Treinbaan deel 15

Drie modules die nu op poten staan. Dat ziet erg wel heel erg mooi uit toch? Maar dat is natuurlijk nog niet het eind resultaat uiteindelijk want er moet nog heel erg veel meer werk gebeuren aan de tafel en gelukkig is dat de afgelopen tijd ook gebeurd. Want ik heb sinds het allemaal op poten staat natuurlijk niet stil gezeten. Hoewel ik wel degelijk in gedachten heb gehouden dat uiteindelijk de baan anders komt te staan in de kamer ben ik wel degelijk bezig geweest met hoe het er uiteindelijk uit zal komen te zien en kon ik de verleiding niet weerstaan om een beetje te gaan experimenteren met het neerleggen van de baan samen met wat huisjes. En ja, ik wil ook een analoge baan neerleggen maar er kwamen een paar obstakels op mijn pad waar ik niet helemaal rekening mee heb gehouden.

Het punt is namelijk dat ik niet helemaal door had hoe flexrails zou gaan werken. De rails beweegt namelijk ook mee met hoe het buigt waardoor je uiteindelijk een stukje van de rails zou moeten afsnijden en oeps, dat betekent dan ook dat ik eigenlijk de baan permanent zou moeten worden bevestigd en daar is deze baan gewoon nog niet voor geschikt want hij gaat nog volledig op de schop. Had ik dan misschien de baan nog niet op poten moeten zetten? Misschien niet. Maar ik wilde toch even kijken of ik het werkend kon krijgen met de overige stukken rails dus toch een baantje neergezet en daar begon eigenlijk het eerste ge-etter want, veel rails waren ondanks een flinke schoonmaakbeurt te vies om stabiel er over heen te rijden met de treintjes.

Maar je ziet nu al wat treintjes er op staan, je zou zelfs bijna kunnen zeggen dat de baan er echt staat maar vergis je niet, er staat nog helemaal niets vast en dat betekent dus bijvoorbeeld dat na een paar rondjes de rails wat los beginnen te laten omdat het toch een beetje mee beweegt met hoe de treintjes rijden, iets wat versterkt wordt als ze sneller rijden.

Op dit moment is de baan aangesloten op de digitale trein centrale en wordt het meestal bestuurd door mijn Multimaus, gewoon lekker handmatig met de snelheid spelen. De reden waarom de digitale centrale wel al is aangesloten is omdat ik op die manier af en toe ook met mijn mobiele telefoon de treintjes kan laten rijden. Niet omdat het moet maar omdat het kan zeggen we dan maar he ;-).

Binnenkort zal ik weer wat rails gaan kopen zodat ik aan de analoge buitenbaan kan werken al moet ik zeggen dat zij ook de digitale baan prettig vinden vertoeven wanneer daar de reguliere transformator op is aangesloten maar dat is uiteindelijk natuurlijk niet de bedoeling. Het is jammer dat het zo heel erg duur is om de oudere treintjes om te bouwen naar digitaal als je niet zo heel erg handig bent maar dat is helaas niet anders.

Maar als ik dan zie wat ik heb gebouwd en wat mijn opa vroeger had staan, dan weet ik in ieder geval dat ik nog heel erg veel heb te leren op dit gebied.

Want dit is een foto van Opa zijn oude HO baan voor hij over ging naar N:

En dit is dan die van mij:

Ik mis je Opa, jammer dat wij er niet samen meer aan konden werken :(.


Tagged: