Van twee kanten

Iedere man met een correcte opvoeding heeft het wel geleerd gekregen. Wanneer je iemand mee uit neemt op een date en jij het initiatief hebt gestart (of de ander, dan bied je het ook gewoon aan) dan is de rekening voor jou. Het is een kwestie van manieren en een kwestie van beleefdheid zelfs als die persoon van hogere afkomst is of meer verdient. Je kan het zien als een kwestie van eer en beleefdheid maar je doet dat gewoon.

In de meeste gevallen doet de andere persoon een beschaafde persoon om de rekening te delen of om de hele rekening te betalen. Echter bij een goede opvoeding dan weiger je dat en betaal je alsnog de rekening. Echter, het probleem is, dat wanneer de heer in kwestie in het geval van een uitje met een dame en een heer dat niet doet en hij er vanuit gaat dat de dame bijvoorbeeld haar deel betaalt en zij de rekening dus delen of dat hij er vanuit gaat dat zij de rekening betaalt ondanks dat zij hem mee uit vroeg, dan is opeens de wereld te klein en is hij de onbeschofte vlerk.

Al die jaren wordt er gevochten door vrouwen om gelijke rechten maar wanneer het gaat om de rekening dan is het opeens een brug te ver? Lijkt mij wel heel erg opportunistisch maar ik heb nog een ander voorbeeld. Een voorbeeld van op mijn werk waarbij een collega dezelfde functie kreeg als ik echter bij de zware dingen tillen kwam dan een excuus van haar dat zij als vrouw het zwakke geslacht was en dus niet alle zware dingen kon tillen zoals de mannen (let wel, ze hielp wel met tillen!). Het voorbeeld van werk is dan misschien eenmalig geweest maar wordt wel in andere vakgebieden “misbruikt”.

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind persoonlijk als heer zijnde dat ik verantwoordelijk ben voor de kosten wanneer ik mijn partner mee neem op een uitje. En natuurlijk ben ik bereid om te delen maar ik probeer wel iets meer te betalen, puur omdat ik zo ben opgevoed dat het gewoon zo hoort.

Echter, er zijn ook mensen die er standaard van uit gaan dat het hoort dat de ander alles dient te betalen, die niet eens de moeite nemen om ook maar een fractie van de rekening te voldoen en dat is voor mij persoonlijk wel iets wat mij niet alleen irriteert maar mij ook gewoon boos maakt. Het punt is, deze mensen plaatsen dit vaak op Social Media waardoor die andere persoon ten schande wordt gezet echter… wat is er dan gebeurd met zelfde plichten & zelfde rechten? Je wilt toch als gelijke worden behandeld maar blijkbaar niet op het punt dat er van je wordt verwacht om zelf je eigen deel te betalen?

Ik begrijp je frustratie maar dan moet je gewoon van te voren een duidelijke afspraak maken over de rekening. Doe je dat namelijk niet dan moet je er van uit gaan dat je zelf je eigen gedeelte van de rekening moet betalen in de tegenwoordige tijd vind ik dan. Wees verstandig en bied aan “zullen wij de rekening delen”. In mijn geval krijg je dan vast en zeker wel te horen dat de rekening voor mij is echter dat ben ik dan natuurlijk. Nogmaals, het is een kwestie van opvoeding maar ga er gewoon niet van uit dat de ander alles betaalt, het moet van twee kanten komen uiteindelijk ;).


Tagged: