Zondag openstelling Almere

De afgelopen paar dagen is het op zondag openen van de winkels weer een “hot subject”. Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling heeft namelijk een advocaat op de zaak gezet om de gemeente “te dwingen” om de verruiming terug te draaien. Dit doen zij namens 39 winkeliers.

Welgeteld 39 winkeliers zijn het er dus niet mee eens dat mensen 7 dagen per werk kunnen winkelen. Een echt argument wordt er niet gegeven, de een vanwege de zondagsrust (waar alle Christenen in bijvoorbeeld Stedenwijk na de kerkdienst even snel de Albert Heijn induiken) en de ander is bang om omzet mis te lopen omdat de bezoekers misschien niet komen op andere dagen omdat ze op de zondag al zijn geweest en zij dus niet bij hun terecht konden komen omdat zij op zondag gesloten waren.

Allereerst het geloof argument: wij leven tegenwoordig in een multiculturele samenleving, indien je wilt dat men zich aan zondagsrust gaat houden moeten wij dan ook niet de vaste “rustdag” van het jodendom en de islam maar gaan respecteren, dat betekent geloof ik dan dat wij nog minder dagen kunnen winkelen/boodschappen kunnen doen en de economie nog minder zal aantrekken. Verder zullen de inwoners van Almere eerder naar een andere stad gaan uitwijken waardoor er misschien nog minder zal worden besteedt in Almere en die kleine winkeliers nog harder worden getroffen.

Verder blijft het natuurlijk een bewuste keuze van de winkeliers om op zondag wel of niet open te gaan, de gemeente dwingt niemand tenslotte. Maar, inderdaad, wanneer zij er voor kiezen om niet op zondag open te gaan bestaat de kans dat mensen uiteindelijk niet bij de kleinere winkelier zullen kopen omdat zij dicht blijven en die mensen op andere dagen niet naar het centrum gaan.

Maar zeg nu zelf, dicht zijn op de zondag is toch iets uit het verleden, net zoals op maandag pas om 13:00 open gaan. We leven in een tijd waar de economie non-stop in beweging is en mensen kunnen online al non-stop winkelen en willen dat het liefst ook gewoon in het echt kunnen doen. Het dicht zijn op zondag zal er vooral voor zorgen dat men nog meer online gaat winkelen en niet die mogelijkheid later inhaalt. En nog maal, ik denk dat als het wordt teruggedraaid in Almere de mensen eerder naar een andere stad zullen gaan en de winkeliers het in Almere die er tegen protesteren het alleen maar lastiger zullen gaan krijgen.