Review: Overwatch (Xbox One)

Easy to Play, difficult to master, dit is een term die wij de afgelopen paar jaar steeds vaker tegenkomen bij spellen. Niet zozeer bij de RPG’s maar meer bij de MOBA’s, spellen als League of Legends, Heroes of the Storm maar ook Mario Kart en Super Smash Bros vallen onder deze term.

En nu is er Overwatch. Overwatch is een first person team based shooter van Blizzard en is iets totaal anders dan wij van Blizzard door de jaren heen gewend zijn geraakt, het is ook iets wat totaal uit hun eigen comfort zone ligt en toch ook weer niet.

Overwatch8

Easy to play, difficult to master

Overwatch is een Team Based Shooter die plaats vindt in diverse arena’s. Je zou het een MOBA kunnen noemen omdat strategie ook belangrijk is in dit spel maar Overwatch is toch echt meer een first person shooter die duidelijk leunt op teamplay.

Je speelt het spel door een keuze te maken uit een van de 21 helden in een van de 4 klasses, Offense, Defense, Tank en Support. Hierbij heeft iedere held weer zijn/haar eigen kwaliteiten te bieden en unieke moves/wapens/schilden/upgrades die door goed samen te werken kan zorgen voor een snelle overwinning na een aanval of een ijzersterke verdediging. Hoewel sommige helden qua arsenaal wel op elkaar lijken zijn ze allemaal uniek te noemen en moet je dus slim je keuze maken wanneer je aan de slag gaat met het spel, het is dus ook van belang dat je goed met je teammaten afspreekt wie welke rol gaat vervullen zodat je door goed samen te spelen de vijand te slim af kan zijn. Het is dus niet zoals bijvoorbeeld een Doom dat je door snel op je doel af te rennen ook snel je doel kan behalen, in tegendeel, soms is de langzaamste strategie de beste.

Overwatch13

Er zijn diverse manieren om de helden onder de knie te krijgen, zo kan je bijvoorbeeld de training volgen om zo met ieder karakter tegen een groepje bots te gaan vechten in een trainingsveld, ook kan je in beperkte maten tegen de AI spelen al moet gezegd worden dat dat niet de leukste manier is. Eigenlijk is de beste manier om de diverse helden onder de knie te krijgen om ze gewoon in een match te proberen al zullen misschien niet al je teammaten dat even leuk vinden als blijkt dat een held je eigenlijk niet ligt en je daardoor het spel alleen maar ophoudt.

Hoewel de keren dat je doodgaat niet mee telt voor het eind resultaat van het team geldt dit wel mee in je eigen statistieken, let hier dus op als je fanatiek wilt gaan gamen en uiteindelijk in de ranked matches mee wilt gaan doen wanneer die in juli beschikbaar gaan komen.

Overwatch16

eSports

Want ranked matches zijn natuurlijk een voorbode in dit genre van serieuze competities. Het is een publiek geheim dat Blizzard natuurlijk wilt dat Overwatch een grote speler gaat worden op het gebied van eSports en eerlijk is eerlijk, het spel heeft er daadwerkelijk heel veel potentie voor. Juist omdat je in een team moet spelen en ook daadwerkelijk goed moet samenwerken is het van groot belang dat je dit eigenlijk niet zomaar in een random group gaat doen maar je vrienden hierbij betrekt en samen regelmatig gaat samen spelen om zo te groeien in de competitie en uiteindelijk misschien wel in de kampioenschappen, tenminste, we mogen er altijd van dromen want eerlijk is eerlijk, de casual gamer zal niet snel hier belanden, niet veel casual gamers zullen regelmatig samen met vier andere vrienden tegelijkertijd online zijn om dat spel te spelen. Het zijn vaak vijf vrienden die duidelijke afspraken onderling hebben gemaakt om flink het spel te spelen en zo uiteindelijk op een professioneel niveau mee te doen aan wedstrijden.

