Het leed dat PC Master Race heet?

Waag ik mij op glad ijs hiermee? Ik denk het wel maar ik denk dat je na het lezen van dit stukje wel exact weet wat ik er mee bedoel en dat je als PC gamer straks misschien wel exact hetzelfde hebt gehad.

pcmasterrace

Het lijkt allemaal zo simpel, je wilt op de PC gaan gamen en denkt dat je met het upgraden van je grafische kaart een flinke stap gaat maken. En waarom ook niet, overal op het internet lees je dat de grafische kaart het belangrijkste onderdeel is van de computer, uiteindelijk willen wij namelijk de mooiste graphics. Echter er zijn zo veel factoren om rekening mee te houden. Niet alleen moet je het juiste PCI-E slot gebruiken maar je moet ook een powersupply hebben met de juiste aansluitingen maar je moet ook nog eens de ruimte voor de grafische kaart hebben. Klinkt vreemd toch? Maar vergis je niet, sommige grafische kaarten zijn veel langer dan het moederbord, sterker nog, 30+ cm is tegenwoordig de norm en komt dan ook voorbij de rand van je moederbord in veel gevallen. En in veel gevallen dan ook tegen andere onderdelen van de computerkast.

Wat ik wil zeggen is, er zijn heel veel factoren waar je rekening mee moet houden. Je moet het juiste moederbord kopen bij de juiste processor omdat sommige moederborden softwarematig net niet die nieuwste generatie ondersteunen (waarvoor je gelukkig wel weer een update kan doen in de meeste gevallen) of hardwarematig. Je moet je processor ook nog eens verstandig kiezen met je budget en wat je er mee gaat doen. Dan het juiste geheugen, ga je voor het dure maar snelle DDR4 bijvoorbeeld of kies je een stapje trager maar wel goedkoper. En ook hier kan je de mist in gaan want er is ook nog genoeg DDR3 geheugen te koop wat dan weer niet compatible is met het geheugen slot in je moederbord bijvoorbeeld.

Het meeste spreekt gelukkig voor zich want het kan er vaak maar op een manier in. Van kaarten tot kabels, de meeste aansluitingen worden aangegeven welk slot voor welke kabel is en wat voor een soort aansluiting er is (al is er voor de uitbreidingskaarten tegenwoordig grotendeels maar 1 slot namelijk PCI-E, wat een ramp was dat vroeger met AGP, PCI en ISA).

Ook met de HDD’s is het gelukkig tegenwoordig een stukje makkelijker geworden. Vroeger moest je namelijk op de HDD aangeven of het de primaire schijf was of de secundaire schijf maar met de komst van SATA gaat dat gelukkig een stuk makkelijker waar de kabels en aansluiting op het moederbord al aangeven welk nummer de schijf is en zelfs dan kan je in de bios nog de volgorde aangeven.

Maar het meest frustrerende van de PC Master Race is eigenlijk het aansluiten van de frontpanel kabeltjes. De kabeltjes die de aan/uit knop, de resetknop, de lampjes en het speakertje van de kast aansturen. Het is gepriegel en vaak staat het niet duidelijk aangegeven hoe je het kabeltje moet plaatsen, wat de plus en de min is.

Als uiteindelijk alles is aangesloten en je klaar zit voor de eerste start dan begint toch een beetje de zenuwen door je heen te gieren, het momentje van trots. Je beweegt met je vinger naar de power knop, je doet een schietgebedje en je drukt de knop in…

cosmicpower

En er gebeurt helemaal niets. Rage, woede, schelden, huilen, slaan, een van al die reacties gebeurt wel eens. Je verlaat de kamer, pakt een glas drinken en telt tot tien. Je drinkt je glas leeg, raakt even een radiator aan om jezelf te grounden en gaat alle kabels en hardware na, probeert wat los te koppelen, test het nog een paar keer, draait wat stekkertjes om bij de frontpanel kabeltjes en dan valt je oog opeens op de achterkant van de kast… De stroomkabel zit er niet in.

Dus, we gaan weer een stapje verder, steken de stroomstekker er in en jawel, ultimate power, de PC start op… maar komt niet ver. Dus, stekker er uit, kabeltjes nalopen en dan zie je dat je toch het speakerkabeltje verkeerd om hebt aangesloten. Dus stekkertje goed aansluiten, weer de stroom er op en… verschillende beepjes. Even opzoeken en het moederbord blijkt aan te geven dat je een probleem hebt met je geheugen. Goed, even geheugen opnieuw plaatsen, verschillende slots testen maar niet slot 1 want de koeler van je processor blokkeert die. Uiteindelijk, even de ventilator van de processor omdraaien en jawel, we kunnen van start gaan.

