Sony E(pische)3 Persconferentie

Gisteravond gaf Sony haar persconferentie en op het gebied van de games die ze toonden waren ze, eerlijk is eerlijk, ijzersterk! Van begin tot eind heeft Sony aan een stuk de presentatie strak in handen gehouden met games waar gamers op zitten te wachten.

Echter, hoe gaaf het er allemaal ook uit zag, laten we even met beide voeten op de grond gaan staan, diep ademen en nuchter beoordelen.

 

God of War

Kratos is terug, dit keer trekken we het blik van de Noorse mythologie open en dit heeft flink wat potentie, vergeet bijvoorbeeld niet dat de Noorse goden (in tegenstelling tot de Griekse goden) wel dood kunnen. Ik heb begrepen dat er een vorm van co-op in zit en van wat ik heb begrepen van de video is dat we dan aan de slag mogen met zijn zoon en dat lijkt mij een heel erg toffe wending geven aan het geheel. Het schijnt dat we de release al in Q1 kunnen gaan verwachten van 2017 maar ik denk dat dat al snel Q2 gaat worden, het is namelijk al heel erg druk dat kwartaal.

Days Gone

Een soort van The Walking Dead vibe die er omheen hangt en het lijkt op een serieuze zombie game in vergelijking met Dead Rising 4 die bijvoorbeeld eerder op de dag door Microsoft was aangekondigd. Ik ben benieuwd hoe een serieuze zombie game met een open wereld zal gaan werken, is het story driven bijvoorbeeld of mogen we volledig ons gang gaan en spelen we eigenlijk op onze eigen manier door het verhaal gaan. Het spel ziet er in ieder geval wel goed uit en de sfeer is zo onheilspellend al hebben we tot nu toe heel erg weinig gameplay gezien, er is niet veel verteld over het spel. Ik vrees alleen dat het spel niet snel uit komt en dat hij mogelijk voornamelijk zo er uit gaat zien op de Playstation NEO.

 

The Last Guardian

Eindelijk een releasedatum, 25 oktober en we zagen wat nieuwe beelden van het spel maar weer geen gameplay, wat is het toch met dit spel vraag ik me af, is dit misschien bedoeld voor een hele kleine doelgroep? Ik snap dat Team ICO altijd spellen maakt voor een bepaald publiek maar is het niet beter geweest als het spel de nek om was gedraaid? Kan het spel nog daadwerkelijk de belofte van jaren geleden ooit nog waar maken? Ik weet het niet. De trailer wist mij niet meer te grijpen helaas. Budgetbakje misschien voor mij?

 

Horizon: Zero Dawn

Nederlands trots Guerilla Games besloot om een stapje uit de comfort zone te maken en dat het spel Nederlanders weer trots gaat maken denk ik staat wel vast zoals het er nu naar uitziet. Het spel ziet er wel heel erg gelikt uit al liep het niet helemaal zo soepel uit als we zouden willen maar dat kan komt waarschijnlijk omdat het spel nog niet af was. Grafisch werd ik niet volledig weggeblazen maar de gameplay zag er wel heel erg tof uit en ik kan dan ook niet wachten om het spel in mijn handen te krijgen, ik was overigens blij dat we veel meer verschillende wezens kregen te zien en dat er een kleine hint werd gegeven naar het verhaal wat heel veel potentie heeft voor een groter game universum.

 

Detroit: Become Human

Absoluut mijn favoriete titel van de persconferentie moet ik zeggen dat Detroit bovenaan mijn lijstje staat. Het spel met een Blade Runner achtige sfeer deed mij zo genieten van wat de mogelijkheden zijn. Grafisch was het ook heel erg indrukwekkend maar nu zijn wij dat wel gewend van Quantic Dream. Wat Quantic Dream namelijk doet is ze maken voornamelijk spellen die eigenlijk in een lager tempo te spelen zijn door veel gebruik van QTE’s en ze daarom de graphics tot een hoog niveau weten te brengen, omdat het tempo van de gameplay niet zo heel erg belangrijk is in hun spellen. Ik ben in iedergeval heel erg benieuwd door de trailer naar dit spel.

 

Resident Evil VII

Terug naar de survival horror van de eerste titels, weer het gevoel van dat de zombies om de hoek kunnen staan om je aan te vallen en dit keer ook in VR. Persoonlijk heb ik het nog niet zo op VR en dat komt meer omdat ik wil weten hoe het gaat werken voor mensen die een bril op hebben. Dit betekent dus dat ik dat ding eerst op mijn hoofd moet zetten voor ik zeker weet of het wat voor mij is. Maar, Resident Evil VII is volledig speelbaar in VR wat dus betekent dat als zo een VR helm goed werkt voor mij dat ik dit spel absoluut op mijn hoofd wil hebben en dit spel op die manier wilt spelen. Ik hoop dat het spel inderdaad weer teruggaat naar de oorsprong.

 

Farpoint

Weer een nieuwe IP van Sony en een Sci Fi shooter, een zeer gelikte shooter al zeg ik het zelf. Er is zelfs een speciale houder voor je move controller aangekondigd (want ja, die ga je nodig hebben voor VR). De beelden zagen er zeer gelikt uit en ik wil graag meer zien van deze titel. Als dit de toekomst van VR gaming is dan is dat zeker iets in mijn straatje.

 

Star Wars Battlefront: X-Wing VR Mission

Een droom voor vele gamers en Star Wars liefhebbers komt uit met deze speciale X-Wing VR missie waarbij je in de cockpit wordt geplaatst van een X-Wing en je space battles mag gaan uitvoeren. Het is een missie waar eigenlijk vele gamers zo lang op hebben moeten wachten bij dit spel en het is misschien wel heel erg zuur dat hij misschien alleen maar voor Playstation VR komt (of is het alleen voor de diverse VR brillen een exclusive en is hij voor de consoles gewoon op een normale manier speelbaar?)

 

Batman Arkham VR

Een titel die bij de launch van Playstation VR uit zou moeten komen echter de vraag is, wat is het nu eigenlijk? Gaan we de Arkham Collection spelen op de Playstation VR? Is de meest recente Batman speelbaar in VR? Wat oh wat is het toch? Ik ben benieuwd wat het is maar of het daadwerkelijk wat gaat toevoegen moeten we nog maar even gaan zien.

 

Final Fantasy XV: VR Experience

Blijkbaar mogen we met Prompto, een van de karakters van Final Fantasy XV aan de slag in een reeks van gevechten. Het lijkt een beetje alsof ze in een Arena diverse gevechten aan het uitvoeren zijn waarbij Prompto een karakter is dat kan teleporten en zijn guns af kan schieten. Het is nog een beetje vraag allemaal dus we zullen het wel gaan merken denk ik. Persoonlijk denk ik niet dat Final Fantasy nu echt zo een titel is waar VR veel aan kan gaan toevoegen.

 

Call of Duty: Infinity Warfare/Modern Warfare

Voorbij is de VR, terug naar het harde knalwerk en jongens wat wordt dit toch een gruwelijk spel. Ik word hier zo ontzettend blij van met hoe het er allemaal uit ziet dat ik ook echt niet kan wachten om dit spel in mijn handen te krijgen. De gevechten in de ruimte zien er zo tof uit, ik wil dit spel gewoon spelen, nu! En dan Modern Warfare. Beetje jammer dat de Single Player bij mensen die Infinity Warfare op de PS4 hebben vooruit besteld al een maand eerder toegang krijgen hiertoe maar wow, wat hebben ze dit spel mooi opgepoetst en hebben ze er zo ontzettend veel werk in gestoken dat je het bijna niet meer herkent.

 

Crash Bandicoot remasters en Crash naar Skylanders

Tja hier ben ik gewoon ontzettend eerlijk in, ik heb niets met Crash, ik vond de spellen niets, vind het nog steeds niets, van mij hoefde het ook niet want ik snap die hele ophef over deze remasters niet. En Skylanders speel ik niet, ik was fan van Disney Infinity maar hier heb ik helemaal niets mee.

