Gehaat in modelbouw community

Sinds ik ben begonnen aan de bouw van mijn eigen modelbaan ben ik de afgelopen tijd mijzelf flink aan het verdiepen in de community hieromheen. Het is een grappige community waar men na iedere post op de fora vrolijk groet en waar topicstarters ieder jaar met hun verjaardag worden gefeliciteerd. Waar veel fora daar regels tegen hebben is dat hier niet het geval en dat vind ik niet alleen heel erg vriendelijk en schattig maar ook erg leuk, het geeft het wat kneuterige kan je bijna zeggen maar dan wel in een hele positieve manier.

Echter achter al die vriendelijkheid gaat ook een flinke lading haat en nijd en dat komt misschien wel omdat sommige mensen hun hobby wel heel erg serieus nemen. En begrijp mij niet verkeerd, het is heel erg mooi dat mensen heel serieus zijn in hun hobby. Ik kan uren kijken naar de bouwwerken die ze voor elkaar hebben gekregen met hun passie, hier zit het probleem ook niet. Het probleem zit in de details. Dit klinkt misschien een beetje raar maar laat mij het uitleggen.

Modelbouw is opgebouwd in tijdperken. Tijdperken waarin er bepaalde soort treinen rijden. Hoewel tijdperken ook bepaalde overgangsperiodes hebben en je dus wat door elkaar zou kunnen rijden zijn er heel erg veel puristen die er boos om worden als je daar bijvoorbeeld flink van afwijkt. Zij vinden het niet gepast als je bijvoorbeeld een baan hebt die grotendeels lijkt op halverwege 20e eeuw en je daar bijvoorbeeld een hypermoderne ICE doorheen laat rijden. Goed, het past misschien niet helemaal er bij maar je zou bijna denken dat dat zelfs in het echte leven gebeurt op het platte land bijvoorbeeld.

Maar er is meer. Door de jaren heen zijn bij de vele spoorbedrijven natuurlijk het materieel gemoderniseerd. Hoewel ze in het eerste opzicht op elkaar lijken zijn ze wel van verschillende tijdperken. Een goed voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de intercity rijtuigen van de NS. Deze zijn door de jaren heen flink gemoderniseerd, van binnen en van buiten. Het combineren hiervan is not-done volgens sommigen. Je mag niet een verhaaltje verzinnen van materieel tekort (want mensen verzinnen hele avonturen, het is echt heel erg bijzonder om te lezen wat mensen bedenken en met genoeg inlevingsvermogen leef je ook echt met de reizigers mee, sommige mensen zijn echte verhalenvertellers), nee, dan maar een paar wagonnetjes minder roepen zij dan en gaan dan tot in den treuren in de discussie met de bouwer totdat die misschien zichzelf zelfs van het forum haalt omdat de lol om alles met anderen te delen is verdwenen en dat is eigenlijk gewoon heel erg jammer. Het is een hobby, je deelt iets omdat je het leuk vindt en niet omdat je je verplicht voelt. In dit geval rijd je met de treintjes omdat jij het leuk vindt dat zij door een bepaalde omgeving rijden. Natuurlijk probeer je het zo echt mogelijk te doen lijken maar het hoeft niet hyperrealistisch te zijn. Het gaat er toch om dat je er van geniet? Dat je bijvoorbeeld tot rust komt? Persoonlijk kan ik uren luisteren naar de treintjes die over het spoor rijden, het geklikklak van de wagonnetjes en het zoemen van de locomotieven. Ik neem het allemaal niet zo serieus en dat wordt dus straks vast en zeker heel erg veel irritaties wanneer ik zelf een topic ga openen op zo een forum. Of misschien ga ik dat niet eens doen, blijf ik gewoon lekker daar lurken en ga ik hier anoniem op mijn eigen blog gewoon de opbouw van de baan delen.

Overigens is het hout besteld, eigenlijk al het hout behalve de poten waar de baan op komt te staan. Ik ga eerst het frame bouwen van de tafel zodat ik heel makkelijk de baan kan leggen en kleine dingen kan proberen. Daarna zien wij wel waar het schip gaat stranden.