Treinbaan (deel 3)

Goed, tijd om te gaan tekenen en het belangrijkste daarvoor is natuurlijk wel geschikte spullen. Papier, potlood, gum, etc etc. Tijd dus om naar de Action te gaan en de spullen in te gaan slaan voor de eerste ontwerpfase. Maar als je naar de action gaat kom je eigenlijk altijd met meer spullen thuis dan wat je van plan bent en dus had ik mijzelf een maximum budget ingesteld waar ik natuurlijk dik overheen ging :(.

Ik kwam voor potlood, passer, papier en een liniaal en ik kwam daarbij terug met meerdere potloden (niet erg), een blok papier met ruitjes (prima want dat maakt het tekenen makkelijker), meerdere linialen, een snijbord om accuraat op te snijden (prima met de huisjes), een precisiemesjes set, een klusjes, een lijmpistool, een afstandwerksetje met o.a. een grijpertje en spiegeltje, een hamertje en een tagger. Je begrijpt dus al, ik had even iets teveel vrijheid aan mijzelf gegeven om op pad te gaan voor de treinbaan maar wel allemaal spullen die uiteindelijk natuurlijk gewoon nodig zijn.

Mijn eerste plan was om de ABCD set van Fleischmann te gebruiken als basis. Op die manier kon ik rustig uitbouwen naar een grotere bouw. Omdat ik mijzelf niet realiseerde hoe groot deze set was ging ik er vanuit dat hij uiteindelijk wel de grootte van de hele tafel in zou nemen en dat ik daar dan ook wel uiteindelijk genoeg zou hebben aan die set waardoor de rails van opa zijn oude baan volledig gebruikt kon worden voor het zogeheten rondje om de kerk er omheen. Helaas zat ik er een beetje naast want het blijkt dat het baantje “slechts” 50 centimeter diep is en ook maar 1,70 meter lang. Wel een mooie lengte om mee te beginnen maar we gaan natuurlijk voor een stuk groter. Het zorgt in ieder geval er voor dat wij iets hebben om mee te beginnen. Hieronder is het eerste ontwerp van de baan te zien.

Zoals je kan zien is het nog relatief simpel en is het helaas ook nog eens niet correct op schaal omdat ik het formaat van het baantje volledig verkeerd had ingeschat. Er moeten een aantal dingen dus worden aangepast voordat ik ├╝berhaupt rails kan gaan neerleggen. En de buitenste rails, tja die wordt dus ook een stukje ingewikkelder omdat er ruimte en rails genoeg voor is. Wat eigenlijk ook wel fijn is omdat die treintjes misschien niet altijd zullen rijden maar zij wel zeker kunnen zorgen voor een hele leuke interactie.
Het stukje overigens van 65 bij 85 centimeter zal overigens volledig bedoeld zijn als een klein rangeer/stationnetje voor de analoge baan. Zoals je op de tekening kan zien zijn er wel twee blokjes als stationnetjes aangegeven maar er komt dus nog een extra stationnetje bij zodat er ook steeds kan worden afgewisseld met treintjes en de reis wel altijd bij een station gaat beginnen.

Waarom de analoge trein wel een klein rangeer terreintje aan de buitenkant krijgt heeft te maken met het feit dat het heel erg lastig wordt om efficient de baan anders te combineren. Verder wordt de digitale baan zoals je kan zien wat ingewikkelder aan de binnenkant waardoor er meer treinen tegelijkertijd kunnen rijden na verloop van tijd. Er komen dus ook zeker wat meer sporen te liggen. In mijn volgende blog een beetje het idee en de planning er van en het achterliggende idee van de baan. Let hierbij wel op, het blijft een fantasie traject.


Tagged: