Review: Frozen 2

Zes jaar na het razend populaire Frozen kon Disney overduidelijk het niet los laten en komt Disney met Frozen 2. De vraag is natuurlijk uiteindelijk of het dan net zo een impact zal hebben als het origineel heeft gehad op de kinderen.

In Frozen 2 keren wij terug naar het magische Arendelle waar Elsa al een tijdje de koningin is en waar de bevolking aardig gewend is geraakt aan de magische krachten van hun koningin. Terwijl ondertussen Kristoff probeert om Anne ten huwelijk te vragen en steeds er weer iets tussenkomt. En dan hoort Elsa uit het bos een roep komen waar zij naar toe wordt getrokken. Hier worden Elsa en Anna geconfronteerd met het verleden van Arendelle waardoor alles waar zij ooit in hebben geloofd op zijn kop komt te staan wanneer Elsa’s magie belangrijker wordt dan ooit. De vraag is echter, is haar magie wel krachtig genoeg om Arendelle te redden?

Hoewel zes jaar vooral voor kinderen aan kan voelen als een ontzettend lange tijd voelt de film vanaf het begin gelijk aan als thuis komen in een warm bad. De band tussen de zussen Anna en Elsa lijkt hechter dan ooit terwijl ook Olaf niet langer het domme hulpje is en een klein beetje diepgang heeft gekregen.
Je merkt wel gelijk dat de film een wat mysterieuzere toon met zich meedraagt. Al heel vroeg merk je dat er een groot avontuur gaat beginnen wanneer blijkt dat Elsa de enige is die de mysterieuze roep kan horen.
Voor het verhaal heeft men dan ook geluisterd naar de verhalen van de Sami in Scandinavië en hebben hun legendes gebruikt als basis voor het avontuur en de achtergrond van deze film.

FROZEN 2 – In Walt Disney Animation Studios’ “Frozen 2, Elsa, Anna, Kristoff, Olaf and Sven journey far beyond the gates of Arendelle in search of answers. Featuring the voices of Idina Menzel, Kristen Bell, Jonathan Groff and Josh Gad, “Frozen 2” opens in U.S. theaters November 22. © 2019 Disney. All Rights Reserved.

Waar in het origineel de film nog regelmatig af en toe een beetje een grapje maakte van wat er in Disney films gebeurde lijkt de film zich nu dieper te willen gaan verdiepen op de bron van de legende waar het verhaal van Frozen losjes op was gebaseerd. Het verhaal is dan ook een stuk dreigender dan in het eerste deel. Laat je hier echter niet door afschrikken. De film is misschien wel wat donkerder maar weet de duistere momenten te onderbreken door net op het juiste moment over te gaan naar een van de andere karakters om kinderen weer even bij te laten komen zodat ook zij met een grote glimlach aan het einde naar buiten komen.

Wanneer je naar de film kijkt zie je duidelijk dat de techniek de afgelopen paar jaar niet heeft stil gestaan want de film ziet er veel mooier uit dan het origineel. Er is heel veel liefde gestoken in deze film want men hoopt natuurlijk dat deze film het origineel overtreft. Vooral bij de 3D effecten zie je heel duidelijk dat de techniek niet stil heeft gestaan wanneer Elsa haar magie loslaat. De wereld van Arendelle ziet er levendiger uit dan ooit tevoren en je zal ook een paar oude bekenden zien wanneer er nieuwe locaties worden bezocht.

Toch is het niet allemaal een verbetering te noemen in het tweede deel wat eigenlijk jammer is (maar misschien wel goed nieuws voor de ouders) want in tegenstelling tot het eerste deel zit er dit keer niet een aanstekelijk liedje in wat de hele dag in je hoofd blijft zitten. Hoewel Into the Unknown een krachtig nummer is blijft het eigenlijk niet lang genoeg in je hoofd hangen (waarna bij de aftiteling de versie eigenlijk zo anders is als de film versie dat je niet kan wachten om de zaal te verlaten). Dit komt misschien omdat het lied wat lastiger is om te vertalen waardoor je misschien wel wat van de magie verliest.
Wat wel heel erg goed werkte was wanneer Kristoff zijn lied zingt. Een lied waarin hij het heeft over zijn liefde voor Anna wat misschien wel een van de muzikale hoogtepunten is van deze film en een prachtig moment is in de film waardoor je eigenlijk alleen maar meer van hem gaat houden en hoopt dat hij eindelijk het perfecte moment zal gaan vinden om zijn aanzoek te doen.

Conclusie:
Frozen 2 doet heel veel dingen erg goed, het ziet er oogstrelend uit, het verhaal geeft je wat meer diepgang over Elsa terwijl het de belangrijke boodschap niet uit het oog weet te verliezen namelijk dat niets de band tussen familie kan verbreken en je ware kracht van binnen zit. Dit is tenminste de boodschap die men naar de kinderen wilt overbrengen terwijl ondertussen voor volwassenen een boodschap zit verwerkt over het milieu en dat wij goed met onze wereld moeten omgaan.
Heel veel boodschappen dus die men wilt overbrengen en dat doet de film op een heerlijke subtiele manier waardoor de boodschap wel blijft hangen zonder dat hij echt in je gezicht wordt geduwd. Voor je het weet ben je dan ook al bij het einde van de film aangekomen en moet je helaas de magische wereld van Arendelle weer verlaten. Je snakt dan ook aan het einde van de film naar meer.

Frozen 2 is het vervolg waar velen op hebben zitten hopen en je zal niet snel teleurgesteld zijn. De film is misschien op sommige momenten wat serieuzer dan de vorige delen maar laat dit je alsjeblieft niet afschrikken. Dit is daadwerkelijk het vervolg waar de kinderen op hebben zitten wachten dat nog grootser is dan het origineel en de glimlach na afloop zal je twijfel uiteindelijk doen vergeten.
Cijfer: 8