Mogelijke impact van Oscars 2019

De Oscar nominaties zijn beken en er zitten een paar opmerkelijke keuzes tussen kan je zeggen. Niet alle films zou je 1,2,3 verwachten op die lijst maar wat misschien wel belangrijker is van de genomineerden van dit jaar is dat voor het eerst een film van streamingdienst Netflix genomineerd is voor een Oscar en dat is iets wat misschien wel voor sommigen als pijnlijk zal worden ervaren want dit is niet meer een film die eigenlijk standaard in de bioscopen zou draaien (sterker nog, hij heeft er alleen maar gedraaid vanwege de ouderwetse regelgeving omtrent kans te maken voor een nominatie).

Wat misschien weinig mensen zullen begrijpen (denk ik) wat deze nominatie bij winst zal gaan hebben voor de bioscoopwereld. Dit is namelijk niet iets als VHS wat met beven werd ontvangen door de bioscoopwereld, dit is een dienst die eigenlijk door de geringe impact van VHS door de bioscopen werd onderschat. Waar films op VHS eigenlijk kwalitatief gezien bij lange na niet in de buurt kwamen van de impact van een bioscoop op het grote witte doek is dit totaal anders. Vergeet namelijk niet in de tijd van VHS waren de televisies een stuk kleiner, de resolutie was laag, wij hadden geen moderne thuisbioscopen maar eigenlijk gewoon de stereo speakers van de televisie en soms daar de stereoset op aangesloten.

Maar terwijl de tijd verder tikt gaat de technologische ontwikkeling verder en verder. Langzaam maar zeker beginnen technieken die exclusief waren voor bioscopen de huiskamers te betreden. Platte grote schermen (wist je dat je een 75 inch 4K HDR televisie al voor 1800 euro kan bestellen? :O), thuisbioscopen die van stereo overgaan naar 5.1 geluid. De ontwikkelingen gaan sneller en sneller en hoewel bioscopen ook mee gaan met hogere resoluties, digitale dragers en nog meer geluidskanalen voor nog meer details gaat de ontwikkeling voor thuis ook mee. Wanneer Dolby Atmos eenmaal langzaam maar zeker bioscopen binnen begint te komen zijn er zelfs al veel mensen die het thuis ook al makkelijk kunnen installeren.

Als we eerlijk zijn en kijken naar het landelijke plaatje van de bioscopen dan is de realiteit dat bioscopen te lang op hun lauweren hebben gezeten. Te lang er vanuit gegaan dat wat zij aanbieden het beste van het beste is waardoor er misschien wel te weinig in het product zelf is gestoken en iets te veel aandacht is besteedt aan de winkeltjes waar bezoekers producten kunnen kopen. En ondertussen stond Netflix niet stil. Van een kleine DVD verhuurdienst groeiden zij langzaam maar zeker uit tot een grootmacht van een streamingdienst met 150 miljoen betalende leden wereldwijd (en het aantal gebruikers is vele malen hoger).

Gelukkig zijn er op dit moment bioscopen en bedrijven die keihard werken aan nieuwe ervaringen  voor de bioscopen. Kinepolis bedacht Laser Ultra, Dolby kwam met Dolby Cinema, IMAX moderniseerde de projectie en audio, Ymagis en CinemaNext bedachten Sphera (niet in Nederland op dit moment helaas) en ook 4DX trad op de voorgrond om nieuwe ervaringen naar de bioscopen te brengen en gelukkig beginnen die langzaam maar zeker zich te verspreiden over het land en zo de bioscopen weer iets nieuws geven om toe te voegen aan de ervaring van het avondje uit dat de bioscopen bieden.

De vraag is echter, is het te laat voor de bioscopen nu Netflix misschien wel een Oscar winnaar heeft geproduceerd?

Zondagavond zijn de Oscars dus maandagavond een vervolgblogpost hierover.