Streams, het nieuwe circus?

We hebben allemaal wel iets waar wij ons online aan ergeren als gamers zijnde. Vaak zijn het die twaalf jarigen die sex hebben gehad met onze moeders en ons uitschelden voor homo’s maar er is recentelijk met de opkomst van de streamers een nieuwe ergernis ontstaan waar je langzaam maar zeker steeds meer gamers over hoort.

Namelijk het feit dat het bij gamers die streamen steeds minder draait om het spelen van spellen maar steeds meer lijkt te gaan om donaties, volgers en van die hondsirritante animaties en geluiden die wordne afgespeeld als er gedoneerd dan wel gevolgd of geabonneerd wordt.

Misschien ligt het aan mij, ben ik daarvoor al weer een te oude gamer maar ik moet eerlijk zeggen dat hoe meer ik het online tegenkom ik mij er steeds meer en meer aan begin te ergeren. Natuurlijk kan ik best begrijpen dat sommige streamers het voor het geld doen, dat zij hun rekeningen er mee betalen maar de vraag is dan eigenlijk, moet het dan meer draaien om het tonen van een animatie met geluidje dan hetgeen wat je eigenlijk aan het doen bent namelijk het spelen van een spel?

Maar nee, niet alleen moet het halve scherm geblokkeerd worden met de mensen die gedoneerd hebben, hoeveel ze hebben gedoneerd en wat je gaat doen als je donatiedoel is behaald, ook moet dan nog de helft worden opgeofferd voor beelden van een dansende koe bijvoorbeeld omdat er geld gegeven is samen met flink wat herrie die niets met het spel te maken heeft.

De vraag is dan ook waarom mensen dan nog streams blijven kijken want veel is er in die gevallen dan ook niet te zien. Maar goed, misschien ligt het wel aan mij, ben ik oud aan het worden of snap ik er gewoon niets meer van. Maar wat is er dan mis met alleen maar gamen en je oordeel er over geven terwijl je aan het spelen bent? Waarom kijken wij dan nog? Om die dansende koe?

Misschien moet er gewoon af en toe even een oldskool gamer tussen gaan zitten die er voor zorgt dat het gemiddelde circus niveau wat daalt. Maar begrijp me niet verkeerd, ik heb er niets op tegen dat gamers geld verdienen met hun streams door middel van abonnementen en donaties. Waar ik mij bij de streams aan erger is het circus dat er omheen is gebouwd, die animaties die het hele beeld verstoren, de geluidjes die soms net zolang duren als Paradise by the Dashboard Light en dat men eigenlijk het principe van het kijken van een stream lijkt te hebben omgedraaid van het kijken naar een game en luisteren naar de gamer die er commentaar op levert in het kijken naar een gamer die zich aanstelt als een idioot terwijl hij of zij een spel speelt. Het circus lijkt een beetje de overhand te hebben genomen waardoor ik ook sommige streams niet meer bekijk. Het is jammer dat sommige streamers blijkbaar het pure uit het oog hebben verloren en het niet meer voor de lol doen maar het “grote” geld.

Maar, ja er is een maar, uiteraard kan het ook gewoon zijn dat dit het nieuwe televisie kijken is, dat dit de nieuwe talkshows zijn en wij misschien wel naar de volgende Rolf Wouters zitten te kijken of de volgende Carlo Boszhard en dat ik eigenlijk nog blijf hangen in de fase tussen tv en live streams. Die kans zit er natuurlijk dik in want niet voor niets heb je bij iedere generatie iets waar de vorige generatie niet in mee kan komen.

Gelukkig zijn er genoeg streamers die het wel redelijk minimalistisch houden en die dan wel donaties accepteren en abonnees maar die dat niet constant in beeld houden zodat je eigenlijk gewoon een cleane interface krijgt met voornamelijk de streamer zelf en de game die zij spelen dan wel het event waar zij misschien naar toe zijn wat aan gaming gerelateerd is. Het is echter iets wat steeds meer aan het veranderen is, echter krijg er wel steeds meer een Belspel gevoel bij wat wij in de jaren 90 en de vroege 00’s veelvuldig op televisie hadden overdag en in de nacht. Het draait minder om de content lijkt het soms en dat is gewoon erg jammer.

Begin ik dan nu echt volwassen of oud te worden dat ik er zo weinig aan vind? Is dit de toekomst waar wij op kanalen als Twitch naar toe aan het gaan zijn? Dat schreeuwers als Pewdiepie en co belangrijker worden dan de games die juist die kanalen groot hebben gemaakt? Of ben ik een oude zeur aan het worden die maar weer terug moet keren naar zijn Dreamcast en het streamen maar aan de grote jongens moet overlaten? Ik weet het nog niet, ben wel zeer geinteresseerd in wat jullie hier nu van vinden.