Review: Batman vs Superman: Dawn of Justice

Batman vs Superman, misschien wel het meest ultieme superhelden gevecht waar wij slechts van kunnen dromen, een film waar de fans al jaren naar zitten te smachten, feitelijk kan die film alleen maar tegenvallen juist vanwege die verwachtingen. En toch viel het mij zelfs nog enigszins mee.

knightmare-omega

Batman vs Superman speelt zich af in de nasleep van Man of Steel, de zogeheten reboot van Superman die ons een nieuwe introductie bood van Superman, tenminste, een van de oorsprong verhalen in een nieuw modern jasje gesitueerd in deze tijd. Gedurende Man of Steel heeft Superman echter in zijn gevecht met General Zod en companen een spoor van vernietiging achter gelaten in Metropolis, niet alleen lag de halve stad in puin en heeft het vele onschuldige levens gekost, het heeft ook Bruce Wayne persoonlijk diep geraakt die daar werknemers kwijt is geraakt, werknemers die hem persoonlijk zeer nader stonden. Geen wonder dus dat hij op zoek is naar een manier om Superman tegen te houden waarbij hij zelfs bereid is om van zijn principes af te stappen en op zoek te gaan naar een manier om hem voor altijd te stoppen. In zijn zoektocht wordt hij indirect geholpen door Luthor die een manier heeft bedacht om Kryptonite te verwerken in wapens en dat probeert te slijten aan de overheid die daar niet helemaal zo happig op is.

maxresdefault-10

Wanneer Bruce Wayne uiteindelijk tijdens zijn zoektocht indirect zijn wegen kruist met Wonder Woman wordt duidelijk dat dit leidt tot een gevecht wat grootser is dan iedereen kon denken en waar niet alles is dan men dacht.

batman-vs-superman-01

Batfleck

De angst van velen na Daredevil, Ben Affleck die weer in de huid kruipt van een superheld en dit keer is het zelfs een van de meest geliefde superhelden namelijk die van Batman. Vele fans hielden hun hart vast en ook bij de eerste beelden kwamen flashbacks naar Michael Bale’s Batman weer naar boven want hoewel de films met Michael Bale tof waren moet eigenlijk iedereen wel toegeven dat die Batman met zijn stem misschien wel iets teveel van het goede te noemen was.
Maar Ben Affleck speelt een uitstekende Batman, hoewel hij overduidelijk iets op leeftijd is was dat ook uiteindelijk de bedoeling namelijk dat hij een soort van Batman op leeftijd speelde en dat werkte prima, zijn stem klinkt wel als Batman ietsje anders maar dat wordt uitgelegd dat dat wordt gedaan met een stem vervormer in zijn pak. Maar ook als Bruce Wayne heb je echt het gevoel dat Ben Affleck er misschien wel perfect voor valt te noemen.

Maar ik dwaal af, ik moest even dit kwijt en dus laten we ons gaan richten op de film zelf.

batman-v-superman-trailer-003

De Film
Iedereen die wel eens een film van Zack Snyder heeft gezien weet zelf wel dat deze man alles groots grootser grootst aan pakt en hoewel sommige dingen juist heel klein zijn aangepakt (denk aan de indroductie van o.a. The Flash en Aquaman,die ik eigenlijk bij een van de scenes wel had verwacht ipv hoe dat nu is gedaan) is de film voornamelijk gigantisch te noemen. Niet alleen twee van de grootste superhelden en een van de grootste superheldinnen maar ook de tegenstander is er een van formaat (al moet ik zeggen dat Doomsday wel heel erg veel weg had van The Abomination uit The Incredible Hulk).
Voor wie twijfels had of Gal Gadot een goede Wonder Woman zou zijn kan ik alleen maar zeggen dat je twijfels ongegrond zijn, zij steelt de momenten dat ze in beeld is daadwerkelijk de show en haar interactie met Batman kan eigenlijk alleen maar geweldig worden genoemd. Nee, er is absoluut niets mis met deze cast voor die twee rollen.

batman-vs-superman-dawn-of-justice-will-gal-gadot-s-wonder-woman-be-more-than-a-love-int-444466
Hoe vreemd het namelijk ook klinkt moet ik zeggen dat Superman een beetje de sufferd lijkt te zijn in de film, misschien omdat hij steeds zo nors kijkt (ik maar denken dat dat Batmans taak was) of misschien omdat Hank Cavill het acteerwerk inderdaad voornamelijk doet om gewoon geld te verdienen zonder een nobele reden om het te verbergen en had hij gewoon niet veel zin in zijn rol, ik weet het niet maar hij lijkt er een beetje buiten te vallen.

maxresdefault-9

Wat mij persoonlijk heel erg irriteerde aan de film was dat bij een aantal gevechten steeds er bij werd vermeld dat iets was uitgestorven of dat het toevallig net een rustig moment van de dag was, ik bedoel na de vorige film snap ik het wel een beetje maar het haalde mij er steeds een beetje uit, het was nutteloze informatie die er eigenlijk weinig aan het geheel toevoegde. Natuurlijk was de vernietiging in de vorige Superman film groots en natuurlijk is hij dat dit keer ook maar zeg nu zelf, omdat de fans een opmerking maken ga je toch niet zoiets steeds er bij zeggen, ik snap dat ze op de onschuldige mensenlevens moeten letten als helden maar goed, die onschuldige slachtoffers waren wel de reden waarom Batman/Bruce Wayne zo boos is geworden dus goed, het hoort er bij maar had niet gehoeven, aan de film voegt het niet veel toe al waren er misschien dan wel weer mensen geweest die er verontwaardigd om zijn dat het Bruce Wayne nu niet veel kan schelen.

Het punt is, men zal het blijkbaar nooit goed doen. Het is een klein detail wat niet had gehoeven maar wat men blijkbaar wel noodzakelijk was wat op een gegeven moment allemaal heel erg toevallig klinkt en geforceerd. Ik ergerde me er in ieder geval een beetje aan.

Waar de Marvel films de afgelopen tijd ons een beetje overdonderde met de hoeveelheid superhelden in 1 film houdt DC het een beetje beschaafd, ja we krijgen wel een kleine introductie van de andere helden maar die zijn hoogstens een minuut in beeld en hebben niet een grote rol, deze film draait puur om Batman, Superman en Wonder Woman waardoor het geheel overzichtelijk blijft en je ook niet snel afdwaalt met je aandacht.

batman-vs-superman-ew-pics-2

Met bijna 2.5 uur speeltijd (exclusief voorprogramma en aftiteling) lijkt de film een lange zit te worden maar vanaf het begin zit het tempo er eigenlijk vlot in. De film laat zien waarom Bruce Wayne een hekel heeft aan Superman en het wordt ook eigenlijk begrijpelijk in beeld gebracht, je snapt de haat en het lijkt eigenlijk een anti-superman film te worden in het begin maar uiteindelijk snappen de fans wel waar dit toe leidt en is het een opstapje tot iets groters.

Toch moet ik zeggen dat ik een klein beetje teleurgesteld ben in de film en dat ligt niet aan de karakters, het verhaal, nee, dit ligt aan de setting, de sfeer die men neer zet. En hoewel het even wennen is snap ik dit ook wel want eigenlijk is het een kwestie van wennen. Het zit namelijk zo, na al die jaren toch wel vrolijke Marvel superhelden films heeft DC Comics besloten om juist de serieuzere kant op te gaan, dit houdt dus in minder humor maar meer serieuze actie, meer “realistisch” en dus is het allemaal wat serieuzer. Dit is een kwestie van wennen voor mensen die hetzelfde verwachten als wat Marvel liet zien maar het is absoluut geen probleem te noemen, voor je het weet wil je eigenlijk niets anders (al mag Superman best wel wat vrolijker kijken).

Batman V. Superman: Dawn Of Justice

Super? Bijna!
Tijdens deze film heb ik me persoonlijk geen moment verveeld, we kregen drie van DC Comics grootste helden te zien en hebben flink wat actie maar ook flink wat informatie gekregen over het universum zonder dat we minuten lang naar een overbekende introductie scene hebben moeten kijken (zelfs die van Batman die we allemaal al vele malen hebben gezien was zeker niet lang te noemen, na de openingscredits zijn we er zelfs al vanaf). De aanpak van DC is duister maar ook fris en past goed bij de karakters, het laat ook zien dat de gevolgen van de acties van de superhelden niet zomaar worden vergeven (iets wat The Incredibles al lieten zien en Marvel ook laat zien met Agents of SHIELD en met Civil War komende maand).

batman-v-superman-trinity

Als je een fan bent van superhelden films dan mag je deze film gewoon niet missen, het biedt alles wat je zou willen van zo een film en nog veel meer en hoewel Warner het nodig vond om de film te vervroegen vanwege Civil War betwijfel ik zelfs of Civil War de betere film gaat worden want dit was eerlijk waar ontzettend tof en hoewel het je misschien wel mag verbazen, de fans en de bezoekers zijn toch wel een stuk tevredener met deze film dan de critici maar zeg nu zelf, de film is toch ook voor die brede groep bedoeld? Zack Snyder weet wat het publiek wilde zien en brengt dat dan ook vol overtuiging.
Cijfer: 8

Batman-V-Superman-Armored-Batsuit-Costume-Comic-Con