Review: Warcraft: The Beginning (film)

Warcraft: The Beginning
warcraft2

Voor World of Warcraft, was er eens een RTS serie genaamd Warcraft, deze titels gingen over de strijd tussen de Alliance en de Horde waarbij de Alliance bestond uit een alliantie tussen de mensen, dwergen en de elven terwijl de Horde bestond uit een alliantie tussen de Orcs en de trollen. De Horde was door een duistere poort toepasselijk The Dark Portal gekomen naar de wereld Azeroth waar de Alliance heerste in vrede. De komst van de Horde gooide dit allemaal om en je moest dan ook als Alliance of als Horde verschillende missies spelen om uiteindelijk als overwinnaar er uit te komen.

Dit was kortgezegd de essentie van de spellen waarbij deel 1 & 2 zich o.a. afspelen rond The Dark Portal.

Een Warcraft film was al jarenlang een diep gekoesterde wens van Blizzard maar ze wilden niet dat zomaar iemand aan de slag er mee ging. Figuren als Uwe Boll werden de rechten geweigerd (tot zijn grote verdriet) maar met de hulp van Legendary Pictures en Duncan Jones als regisseur had Blizzard wel dat vertrouwen.

warcraft3

Warcraft: The Beginning speelt zich af helemaal aan het begin van de serie, de Orc Gul’Dan heeft met behulp van de duistere magie The Fel de Dark Portal geopend omdat de wereld van de Orcs stervende is, hij neemt een gedeelte van The Horde mee naar Azeroth waar the Alliance heerst. Zijn doel is om uiteindelijk de volledige Horde van de wereld van de Orcs naar de wereld van Azeroth the brengen en deze wereld te overheersen maar om dat mogelijk te maken moeten ze bewoners van Azeroth gevangen nemen en opofferen om zo de Dark Portal aan deze zijde lang genoeg te openen.

Het is aan Lothar en Khadgar de Mage om uit te zoeken wat de Orcs willen en uiteindelijk proberen om Gul’Dan tegen te houden. Hierbij krijgen ze hulp uit onverwachte hoek van de Orc Garona die nadat ze bevrijd is als tolk en halfbloed probeert de Alliance in contact te brengen met de Chieftain van de Frostwolf Clan Durotan die door heeft wat Gul’Dan eigenlijk aan het doen is. Alleen als ze samen de wapens oppakken tegen Gul’Dan kunnen beide rassen overleven maar is zo een samenwerking wel mogelijk? En houdt het wel stand?

warcraft4

Beginnen bij het begin

Hoewel de film Warcraft The Beginning heet legt het voor de mensen die de spellen nog nooit hebben gespeeld eerlijk gezegd bijna niets uit. De film gaat er vanuit dat wanneer je naar deze film gaat je een beetje weet waar het zich allemaal afspeelt, wat er gebeurt en grotendeels wie wie is en waarom bepaalde zaken gaan zoals ze gaan, zoals bijvoorbeeld waarom de Guardian zo belangrijk is in het verhaal maar hij niet zomaar in actie komt. Natuurlijk word er wel wat uitleg gegeven maar als je geen kennis hebt van de spellen dan word je misschien een beetje overspoeld met dingen waar je misschien de persoon met wie je naar die film gaat (als je niet alleen gaat). In tegenstelling tot veel andere films is een introductie dan ook niet aan de orde en gooit men je liever gelijk in het diepe zodat de film gelijk op tempo kan komen en je niet voor misschien wel de zoveelste keer een introductie ziet. Het is een gewaagde keuze maar die eigenlijk best goed werkt, de karakters worden op een natuurlijke en realistische manier geintroduceerd en geeft je zelfs het gevoel dat wij naar een verfilming van onze geschiedenis zou kunnen kijken (mits wij in Azeroth leefden natuurlijk).

warcraft6

Nu denk je misschien, wat een intro voor de recensie want het is eigenlijk net als de film, bam, hier is het maar ik wil de grootste horde achter mij hebben want hoewel er wel een paar dingen mis zijn met de film is eigenlijk het gebrek aan uitleg over bepaalde zaken het grootste minpunt en eerlijk is eerlijk, zo een groot minpunt is dat niet want de film legt dan misschien niet alles uit, het laat wel het conflict zien vanuit twee standpunten en doet dat op een geweldige manier, je voelt namelijk compassie voor beide kanten, ze hebben allebei een reden waarom ze de dingen doen. De Alliance uit angst en de Horde voor een betere toekomst.

warcraft5

De film wordt gedragen door ontzettend veel CGI en hoewel je dat als een kritiek puntje zou kunnen zien is er eigenlijk geen andere mogelijkheid om de wereld van Warcraft anders te maken, het wijkt dusdanig af dat het misschien wel onmogelijk zou worden (aan de andere kant, dat dacht men vroeger ook van Lord of the Rings). Toch moet gezegd worden dat de diverse steden en omgevingen rechtstreeks uit het spel lijken te komen met zoveel details aan de gebouwen, de omgevingen maar ook als je kijkt naar de Orcs met hoeveel liefde die zijn gemaakt, het geheel oogt zoals je als speler van de spellen had gedroomd dat het er uit zou zijn en Blizzard zet duidelijk een standaard voor verfilmingen van video games. Doordat ze de touwtjes strak in handen hebben gehouden hebben ze er voor gezorgd dat het hun Warcraft is dat op het doek is verschenen, niet die van de productiemaatschappij maar die van Blizzard en daardoor zal waarschijnlijk menig speler een gilletje van plezier laten gaan wanneer zij naar de film kijken.

warcraft7

De opzet van de film is altijd geweest dat hij voor een breed publiek moet zijn, hierdoor zijn sommige kleine veranderingen aangebracht aan de oorsprong van het verhaal om het voor iedereen kijkbaar te maken en hoewel men daar goed in is geslaagd blijft de film toch niet voor iedereen aantrekkelijk en dat komt gedeeltelijk door het genre, gedeeltelijk door het stigma van videogame verfilmingen en gedeeltelijk omdat de eerste recensies waren geschreven door mensen die alleen recensies van films schrijven en dus niet veel weten van de spellen die er aan vooraf gingen. Een goed voorbeeld kan je bijvoorbeeld nemen aan de website Metacritic waar de recensies van de professionele media voor een groot gedeelte negatief zijn terwijl op IMDB de film rond een 8 hangt. Het publiek is er dus grotendeels een stuk positiever over.

warcraft8

Persoonlijk denk ik dat Blizzard meer dan geslaagd is in hun opzet om een verfilming te maken van Warcraft, de sfeer is uitstekend overgebracht, het is toegankelijk gehouden, mede door de beide rassen in de film in het Engels te laten praten maar daarbij de anderen te dempen zodat het lijkt alsof ze de andere taal niet kunnen verstaan en de taal van de Orcs er subtiel in te houden. Het moet een film zijn voor iedereen was tenslotte de insteek en hoewel de grote fans het er misschien niet helemaal mee eens zijn is het toch zeker geslaagd om de taal barriere die er ook in World of Warcraft heerste er goed in te brengen.

Ik ben persoonlijk als Warcraft speler van het eerste uur zeker tevreden over de verfilming van de serie en ben heel erg benieuwd hoe men verder gaat met de films waar overduidelijk de bedoeling van is dat er een vervolg komt op deze film. Natuurlijk had men een paar kleine dingen anders kunnen doen, misschien een paar kleine andere cast leden kunnen kiezen maar ik denk ook dat het iets is waar de cast in moet groeien (en waar ik wel aan kan wennen), dat het even wennen is maar dat ook zij waarschijnlijk wel doorhebben dat Warcraft: The Beginning ook echt pas het begin is. Ik gaf de film het voordeel van de twijfel en werd overdonderd door de liefde die er in is gestoken, de karakters,,de omgevingen, het verhaal dat zo dichtbij de oorsprong is gebleven (op een paar Hollywood compromissen daargelaten om het toegankelijker te maken voor een groter publiek).

Cijfer: 8

warcraft9