Treinbaan (deel 7)

Zo, tijd om de titel even wat simpeler te maken. Het blijft anders zoveel typewerk en ik kan die paar seconden wel beter besteden ;-).

Vorige week heb ik overigens een proefbaantje neergelegd op de grond (wel met een stuk doek er onder) om even te controleren hoe groot het precies was wat ik zelf qua rails had.

Het baantje was uiteindelijk vele malen kleiner dan wat ik zelf had verwacht wat het zou zijn. Vaak hoor je van die verhalen over de lengte van de treinen dat je toch wel flink wat ruimte nodig zou hebben. Nu heb ik geen volledige trein neergezet, daar was het ook niet voor bedoeld maar het was in eerste instantie het plan om rustig te controleren of ik de decoders in de treintjes wel goed had geplaatst en of de nieuwste aanwinst van de Modelspoorbeurs het eigenlijk wel goed zou doen.

De ICE en de Hondekop had ik als eerste aangesloten op de Multimaus, ze hebben namelijk beide een decoder van mij gekregen en moesten dus worden geprogrammeerd. Dit ging niet helemaal van harte zoals ik had gehoopt. Ik had een foutje gemaakt bij de Hondekop waardoor ik de adressering van de ICE niet helemaal vertrouwde. Dus, de decoders een reset gegeven naar de fabrieksinstellingen en opnieuw programmering en zowaar, een half uurtje verder reageerden ze zonder problemen. Echter hoewel ze bijna op het grond niveau reden durfde ik het niet helemaal aan om ze op volle kracht te laten rijden. Nu zijn ze nog niet volledig geprogrammeerd en gelimiteerd door software maar ik heb het voorzichtig gehouden.
Even een kort filmpje hoe ze reden:

Maar natuurlijk was er ook een mogelijkheid om een analoog treintje te laten rijden. Even de transformator vervangen en het legendarische treintje 1601 op de baan te laten rijden. Goed, niet de officiƫle legendarische trein van Opa maar het treintje dat hij van mij kreeg een paar jaar terug nadat toen ik klein was deze een keer was gevallen. Het treintje reed rond met een paar wagonnetjes ter voorbereiding op de toekomst waarbij ze met ongeveer vier wagonnetjes zal gaan rijden voor passagiers. Deze trein zal overigens analoog blijven in de toekomst, ze is ietsje te oud om te proberen digitaal te maken. Dit is wel mogelijk natuurlijk maar deze oude motortjes moeten dan worden gesoldeerd en gefreesd waar ik geen held in ben vrees ik ter zijner tijd. Toch reed het treintje heel soepel over de baan na wat haperingen. Ook de wissels nam zij zonder problemen (de wagonnetjes hadden er wat meer moeite mee maar dat kwam door een vieze wissel). Ook hier heb ik overigens een filmpje van:

De ondergrond waar de baan op ligt is trouwens een stuk doek van een van de zalen van de bioscoop die recentelijk zijn vervangen. Dit wordt natuurlijk niet de echte ondergrond en de baan wordt een stuk groter. Maar deze treintjes zullen zeker genieten van de hoeveelheid ruimte die ze gaan krijgen ;-).


Tagged: