De woningmarkt is niet eerlijk!

Je zal het de afgelopen maanden vast al een paar keer hebben gehoord maar het kopen van een huis is voor steeds meer mensen een onmogelijke opgave aan het worden. Huizen worden duurder, mensen mogen minder lenen voor hun hypotheek en zelfs de hypotheekrenteaftrek wordt steeds minder. Minder geld dus voor steeds duurdere huizen maar voor ik verder ga met mijn rant laat ik even duidelijk stellen, deze blog gaat niet over mij, ik heb gelukkig mijn eigen huisje waar ik al bijna vier jaar gelukkig woon :).

Deze blog gaat over mensen die net op het randje zitten, die net niet een woning kunnen kopen maar wel weer te veel verdienen voor sociale huur (of 10 jaar moeten wachten op een woning) en te weinig voor de vrije sector (omdat die aso’s 1250 euro vragen voor een woning van bijvoorbeeld 49m2.

Laten we allereerst kijken naar de problemen in de bouw, heel kort dan maar. Stikstof regulering en PFAS maken het lastig voor gemeenten om vergunningen te verlenen voor het bouwen. De grond is er, vaak zelfs al aangekocht door ontwikkelaars maar het bouwen wordt wat lastiger omdat er bepaalde voorwaarden en regels bij zijn gekomen om de omgevingen te ontlasten. Het zijn regels die uiteindelijk ook in ons eigen voordeel zullen werken, we moeten namelijk niet vergeten dat er ondertussen ook ontwikkelingen aan het ontstaan zijn die daadwerkelijk de stikstof kunnen verwijderen uit de uitstoot van de machines. Langzaam maar zeker leren wij dus om te gaan met de problemen die ontstaan zijn de afgelopen jaren. Maar goed, de bouw gaat lastig want al die extra kosten moeten ook weer verhaald worden. Nieuwbouwwoningen kosten dus gemiddeld in mijn stad al ruim €160.000 wat al veel meer is dan de maximale hypotheek die ik kon krijgen en ik had niet eens een studieschuld. En ik kon zelfs nog extra geld krijgen voor meerwerk wat zelfs nu niet meer een optie. is begreep ik. Het maximale wat men nu kan lenen is de nieuwbouw prijs zonder alle extra kosten. Je moet dus ook nog eens een spaarpotje hebben, of eigenlijk een spaarpot en laten wij eerlijk zijn, men is op dit moment bij veel bedrijven niet al te happig om medewerkers een hoger salaris te geven, men vindt dat het minimum loon al ruim voldoende zou moeten zijn lijkt het wel.

Maar er zijn meer problemen op de woningmarkt want laten wij kijken naar het feit hoe men tegenwoordig de woningen aan het verdelen zijn. Want de woningen worden verdeeld door middel van een verloting systeem en op hoe lang de mensen zijn ingeschreven. Echter er wordt niet gekeken naar de gezinssamenstelling. Want waarom krijg teen alleenstaande ouder met 1 kind een vierkamer woning en moet een ander gezin het soms doen met twee kamers voor meerdere kinderen en de ouders. Je kan dan zeggen dat mensen niet meer kinderen moeten krijgen dan waar zij ruimte voor hebben of dat mensen die woning dan moeten weigeren maar soms ben je gewoon wanhopig (helaas dat je inschrijftijd dan weer terug is gezet op 0 jaar begreep ik).

Is er een oplossing voor behalve meer woningen bouwen? Niet echt vrees ik op dit moment maar het moet wel snel gaan gebeuren. Echter laten wij niet uit het oog gaan verliezen dat je niet ieder stukje land moet gaan volbouwen. Ik vraag mij dan ook (heel egoïstisch van mij) af wat er gaat gebeuren met het stukje land waar de school tegenover mij op staat wanneer die augustus 2021 zijn deuren zal gaan sluiten. Gaan wij namelijk in de stad ieder plekje nu gewoon volbouwen met huizen omdat er een tekort is aan huizen of respecteren wij bepaalde bestemmingsplannen en laten wij dat alsnog in stand zoals ze nu zijn.

Wat het ook gaat worden, ik gun iedereen zijn/haar betaalbare huisje maar laten we wel rekening houden met de leefbaarheid van de stad.