Review: Fuller House

Het is eindelijk zo ver, na 21 jaar is een van de meest iconische sitcoms uit de jaren 80/90 weer terug op de buis, dit keer echter niet op de reguliere televisie maar via groeiend favoriet Netflix. Netflix zendt overigens niet de oude serie uit maar brengt het vervolg van de serie naar de huidige generatie en dat is om eerlijk te zeggen een beetje awkward.
full
Om te begrijpen wat ik bedoel moeten we terug naar eind jaren 80. RTL 4 was net begonnen en heette zelfs nog RTL Veronique. Om een breder publiek aan te spreken bracht de zender diverse Amerikaanse sit-coms naar de buis waaronder de serie Full House. Full House richtte zich op een alleenstaande vader met drie dochters die door zijn zwager en door zijn beste vriend wordt geholpen in het huishouden.

full2

Het was een simpele komedie serie die voornamelijk heel braafjes de perikelen in beeld bracht maar op een of andere manier bleef het door de verschillende karakters boeiend door de jaren heen en voelde men zich langzaam maar zeker zelfs een beetje onderdeel worden van de familie, dit werd mede versterkt doordat de cast de volledige serie trouw bleef aan de show waardoor je ook daadwerkelijk de kinderen zag opgroeien en het daarbij ook gedeeltelijk voor het publiek heel herkenbaar aan voelde.

full5

Nu, 21 jaar na de laatste aflevering is het dan eindelijk zover, de serie is terug op de buis, voor 13 afleveringen gaan we weer bij de familie Tanner over de vloer en volgen wij dit keer de kinderen uiteraard ouder zijn geworden en wat misschien wel het meest positieve is van dit vervolg is dat op Michelle (de baby en jongste uit de originele serie) na iedereen weer aanwezig is, alhoewel de volwassenen uit het origineel niet meer zo prominent aanwezig zijn en hun aanwezigheid voornamelijk beperkt is tot gastrollen.

full3

Tenenkrommend en toch blijf je kijken

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen, de stijl en humor van de serie is na 21 jaar exact hetzelfde als het origineel met een kleine modernisering er in verwerkt qua technologie maar wat 21 jaar geleden nog grappig kon worden genoemd hoeft dat nu niet meer te zijn en dat is ook het geval met Fuller House. Waar bepaalde grappen toen nog grappig waren is dat nu niet meer het geval. Het voelt zelfs heel erg oncomfortabel aan en met de geforceerde lachband er onder voel je je eigenlijk een beetje beduusd en dom, alsof je de grap niet begreep terwijl er eigenlijk niet veel grappig aan is. Begrijp me overigens niet verkeerd, er zitten wel degelijk een paar leuke grappen in maar helaas niet zoveel als de keren dat de lachband te horen is.

full7

Maar er is nog meer jammer aan deze revival en dat is dat de dialogen wel heel erg geforceerd overkomen, het voelt niet meer zo vertrouwd aan als de originele serie had, je voelt je niet meer onderdeel van het gezin en meer een buitenstaander. Misschien komt het omdat het ruim 21 jaar geleden is dat de serie voor het laatst op de buis is geweest. Het vervelende is dan ook, het voelt eigenlijk aan alsof wij een serie van die tijd weer aan het kijken zijn, misschien zijn we iets te verwend met de komedie series van de afgelopen paar jaar maar Fuller House is een beetje oubollig. De serie is voornamelijk in die tijd blijven hangen en daarom is de serie voornamelijk leuk te noemen voor de fans van de originele serie echter ga je als iemand van deze generatie de serie eerder vervelend en saai noemen en hoewel Disney met bijvoorbeeld de Boy meets World reboot in Girl Meets World de serie naar deze tijd heeft weten te brengen is dat de makers van Full House niet gelukt helaas, men heeft zich te weinig gerealiseerd dat de wereld veranderd is, dat de humor veranderd is en wat die generatie leuk vond ook nu nog steeds grappig is en dat maakt eigenlijk elke kijksessie van deze show het een beetje awkward want sommige scenes zijn wel heel erg oncomfortabel om te zien. Dit wordt misschien mede versterkt doordat regelmatig men even lijkt te wachten op een reactie van het publiek/lachband, een ouderwetse manier van series maken en oncomfortabel om te bekijken. Dit wordt overigens versterkt door het feit dat de cast vaak naar de camera’s en het publiek toe kijken waardoor het eigenlijk een beetje geforceerd aan voelt.

full8

Leuk voor de fans

Een reis terug in de tijd, zo kan je Fuller House eigenlijk het beste zien en dat is leuk voor de fans die zaten te smachten om een reunie van de cast dan wel hoopten op een vervolg want het is een feest van herkenning van begin tot eind, je kan zelfs met sommige dingen de klok gelijk zetten op wat er in die scene gaat gebeuren waardoor het niet meer van deze tijd valt te noemen.

full4

Ook is het erg spijtig dat de oudere castleden (Uncle Jesse, Uncle Joey en Danny) zo weinig aanwezig zijn, het zijn karakters waar de fans graag meer van hadden willen zien maar heel erg beperkt in beeld zijn. Wel is het zo dat iedere keer dat ze in beeld komen ze de scene ook daadwerkelijk stelen. Echter doordat de rest van de show grotendeels een awkward gevoel geven zit je echt naar die momenten te snakken. Bij een van de afleveringen is er zelfs een moment wat onbegrijpelijk is dat Danny niet in beeld is namelijk het moment dat Uncle Jessy en Aunt Becky hun trouw geloften her nieuwen. Dat belangrijke familie moment zou hij vast en zeker nooit hebben willen missen en hier ontbrak hij gewoon.

Jammer want het had zo leuk kunnen zijn.

Cijfer: 6 (voor de fans van de oorspronkelijke serie) – Have Mercy!

full1