door alles heen bent en dan is 60 euro wel erg summier. Uiteraard heeft DICE DLC beloofd en is er een seasonpack wat nieuwe modus zal gaan brengen, nieuwe mappen, heroes, missies en naar het schijnt zelfs space battles. Er zit dus nog heel veel potentie in het spel die helaas door middel van DLC uiteindelijk er uit zal worden gehaald.

bf1

Conclusie

Battlefront is een toffe Star Wars shooter die absoluut zijn mannetje staat, niet alleen grafisch gezien maar ook qua gameplay en kijkend naar het feit dat er zelfs aan splitscreen mogelijkheden is gedacht moet gezegd worden dat je zeker wel hier plezier aan zal gaan beleven. Wel moet gezegd worden dat het spel voornamelijk gericht is op de Star Wars liefhebbers. Het is namelijk een wat simpelere versie van Battlefield op zo een indrukwekkende manier gebracht naar het Star Wars universum dat wanneer je geen liefhebber bent van Star Wars je dit spel moet laten liggen, het is zo belangrijk voor dit spel dat je het niet kan en mag negeren. Ben je echter een Star Wars liefhebber dan is dit misschien wel jouw spel, zelfs als je alleen wilt vliegen of een van de Walkers wilt besturen dan ben jij die gamer die ondanks de wat tegenvallende hoeveelheid van content op dit moment met een gigantische glimlach dit spel zal spelen want de sfeer, het geluid, de beelden, de gevechten, alles is Star Wars in Battlefront, het spel ademt gewoon Star Wars en dichterbij zal het misschien niet naar je toe komen dan in dit spel.

bf5split

Het is jammer dat er geen echte single player in het spel is verwerkt voor mensen die hadden gehoopt op een soort van opvolger van Jedi Knight maar daarentegen is juist de laagdrempeligheid van de multiplayer misschien wel de perfecte oplossing om mensen over te halen om die te proberen en te gaan spelen. De kans is namelijk ontzettend groot dat voor je het daadwerkelijk door hebt je weer flink wat uren verder bent met spelen, het spel is namelijk qua multiplayer voor het grootste gedeelte nauwelijks te vergelijken met spellen als Call of Duty en Battlefield die eigenlijk veel dieper in gaan op de multiplayer en waar de echte die-hards al vaak te krachtig zijn wanneer mensen bijvoorbeeld rond de Kerst die titels krijgen en hopeloos achter lopen en eigenlijk kansloos zijn in de multiplayer.

Absoluut een aanrader voor de fans om alvast warm te lopen voor de nieuwe Star Wars film en het is te hopen dat de extra content de moeite waard zal zijn want anders zal deze franchise misschien wel een te vroege dood sterven terwijl hij juist net weer is teruggekeerd.

star-wars-battlefront-gameplay-trailer-walker-assault-on-hoth-e3-2015

Cijfer: 8 (maar alleen voor de fans van Star Wars)