Betekent dit dat de casual gamer niets te zoeken heeft in het spel? Absoluut niet, in tegendeel, juist omdat het spel zo makkelijk is om te spelen en er voor iedereen zijn/haar speelstijl wel een karakter is dat daar bij past is het spel denk ik zeker niet alleen voor de serieuze eSports deelnemer. Sterker nog, het maakt niets uit welk level je bent, het enige wat de spelers van hogere levels hebben is meer ervaring en een paar cosmetische add-ons want qua wapens en extra mogelijkheden is iedereen gelijk. Ik bedoel alleen te zeggen dat het spel absoluut is ontworpen met de eSports in het achterhoofd waar Blizzard al jarenlang een zeer grote rol in speelt en met Overwatch wilt Blizzard eigenlijk zeggen: wij willen gaan domineren in deze tak.

Overwatch12

Dichtbij perfectie qua balans

Blizzard staat bekend als een van de studios die pas een spel uit brengen als ze daar 100% tevreden over zijn, anders annuleren ze dat spel namelijk alsnog, zelfs als ze er bijna 10 jaar aan hebben gewerkt (Project Titan?). En misschien is daarom Overwatch wel zo een sterke titel omdat ze de ervaringen van Project Titan hebben verwerkt in de ontwikkeling van Overwatch en we daarom een spel hebben dat in veel opzichten perfect gebalanceerd is. Voor ieder karakter is er namelijk een karakter dat het tegenovergestelde is en ieder karakter heeft dan ook zijn plus en minpunten waardoor niemand onoverwinnelijk te noemen is. Je hebt misschien soms het gevoel alsof er iemand onoverwinnelijk is of dat je niet veel verder komt in een bepaald objective maar dat komt misschien wel omdat je gewoon het verkeerde karakter hebt gekozen voor de juiste objective. Persoonlijk ben ik daar ook gewoon tijdens het spelen achter gekomen.

Overwatch14

Ik geef een voorbeeld: je hebt een modus waarbij je bepaalde punten moet overnemen of juist verdedigen. Ik ben persoonlijk erg dol op Mercy, een fijn support karakter waarmee je geweldig kan healen maar qua aanvallen heb je natuurlijk niets aan haar, zij is een geweldige medic maar meer ook niet. Tijdens de aanval echter kan je niet al te dichtbij komen met Mercy want zij is niet zo krachtig qua health en dus word je heel snel neergeschoten. (dit wilt niet zeggen dat Mercy niet mee kan met de aanval, dit betekent gewoon dat bij de aanval ik niet zo goed ben met Mercy in de aanval) en dus schakelde ik naar Tracer wat bij mij niet zo een succes was, tenminste, het leek wel in eerste instantie maar al snel bleek toch dat dat niet het geval was en schakelde ik over naar Pharah die mij ontzettend goed deed denken aan Spartans uit Halo: Reach (jetpack, death from above) en waar ik me een stuk beter mee wist te redden.

Overwatch9

Omdat Blizzard ons de mogelijkheid geeft om wanneer je dood bent gegaan gelijk te wisselen van held (niet uniek, dat weet ik) kan iedere speler zich heel snel aan passen en kan je relatief snel veranderen van speelstijl en zo mogelijk ook voor jouw speelstijl een karakter vinden wat past bij je tegenstanders. Het aantal karakters is zo breed in diverse klasses dat je vast en zeker wel in iedere modus een karakter vindt dat op dat moment bij je past. En geloof mij, geen speler zal je in de quick matches boos aan kijken als je wanneer je dood gaat even een ander karakter probeert (tenzij je natuurlijk duidelijk rollen hebt afgesproken). Zolang de Ranked Matches nog niet online zijn juicht Blizzard het zelfs alleen maar toe dat mensen gaan proberen om de diverse rollen onder de knie te krijgen.

Overwatch11

Multiplayer only en dus?