 

Lego Star Wars: The Force Awakens

Lego maakt mij altijd blij, helemaal Lego Star Wars en dat ze nu een spel hebben gemaakt van The Force Awakens maakt het alleen maar nog leuker. De humor die er in verwerkt wordt is altijd geweldig en BB-8 lijkt er gewoon in de film te zijn gestopt voor dit spel uiteindelijk. Krijg er geen genoeg van :D. Het geeft niets dat Star Wars Battlefront niet veel deed met The Force Awakens (alleen maar de planneet Jakkuu is eigenlijk gewoon niets te noemen), Lego maakt alles leuk :D.

 

Death Stranding

Geen idee wat voor een spel dit gaat worden maar zoals wel vaker bij Hideo Kojima wil ik meer weten (overigens geweldig hoe Sony hem binnenhaalde), ik ben benieuwd wat we voor hersenspinsels kunnen gaan verwachten van hem en zoals wel vaker bij hem het geval is gaat het altijd veel dieper dan het in eerste instantie lijkt. Het enige wat we weten is dat Norman Reedus in het spel zit en dat is toch wel heel erg fijn, een grote naam (dankzij Walking Dead overigens).

In een interview ,met Geoff Keighley kwamen overigens al een paar dingen naar voren.

De engine staat namelijk nog niet vast, de volledige stijl kan dus nog veranderen wat zeker erg gewaagd te noemen is om het spel dan wel al te onthullen.

Het Kojima Productions logo heeft niets met het spel te maken en zal dus ook een ander spel worden.

Er is nog geen releasedatum in zicht (logisch als je nog geen engine hebt gekozen).

Het heeft niets te maken met P.T. en Guillermo del Torro is dan ook niet aan dit spel verbonden.

Het volledige interview kan je overigens hier bekijken:

 

Spider-Man

Onze favoriete webslingeraar is weer helemaal terug sinds Captain America: Civil War en hoewel dit spel niets te maken heeft met die film en deze Spider-Man ook niet gelinked is aan een van de films die er nu is en of uit gaat komen (vooralsnog) is het wel heel erg leuk dat er misschien eindelijk een spel van komt dat wel de potentie waar kan maken van slingeren door een open wereld met open gebouwen, veel vrijheid en vooral heel veel plezier. De trailer laat heel veel stoere acties zien die Spider-Man uitvoert maar we hebben geen gameplay gezien, het is allemaal CGI zoals het er tot nu toe uitziet in die trailer wat eigenlijk wel jammer is. Het spel is dan ook waarschijnlijk nog lang niet af. Niet zo gek ook natuurlijk want Insomniac Games is ontzettend druk bezig, Insomniac zelf zegt overigens er over dat ze heel erg veel vrijheid hebben voor dit spel dus het heeft erg veel potentie.

 

Uiteindelijk

De persconferentie werd afgesloten met een live gespeelde demo van Days Gone en zorgde er voor dat eigenlijk iedereen met een grote glimlach werd afgesloten (understatement denk ik) en Sony heeft laten zien dat de gamers centraal staan deze generatie. Veel games komen echter nog lang niet uit wat wel jammer is maar Sony heeft daar wel een handje van natuurlijk (kijkend naar The Last Guardian). We hebben dan ook maar van een paar spellen een releasedatum gekregen en veel first party titels hadden dan ook geen datum wat dus kan betekenen dat het misschien zelfs wel eind 2017 kan worden of nog later. Ook weten we nog niet of we de titels zagen draaien op de PS4 of op de PS4 Neo waarvan Sony wel heeft bevestigd dat die echt is maar dat hij niet zou worden aangekondigd op de E3 maar je kan er zeker van zijn dat veel spellen daar al voor in ontwikkeling zijn en dat daar die beelden van zijn gebruikt want o.a. Days Gone en God of War zagen er zo ontzettend groots uit…

 

Wat ik overigens van de presentatie het meest bijzondere vond was het live orkest dat de muziek van de spellen speelde, dat was toch wel het meest indrukwekkende naast de games en hopelijk zet Sony deze stijl voort, die van minder bla bla en meer games.

 

De vraag echter waar ik nu mee blijf zitten is, waar was No Mans Sky? Is de Vita nu echt dood? Is de liefde bekoeld met de indies?

Hopelijk deze week nog antwoorden op die vragen.

Wil je de hele persconferentie bekijken dan kan dat hier: