Review: Suicide Squad

Al maandenlang houden de schurken van het DC Universum de gemoederen bezig want dit jaar krijgen de ergste schurken van dit universum voor het eerst hun eigen film en dat moet wel een zeer bijzondere gebeurtenis worden als je kijkt naar de eerste trailers.


suicide8

Want wat gebeurt er in een wereld waarin wezens als Superman aanwezig zijn, een wereld waar wij, de gewone mensen, geen grip kunnen krijgen op wezens zoals hij en hoewel Superman nu toevallig heel erg vriendelijk is naar de mensheid heeft de wereld al kunnen zien dat er meerdere wezens zijn zoals hij die het niet zo vriendelijk bedoelen, niet alleen wezens die door hem uiteindelijk zijn uitgeschakeld maar meta mensen zijn er ook… Werelds ergste schurken worden opgesloten in geheime gevangenissen maar wat nu als er een manier zou zijn om ze onder controle te houden? Om ze te kunnen gebruiken voor klusjes die eigenlijk zelfmoord zouden zijn?

suicide3

Welkom bij Suicide Squad.

Amanda Waller, a.k.a. The Puppetmaster als hoofd van een geheime Amerikaanse organisatie heeft een plan, zij wilt de grootste schurken gebruiken om in te zetten tegen extreme schurken/wezens, voor extreme situaties en om er voor te zorgen dat de gewone burgers, de “good guys” veilig blijven in dit soort situaties en als er dan toevallig een van die schurken het loodje legt dan is het niet erg want het is gewoon tuig dat het loodje legt en waar we toch liever vanaf zijn.

Echter wanneer een van haar schurken, de Enchantress zich tegen haar keert en niet meer onder controle is heeft ze geen andere keus dan haar Suicide Squad niet alleen voor het eerst in te zetten maar zijn de risico’s in een keer ontzettend groot want niet alleen wilt de Enchantress de mensheid op zijn knieeen dwingen om over ze te heersen, ook de Joker, het liefje van Harley Quinn is op jacht om haar te bevrijden om zo weer bij haar te zijn.

suicide11Niet je alledaagse superheldenfilm zou je kunnen zeggen wanneer je leest dat de sterren eigenlijk de grootste schurken zijn uit het DC Universum en dat wordt alleen maar nog een keer bevestigd wanneer de karakters worden geintroduceerd en hoewel ik regelmatig mopper dat de introducties te lang zijn ben ik eigenlijk dit keer van mening dat ik wel meer van die schurken had willen weten. Officieel is dit universum namelijk een reboot van het DC Universum en eerlijk is eerlijk, op The Joker na zijn de anderen nog uberhaupt niet in live action films verschenen dus zijn het voor de gemiddelde bioscoopbezoekers stuk voor stuk nieuwe karakters en is de tijd dat zij aan ons worden voorgesteld misschien wel op een luchtige manier gedaan maar wel heel erg kort en dat is jammer want eigenlijk wordt er weinig uitgelegd over de karakters en hoewel het meeste wordt vertelt over Deadshot (gespeeld door een Will Smith die overduidelijk tijdens het filmen als een zeer blije en enthousiaste fanboy over de set heeft gelopen in een zeer positieve manier) en over Harley Quinn (gespeeld door een geweldige en heerlijke Margot Robbie die overduidelijk haar roeping heeft gevonden) moet gezegd worden dat hoewel die twee de langste introductie hebben gekregen zelfs die te kort te noemen is.

SUICIDE SQUADWaarom ik hierover zeur? Simpel, alle schurken in de film zijn eigenlijk zo bijzonder te noemen dat je daadwerkelijk meer over ze wilt weten, ze zijn op hun eigen manier sympathiek te noemen en je wilt ze begrijpen maar je weet eigenlijk te weinig van ze waardoor ze iets te veel een mysterie blijven helaas. Ja, we kunnen de comics gaan lezen maar de meeste mensen die naar deze film gaan zijn er misschien niet eens van op de hoogte dat er een hele comic book reeks rond deze schurken bestaat, laat staan dat zij al die andere comic series hebben gevolgd en omdat deze film zich richt op een hele brede doelgroep neem ik ze dit toch wel een klein beetje kwalijk.

suicide4

Heerlijke sfeer

Echter, wanneer je je niet zo druk maakt om de achtergrond van deze karakters dan moet ik zeggen dat de film exact de toon van de trailers weet neer te zetten, het is een vrolijk actievol spektakel met voor ieder moment eigenlijk de perfecte muziek waarbij de regisseur overduidelijk weet wat er nodig is om de juiste sfeer neer te zetten om zo de fans mee te nemen naar het juiste gevoel. Iedere scene wordt vergezeld met een perfect nummer voor dat moment waardoor je lekker wordt meegenomen en het geheel bijna als een perfecte choreografie aanvoelt van een danswedstrijd.

Het is dan ook heel erg fijn te noemen om een cast op het scherm te zien die overduidelijk heel erg veel plezier hebben gehad in het filmen van deze film en het uitoefenen van hun rol want er is geen moment in de film die geforceerd overkomt, behalve de film zelf dan.

suicide7

Oh Suicide Squad, was je maar zo goed als je cast, karakters en soundtrack

Want de film zelf, hoe goed de cast en karakters ook zijn en hoe goed de cast zich ook heeft weten in te leven in de film, de film zelf is helaas niet zo goed als wij allemaal naar aanleiding van de cast en de trailers hadden gehoopt.

Het grootste probleem van de film is dat de uiteindelijk villain niet zo groots en meeslepend is als we kennen uit het DC Universum, het valt een beetje tegen en hebt uiteindelijk het gevoel dat bijvoorbeeld Batman bijvoorbeeld deze schurk ook wel zonder problemen had aangekund. Persoonlijk had ik iets indrukwekkender verwacht (niet dat de schurk slecht wordt neergezet maar om het een suicide mission te noemen, nee, dat niet). Een film als deze staat en valt met de bad-guy, helemaal omdat de sterren de bad-guys zijn en als dan de ultieme bad-guy tegenvalt dan is het toch wel een probleem te noemen.

suicide6

Ook had ik eerlijk gezegd iets meer verwacht van The Joker. Het ligt niet aan Jared Leto, hij zet namelijk een heerlijke Joker neer maar zo een grote schurk verdient meer screentime en helaas schijnt dat slechts de helft van zijn scenes in de film terecht zijn gekomen waardoor hij niet helemaal tot zijn recht komt. Je ziet namelijk dat The Joker een zeer diepe schurk had kunnen zijn maar dat die diepgang ontbreekt op een beetje een onnatuurlijke manier, hij is niet de schurk die wij verwachten bij The Joker en misschien had Heath Ledger de lat wel ontzettend hoog gelegd maar ik denk persoonlijk dat The Joker in deze film iets te weinig screentime heeft gekregen en hoewel het misschien wel de bedoeling is moet gezegd worden dat hij bij scenes die gedeeld worden met Harley Quinn een beetje wordt overschaduwd door haar waardoor eigenlijk een beetje de indruk wordt gewekt dat zij een grotere/belangrijkere schurk is dan hij is terwijl haar rol natuurlijk totaal anders is.

Maar wat mij persoonlijk het meeste stoorde eigenlijk was dat de film een beetje erg onsamenhangend leek. Er werd soms van de hak op de tak gesprongen en er waren wel heel erg veel stukken uit de trailers niet gebruikt in de uiteindelijke film waaronder een van de leukste momenten uit de trailers en hoewel dat normaal gesproken de gemiddelde bezoeker niet snel opvalt was dat nu absoluut het geval en als zoiets gebeurt dan krab je je toch wel achter de oren wanneer je deze film ziet met wat er nog meer geschrapt is.

suicide5

Heerlijk en vermakelijk!

Wanneer je alles naast elkaar zet, de minpunten en de pluspunten moet gezegd worden dat de pluspunten toch wel daadwerkelijk meer invloed hebben op het eindcijfer en dat komt natuurlijk door de cast die absoluut hun karakter met veel passie naar het witte doek weten te brengen. Deze film is met heel veel passie en plezier naar het witte doek gebracht door de cast en dat zie je ook. De cast heeft zich zo goed mogelijk in hun karakter weten te passen en dat de introductie juist zo kort aanvoelt is omdat juist die karakters zo goed worden gespeeld dat je meer van ze wilt weten. De hele film smaakt naar meer en dat is alleen maar toe te juichen want dat betekent dan ook dat de fans absoluut zullen smullen van deze film en hiermee dan ook bij sommige mensen hun nasmaak van Batman vs Superman zal weten weg te spoelen (persoonlijk heb ik alleen maar zitten smullen van die film dus misschien ben ik over die film niet al te objectief).

suicide10

Mijn advies is dat als je hebt genoten van de sfeer die de trailers hebben weten neer te zetten dan mag je deze film absoluut niet missen want die hele sfeer wordt alleen maar voortgezet en zelfs nog beter dan in de trailers al zeg ik het zelf.

Ja het is een superheldenfilm en dat de grote villain mij een beetje tegenviel vond ik erg jammer maar een film als deze mag je daar niet op afrekenen, het draait om de cast, de karakters en de chemie onderling en die is prima in orde. Het smaakt naar meer en hopelijk doet de film het goed genoeg dat we meer gaan krijgen. Wel denk ik dat het vaststaat dat in The Batman (de Batman film met Ben Affleck als Batman) wij Jared Leto terug gaan zien als The Joker en hopelijk krijgen wij dan wel de potentie te zien die hij had als The Joker die hij nu helaas niet heeft kunnen waarmaken maar daar maakten Deadshot en Harley Quinn het meer dan in goed.

Een prima avondje vermaak!

Cijfer:8

suicide9