Streaming verandert kijkgedrag

Een vervolg op mijn vorige post: http://www.joristhewise.nl/?p=2041

Verandering op komst in kijkgedrag

Toch, ik zeg het al een paar jaar, is streaming steeds groter aan het worden, niet alleen wordt het steeds meer gedaan maar je ziet ook steeds meer dat mensen er daadwerkelijk naar kijken. De mainstream media doet er de laatste tijd nog steeds lacherig over (ook toen het nog bij RTL Boulevard kwam waar streamers eigenlijk door de presentatoren zelf bij een serieus video item een beetje werden afgezeken terwijl het item heel serieus was en ook de verslaggever er heel serieus over was) maar het begint steeds duidelijker te worden dat het langzaam maar zeker aan het veranderen is, sterker nog, je hebt kans dat de huidige generatie die nu geboren is misschien wel de laatste generatie is die nog echt naar gewone televisie zal zitten kijken voor de bekende tv kanalen.

Dit is overigens een proces wat al een paar jaar aan de gang is. Een van de eerste “tv” kanalen die daadwerkelijk gericht is op streaming is overigens een kanaal dat Geek & Sundry heet, opgericht door Felicia Day die voornamelijk bekend is van bijrollen in bekende televisie series maar in de “geek culture” een steeds grotere rol speelde (mede door haar eigen serie The Guild). Hoewel het kanaal de afgelopen tijd wat in de vergetelheid is geraakt is een van de grootste series op het platform de serie Tabletop met Wil Wheaton die bord spellen speelt met diverse beroemdheden, al jaren een groot succes.

Een mooi voorbeeld van bedrijven die inzien dat regulier televisie kijken een aflopende zaak is is het bedrijf Blammo wat al 18 seizoenen op televisie het programma Gamekings heeft gemaakt en hierbij online al een serieus platform met diverse programma’s heeft staan en daar al een paar jaar een interessant Premium format bij heeft gemaakt. Door middel van dalende sponsoring en inkomsten zagen zij in dat televisie programma’s op een regulier kanaal de toekomst niet meer zijn. Hiervoor richtten zij een premium programma op om de inkomsten binnen te halen om zo de content te kunnen blijven maken waar de fans voor kwamen. Cijfers over ledenaantallen zijn er niet, evenals de gemiddelde bijdrage maar wel maken zij zeer interactieve programma’s die zij op de site plaatsen. Hierbij worden sommige programma’s ook live opgenomen met interactie via het platform Twitch waarbij kijkers live vragen kunnen stellen of mee discussiëren over bepaalde stellingen. Eerder dit jaar ging men bijvoorbeeld naar Azie voor een bezoek aan de Taipei Game Show en namen zij de kijkers mee in dagelijkse programma’s over die beurs en de belevenissen daar om dan later in de avond met de groep te gaan livestreamen vanaf locatie waardoor de kijkers mee konden genieten, iets wat door de Premium leden mogelijk was gemaakt.
Dankzij dat premium format kan men echter ook diepergaande documentaires maken, zo hebben ze een documentaire gemaakt over de opkomst en ondergang van Davilex en zijn ze nu een van hun medewerkers aan het volgen die zijn droom om een arcadehal te openen in Amsterdam werkelijkheid ziet worden terwijl hij ondertussen de kijker de geschiedenis van de arcadehallen leert.

Maar ik dwaal af want ik had het over het streamen van games. Er zijn steeds meer bekende streamers online die misschien voor de gemiddelde televisiekijker niets zegt maar voor de gamers steeds belangrijker worden. Kijk bijvoorbeeld naar DrDisRespect en Ninja, of bijvoorbeeld in Nederland Maestrooj, RicoSAAR, de crew van Gamekings en Karim_ Suus (zijn overigens niet de bekendste streamers van Nederland maar streamers waar ik graag naar kijk). De streams worden steeds populairder, steeds beter bekeken, mensen zitten langer te kijken en de streamers worden steeds bekender. Het zijn de nieuwe sterren van deze tijd en hoewel je ze ook meer in mainstream media ziet en hoort zal je ze waarschijnlijk voornamelijk op de streams blijven zien.

Meer dan gaming

Maar waar bijvoorbeeld op Twitch (ik gebruik nu Twitch grotendeels als voorbeeld maar tegenwoordig is er ook Youtube dat live streaming aanbiedt en Facebook dat vol aan het inzetten is en laten wij dan ook niet Microsoft’s Mixer vergeten) het in eerste instantie draaide om gaming kwam daar overigens al snel een grote diversiteit bij. Zo heb je de categorie IRL waarbij mensen gewoon hun eigen leven streamen, bezoek aan feestjes bijvoorbeeld, live koken, gewoon een talkshow of bijvoorbeeld schilderen (van doeken of zichzelf met bodypaint). Het is langzaam maar zeker veranderen in een community waar voor iedereen wat te kijken is, sterker nog, ik doe het zelf ook met filmreviews maken. En wanneer je favoriete streamer offline is dan kan je altijd nog op zoek gaan naar iets anders, denk bijvoorbeeld aan Bob Ross wiens hele serie over schilderen gewoon online staat. Langzaam maar zeker is het streamen aan het veranderen en draait het om veel meer dan alleen maar gaming, het draait om de mensen en dat betekent eigenlijk dat het dichter bij de mensen staat dan televisie eigenlijk ooit heeft gedaan. Ja, de streamers bereiken zelf per persoon misschien een kleinere doelgroep maar het platform als een geheel wordt langzaam maar zeker steeds groter en groter juist doordat het zo interactief is.

Overigens is dat nog een leuk iets, je hebt diverse games die als je aan het spelen bent en je hebt die optie ingeschakeld de kijkers de mogelijkheid geeft om bepaalde acties uit te voeren die invloed hebben op het spel dat je speelt als streamer zijnde.

Televisie kijken en beleven gaat veranderen en de vraag is, veranderen wij mee?