Vaak zou je dan denken dat er concessies zijn gedaan aan het spel qua graphics maar dat is absoluut niet waar, de stijl van de animated videos die in aanloop naar het spel zijn gemaakt is gewoon verwerkt in het spel waardoor dus je favoriete karakters gelijk herkenbaar zijn. Wat daarentegen extra bijzonder is is dat het spel keurig op 60fps blijft lopen, ik heb geen moment last gehad van een drop in framerate, sterker nog, ook de lag blijft uit, het spel speelt als een razende waardoor je het spel op geen moment de schuld kan geven als je dood gaat. Dit wilt overigens niet zeggen dat dit het mooiste spel is van deze generatie maar door de cartoony stijl moet ik zeggen dat het er zeker niet slecht uit ziet en ik keer op keer geniet wanneer ik het spel aan zet.

Overwatch4

En het spel zet ik vaak aan. De matches duren namelijk meestal niet langer dan 10 minuten waardoor je dus veel matches in een korte tijdsduur kan spelen. Dit zegt overigens niet dat je snel een hoog level hebt behaald want de eerste level 100 speler heeft het spel een week lang met 13 uur per dag gespeeld en dat is wel heel erg fanatiek. Maar het prachtige is op dit moment dat niet alleen zijn de matches kort maar krachtig, ook zit je razendsnel in een match en naar mate meer spelers het spel spelen zal ook de kans groter worden dat je met iemand van een level dichtbij dat van jou online zal zijn maar zijn hogere levels dan niet vervelend? Niet echt want de karakters blijven op misschien een paar uiterlijke aanpassingen gelijk.

Overwatch1

Niet alleen rozengeur en maneschijn

Het spel speelt vlot, het ziet er goed uit, de balans is prima (op een paar karakters na), je zou bijna gaan denken dat Blizzard de perfecte first person class based shooter heeft gemaakt en hoe graag je het misschien ook zou willen zien, er is nu eenmaal weinig mis met het spel, mits je tenminste van team based shooters houdt.

Want allereerst, het spel heeft geen single player. Overwatch is er niet voor gemaakt maar hoewel veel mensen een single player modus gebruiken als een soort van training om de karakters goed onder de knie te krijgen heeft Blizzard zelf iets gehad dat ze de training modus genoeg vonden om spelers te laten wennen aan de karakters en tot de release van de ranked modus eigenlijk gamers de kans te geven om tegen andere spelers het spel uit te proberen en de diverse karakters uit te proberen voor zij aan de ranked games gaan beginnen.

De huidige modus van het spel die je tot je beschikking hebt zijn dus eigenlijk bedoeld (zo wekt men tenminste de indruk) om het spel en de karakters onder de knie te krijgen, een soort van veredelde training dus waarin je langzaam maar zeker kan levellen en meer lootboxes vrij kan spelen voor skins en andere cosmetic goodies want dat moet zeker wel gezegd worden, alle micro-transactions die je in de store kan kopen zijn (vooralsnog) van cosmetische aard en dat valt Blizzard alleen maar toe te juichen (al was Overwatch in eerste instantie bedoeld als free2play).

De reden waarom de single player door sommige spelers wordt gemist omdat er dankzij de korte animatie filmpjes en de korte comics die in aanloop naar de release werden gereleased gehint werd naar een groter verhaal en daar krijgen we in het spel op een paar quotes van de karakters weinig van mee. Misschien iets wat we in DLC kunnen gaan verwachten of in het vervolg want Blizzard kennende zit er nog veel meer achter.

Maar om even terug te komen op de balans, naar mate je het spel speelt kom je er achter dat een paar karakters niet helemaal in balans zijn, iets wat Blizzard gelukkig ook al is opgevallen en waar ze van hebben gezegd dat ze intern al tests aan het draaien zijn om het aan te passen.

Overwatch17

Dus voor wie is het?

Overwatch is een spel dat overduidelijk bedoeld is voor de wat serieuzere en competitieve gamer. Begrijp me niet verkeerd want het spel is heel makkelijk om in te komen, hogere levels hebben geen andere wapens en extra moves en je kan het relatief snel onder de knie krijgen als je je er wat meer in verdiept maar uiteindelijk zal het competitief gezien zich meer richten op de gamers die bereid zijn om meerdere uren er in te steken per dag.

