Film top 5 2015!

Het is het einde van het jaar en dat betekent dat het ook weer de tijd is van de vele lijstjes die we allemaal maken. Het is misschien een beetje oubollig maar we houden er van dus waarom dan ook niet zou ik zeggen.

2015 was misschien wel op filmgebied een van de beste in jaren en terecht, het zat namelijk vol met films die ons terug brachten naar warme herinneringen van toen we klein waren. Herinneringen aan tijd die we misschien wel als klein kind met onze ouders doorbrachten. Het is dan ook niet zo heel erg vreemd dat de meerderheid van de films in deze top 5 een nostalgisch gevoel met zich meedragen.

Nu wil ik niet zeggen dat dit de vijf beste films zijn die dit jaar zijn uitgekomen maar dit zijn simpelweg de films waar ik het meest van heb genoten.

 

  1. Jurassic World

2015 was het jaar dat we eindelijk weer een Jurassic Park film kregen. Dit keer niet een park in aanbouw maar het park is eindelijk open en de bezoekers lopen er rond maar natuurlijk gaat er iets fout en weet dit keer een door het park zelf ontwikkelde dinosaurus ontsnapt. Eigenlijk hetgeen wat je hoopte in de eerste film misschien al te krijgen, namelijk een park dat echt open is en waar de bezoekers worden opgegeten door de dinosaurussen kregen wij dat nu wel te zien en dat was precies waar we op zaten te hopen. Dat uiteindelijk Rexy de show weet te stelen maakt het alleen maar nog gaver. Ik voelde me weer als een klein kind dat voor het eerst naar dinosaurussen zat te kijken. Een fijn brok nostalgie waar ik als een kind zo blij van werd. Het was lang geleden dat ik zo naar een film vooruit had gekeken en waar de marketing van de film al begon met een geweldige website die daadwerkelijk leek op een echt pretpark en steeds beter werd.

  1. Star Wars Episode VII: The Force Awakens

Tja, wat valt er nog te zeggen over dit kassucces? De film bracht ons alles wat de fans wilden zien, hoe het verhaal verder gaat, goed tegen kwaad, de dark side en de light side. Stormtroopers, X-Wings, Tie Fighters en natuurlijk de terugkeer van de cast uit de oorspronkelijke films. Het is gewoon genieten voor de fans maar ook voor de niet fans. Dat de terugkeer van de oude cast een extra nostalgisch gevoel aan toevoegt maakt het alleen maar nog mooier en dat de film in 3D is is voor de verandering niet eens volgens de meesten niet erg want het werkt uitstekend in deze film.

Het is niet de beste Star Wars film, het bracht wat de massa wilde zien en leverde dat ook. Nieuwe helden, oude helden, vertrouwde elementen gemaakt met liefde voor de originele trilogie. Helaas iets te veel gericht op de nostalgische gevoelens en iets te weinig op het het verhaal. De massa zal genieten en de die-hard fans zullen er doorheen prikken en de een zal het misschien vergeven en de ander niet. Persoonlijk heb ik drie kwart van de film met een grote glimlach op mijn gezicht gezeten dus ik vergeef het J. J. Abrams wel, ik snap dat veel fans boos zijn maar ik heb zo genoten dat ik er geen genoeg van krijg. Misschien dat ik na meerdere viewings daadwerkelijk realiseer dat de film misschien niet zo geweldig is als ik op het moment van schrijven denk dat hij is maar vooralsnog had ik hem misschien zelfs wel hoger gezet als mensen mij al niet op een paar fouten hadden gewezen maar daarvoor zal ik binnenkort nog meerdere keren de oudere films bekijken gevolgd door een Force Awakens. Ben wel razend benieuwd naar het vervolg, zit constant met zoveel mensen te speculeren over bepaalde gedeeltes van de film dat in dat opzicht de film voor genoeg gesprekstof heeft gezorgd dus in dat opzicht kan er neem ik aan absoluut niets mis mee zijn.

  1. Kristen

Het was even een beetje twijfelen welke plaats ik deze film zou geven maar dit was misschien wel de grootste verrassing van het jaar. De film weet in een paar kleine ruimtes een verrassende wending te geven aan het gegeven dat een dreigende man voor de deur staat die binnen probeert te komen om de hoofdrolspeelster wat aan te doen. Het ziet er niet spectaculair uit, de acteer prestaties zijn niet geweldig maar voeg het bij elkaar en je hebt een film die verbazingwekkend sterk was. Ik heb de volledige film op de rand van mijn stoel gezeten en dat is heel erg lang niet meer gebeurd en dat een Nederlandse film dat voor elkaar weet te krijgen is wel het laatste wat ik had verwacht. Petje af en zeker een waardige nummer 3 zou ik zeggen.

  1. Ex-Machina

A.I., de afgelopen jaren hoor je er steeds meer en meer over, niet alleen over de voordelen maar ook over de angsten die er bij de mensen heerst er om heen. De angsten er omheen houden ons al bezig sinds de eerste computers en in de film 2001 kregen we hier al wat over te horen en te zien en ook diverse ontwikkelaars van videogames hebben die angsten al in spellen laten zien. Ex-Machina is een film die dit onderwerp behandelt op een zeer realistische manier en deed mij in eerste instantie denken aan een tech-demo van Quantic Dream genaamd Kara van een paar jaar geleden die dat nu hebben uitgewerkt tot een spel dat in 2016 op de markt komt genaamd Detroit. Echter Ex-Machine heeft dat concept verwerkt in een film en ik moet eerlijk zijn, het concept klonk zeer overtuigend en deed mij zeker even stilstaan bij wat inderdaad de mogelijke gevaren kunnen zijn van A.I. en of wij wel dat zover willen ontwikkelen.

In Ex-Machina draait het om een software programmeur die wordt uitgenodigd door het hoofd van een groot softwarebedrijf (zoiets als Google) om mee te werken aan een experiment waar hij mee bezig is namelijk het ontwikkelen van een ware A.I. voor de besturing van een robot die niet van echt te onderscheiden is waarbij ze zo realistisch moet zijn dat ze daadwerkelijk mensen weet te overtuigen dat ze een echte persoon is. De film maakt geen gebruik van al die cliche hacking skills die we steeds zien in films over IT, we krijgen eigenlijk weinig programmeerwerk te zien wat eigenlijk de film alleen maar ten goede komt en er ook niet omheen draait met mooie praatjes dus in dat opzicht is dit misschien wel een van de meest realistische films over de mogelijke gevaren van A.I.. Houd er rekening mee dat als je deze film bekijkt dat het niet de snelste film is maar absoluut een die je gezien moet hebben.

Leuk dit lijstje natuurlijk maar wat is de nummer 1 vraag je je misschien af en daar kan ik heel kort in zijn:

 

  1. Mad Max: Fury Road

Er kan er maar 1 de beste zijn en hoewel veel mensen deze franchise niet meer herinneren is het ook voor velen het langverwachte vervolg van Mad Max: Beyond Thunderdome. Wat deze film zo bijzonder maakte was dat het naadloos aansluit op de voorgaande films terwijl eigenlijk alles veranderd is maar misschien is dat ook wel de kracht van de film. De Mad Max films laten bij ieder deel een stukje erger verval van de mensheid zien en eerlijk is eerlijk, je zou zeggen dat George Miller bij de eerste Mad Max film al een vooruitziende blik had want zoals hij het geheel laat zien voelt het niet eens onrealistisch aan. Natuurlijk is het allemaal een beetje over the top maar dat hoort bij de franchise vind ik.

Wat de film zo bijzonder maakt vind ik is dat er met relatief weinig dialogen zo een verhaal wordt neergezet met zulke sterke karakters. Het laat des te meer zien dat je niet veel woorden nodig hebt om een overtuigend verhaal neer te zetten en hoewel Mad Max de titelpersoon is draait ook bij dit deel het niet zozeer om de titelpersoon maar meer om de karakters er omheen. Genieten voor de fans en een waardige opvolger en qua filmbezoeker absoluut de film waar ik het meest van heb genoten. Mijn verwachtingen lagen erg hoog bij deze film en die werden ruimschoots overtroffen. Ik krijg er nog steeds genoeg van en hoop ook dat de vervolgen razendsnel komen.

Omdat het jaar zoveel leuke films heeft gebracht heb ik als Wildcard ook er een Guilty Pleasure aan toegevoegd, een film waarbij ik me ontzettend veel heb vermaakt,  een franchise die ik al volg sinds het eerste deel dat zoveel indruk op mij maakte en die eigenlijk met ieder deel beter werd in plaats van slechter zoals de trend is (met uitzondering van het tweede deel die een beetje teleurstellend was maar wel nodig was voor het verhaal).

 

Wildcard (oftewel net buiten mijn top 5) : Fast & Furious 7

Het zevende deel alweer van de Fast & Furious serie en dit is wel een zeer bijzonder deel want deze film betekende helaas ook het laatste deel met daarin Paul Walker die helaas gedurende de opnames kwam te overlijden. Om dit verlies op te vangen is er gedeeltelijk gebruik gemaakt van zijn broers en van computerbeelden en hoewel je grotendeels nauwelijks door hebt dat hij het niet echt is zal iedere kijker dat in zijn achterhoofd houden en hoewel de film op een passende manier afscheid neemt van hem moet wel gezegd worden dat het buitengewoon spectaculair is hoe men dat doet. Spectaculaire stunts, een boodschap dat familie altijd belangrijk is en gewoon een hele fijne actie film die je niet probeert te vervelen met een lang verhaal dat je voor twee uur lang geboeid naar het scherm laat kijken zonder je ook maar een moment te vervelen.

En dit was mijn top 5 met een Wildcard. 2015 was een geweldig filmjaar en de verwachtingen voor 2016 liggen een stukje lager dan dit jaar al komen er nog steeds geweldige films aan. De reden waarom de verwachtingen lager liggen komt natuurlijk door de twee grote sport events die wij hebben dit jaar in de wereld en dat is het EK Voetbal en de Olympische Spelen in Rio waardoor filmstudios voor dit jaar niet al te veel grote films hebben gepland maar betekent dit dat het slechte films zijn die dat jaar uitkomen? Nee, ik moet zeggen dat we nog steeds heel erg veel top titels onderweg zijn. De films zullen alleen niet zulke grote blockbusters zijn als die wij dit jaar hebben gehad maar meer films die misschien afzonderlijk gemiddeld 1 miljard op kunnen gaan brengen maar geen box-office krakers als Jurassic World, Furious 7, Minions en Star Wars Episode VII: The Force Awakens. Niet dat dat erg is overigens :).