 

En vanaf hier is het dan ook eigenlijk een kwestie van Windows installeren en je spellen. Natuurlijk kan dit ook makkelijker, je bestelt je PC bij een winkel als Alternate of Azerty en laat hem daar ook gelijk in elkaar zetten als je wat minder technisch bent of je koopt gelijk een volledig systeem (of een console natuurlijk) maar een gedeelte van het plezier van een game computer is wel het feit dat je hem zelf in elkaar kan zetten en ook leert omgaan met de hardware op een fysieke manier al zeg ik het zelf. Inclusief alles wat fout kan gaan natuurlijk. Het voordeel van zelf in elkaar zetten is dat je bij problemen niet het hele systeem hoeft terug te sturen maar het kan houden bij het defecte onderdeel, het nadeel natuurlijk is dat je het risico loopt dat je de boel sloopt.

Tegenwoordig is het bouwen van een PC een stuk makkelijker dan het vroeger was, het is wat duidelijker geworden, er is nagedacht over hoe het er allemaal netjes uit kan zien voor iedereen door langere kabels te leveren die je mooi in je kast kan wegstoppen, de kabels hebben een sleeve gekregen zodat ze mooi bij elkaar kunnen blijven, voedingen zijn modulair geworden zodat ze niet meer nodeloos rond slingeren zonder enig nut, aan alles heeft men gedacht en omdat er tegenwoordig veel kasten zijn met lichtjes er in kan je zelfs zeggen dat computers gemaakt worden om te mogen worden gezien (als je er van houdt natuurlijk).

Het is ook fijn om te zien dat er door de jaren heen qua software veel is veranderd. Moest je ten tijde van Windows 95 je nog heel erg druk maken om combinaties van hardware en dan ook nog eens de beperkte hoeveelheid beschikbaar geheugen en ter overmaat van ramp had je dan ook nog eens het feit dat veel spellen niet eens wilden werken onder Windows. Nee, het is er gelukkig door de jaren heen een stuk gemakkelijker op geworden voor de PC gamers en met Windows 10 lijkt Microsoft zelfs het voor de gamers nog makkelijker te willen maken, sterker nog, er kan zelfs weer oudere spellen worden gespeeld voor oude Windows versies zonder enige problemen.

En hoewel jaren geleden ten tijde van voor online winkels als Steam de PC als gaming platform ten dode was opgeschreven door de grote hoeveelheid piraterij is het de afgelopen jaren levendiger dan ooit tevoren. Overal hoor je mensen enthousiast naar buiten komen over het platform, ook gamers die het jarenlang links hebben laten liggen maar ook mensen die zich langzaam maar zeker beginnen te irriteren aan de limieten van de consoles en mooiere graphics willen of juist een soepelere framerate die PC wel kan bieden omdat de processoren en grafische kaarten krachtiger zijn. Anderen willen juist naar de PC overstappen vanwege de gameplay van bepaalde spellen die net iets soepeler speelbaar zijn. Ook het aanbod is volgens velen een stuk diverser omdat juist indies grotendeels ontwikkelen voor de PC omdat daar eigenlijk self publishing een stuk makkelijker te noemen.

Nee, het is al lange tijd geen leed meer dat PC Master Race heet, misschien nog wat arrogantie wat wel een standje omlaag mag worden gezet want iedereen weet wel dat de PC in veel opzichten superieur te kan worden genoemd aan de consoles maar tja, daar betaal je dan ook wel een premium voor en de vraag is dan ook of iedereen dat ook wel het geld waard vindt.

Ik zal de komende tijd wat vaker bloggen over de PC, consoles en gaming in het algemeen en hier dan ook wat dieper op in gaan en proberen de diverse platforms een beetje met elkaar te vergelijken. Een beetje fanboy gedrag mag dan ook best wel, de vraag is alleen, in hoe ver is het eigenlijk gepast. Persoonlijk ben ik een fan van de PC, Xbox One en PS4, ik geniet van de games op alle platforms, probeer ook de exclusives daarvoor te spelen maar een echte favoriet? Nee die heb ik niet.

 

 


Tagged: , , ,