Je zal altijd wel potjes vinden als casual speler waar je zo in kan vallen zonder dat je gelijk kansloos bent maar uiteindelijk is vrees ik de bedoeling dat het grootste gedeelte van de spelers mee gaat doen aan de ranked matches en nu hoeft dat niet per se iets slechts te zijn maar als je alleen al kijkt naar de achievements en de trophies dan is de casual gamer eigenlijk vanaf het begin al kansloos om het spel op 100% te halen en hoewel Blizzard het spel nooit heeft aangekondigd voor puur de wat serieuzere competitieve gamer is dat eigenlijk overduidelijk het geval en dat zal misschien voor sommige mensen een beetje een tegenvaller zijn want eigenlijk is dit niet een spel wat je zomaar even kan aanzetten om met je vrienden plezier mee te hebben, tenminste, niet als je dat met minder dan vijf gaat spelen.

Overwatch2

Maakt dit het spel minder leuk als je in je eentje speelt? Misschien wel maar eerlijk is eerlijk, het spel speelt zo ontzettend fijn, zo soepel, zo snel met zo weinig bugs, je zou bijna wensen dat Blizzard vaker uit hun comfortzone zou gaan stappen om spellen te maken want eigenlijk het enige echte minpunt wat ik heb kunnen vinden is dat het soms lang duurt om in een match te komen. Bizar genoeg duurt het alleen maar langer hoe groter je party is wat eigenlijk tegenstrijdig is als je kijkt met wat men met het spel wilt bereiken.

Toch heeft men bij Blizzard een ontzettend knap staaltje werk geleverd en is het met recht een van de betere spellen van het jaar dat ook gelijk hard op weg is om game van het jaar te worden op multiplayer gebied., ik zou zeggen, het is een klasse apart in veel opzichten maar het spel schept ontzettend veel voldoening wanneer je het speelt en geeft je zelden het gevoel dat het absoluut niet jouw spel is want het doet echt zijn best om voor iedereen een spel te zijn en daar kunnen veel ontwikkelaars wat van leren. Het geeft je in iedergeval keer op keer heel veel voldoening, onafhankelijk van de klasse die je speelt.

Overwatch6

Conclusie:

Blizzard weet dat wanneer ze een spel uit brengen dat het 9 van de 10 keer een topper is, ze zijn dan ook niet bang om rigoureuze beslissingen te nemen op dit gebied en met Overwatch hebben ze daadwerkelijk weer goud in handen. Het spel speelt als een droom, is geschikt voor iedere type gamer en heeft potentie om een lange adem te hebben al zal de populariteit van het spel niet zo groot worden als spellen als League of Legends bijvoorbeeld. Toch heeft het (mits Blizzard het goed blijft ondersteunen en Blizzard kennende doen ze dat ook) flink wat potentie en bestaat de kans dat het spel inderdaad een zeer grote speler gaat worden op eSports gebied, daarnaast zal het spel hoogstwaarschijnlijk een zeer lange adem hebben voor de casual gamers juist omdat de Quick Play zo prettig werkt.

Overwatch5

Natuurlijk heeft het spel nog een paar kleine punten die verbeterd mogen worden maar dat heeft ieder spel bij de launch en bij Overwatch zijn die zo klein op dit moment dat het persoonlijk voor mij alweer Doom van de troon gestoten heeft als FPS titel van het jaar en dat is iets wat ik totaal niet had verwacht van Overwatch, het lijkt er zelfs op dat het mijn Game of the Year gaat worden aangezien er niet veel titels aan komen waarvan ik echt denk dat ze nog beter zullen zijn maar dat is vooralsnog speculatie. Blizzard heeft het weer geflikt en heeft een titel gemaakt wat absoluut naar nog veel meer smaakt. Nu maar hopen dat ze het spel net zo lang blijven ondersteunen met nieuwe content als Diablo 3.

Cijfer: 9

Overwatch3