Corona (2) Binnenblijven

Je zou denken dat wanneer mensen duidelijk instructies krijgen van een overheid dat ze die wel zullen opvolgen. Helemaal wanneer duidelijk wordt verteld dat dit voor hun eigen veiligheid/gezondheid is en dat het gevaarlijk kan zijn als zij zich hier niet aan houden.

Door de Corona crisis is er in Nederland een gevaarlijke situatie ontstaan, het sociale leven is namelijk volledig tot een stilstand gekomen. Horeca is gesloten en ook steeds meer winkels sluiten de deuren. Mensen hebben de opdracht gekregen om minimaal 1.5 meter uit elkaar te lopen en zo min mogelijk sociale contacten te onderhouden.

Dat mensen zich daar heel slecht aan hebben gehouden resulteerde vrijdag dan ook al in het feit dat de verpleeghuizen waar de zwaksten van de samenleving wonen werden gesloten. Tenzij je daar wordt verpleegd of werkt heb je er uiteindelijk niets te zoeken. Het is heel erg droevig dat de overheid tot die maatregelen over moest gaan maar het werd langzaam maar zeker steeds meer onhoudbaar omdat mensen de sluitingen van de scholen, horeca en werk voor veel mensen meer aanvoelde als een vakantie dan een soort van quarantaine.

En na dit weekend wordt het misschien nog strenger.

Afgelopen week kondigde de NS namelijk aan dat zij een basisdienstregeling gaan rijden. Het aantal passagiers was namelijk met ruim 90% gedaald en zou waarschijnlijk nog meer dalen en met de vele ziekmeldingen waar men last van heeft zou het niet lang meer duren eer de dienstregeling daadwerkelijk verstoord zou raken en op deze manier kan men tenminste nog een beetje een stabiele dienstregeling garanderen.

Echter dit weekend werd het mooi weer (en de afgelopen dagen werd het al steeds mooier) en wat doen Nederlanders dan? Wij blijven braaf binnen en luisteren naar de overheid? Nee, wij gaan er dan stronteigenwijs op uit, klagen over de dienstregeling van de treinen die zo druk zijn en gaan met zijn allen naar het park en het strand en dat is natuurlijk niet de bedoeling toch?

En dus zit er voor de overheid denk ik maar 1 ding op en dat is alsnog een lockdown instellen, iets wat volgens de experts totaal geen nut heeft en het eigenlijk alleen maar erger kan maken maar Nederlanders zijn te stront eigenwijs, wij kunnen blijkbaar niet luisteren met ons verstand. En dat betekent dat belangrijke manschappen zich niet kunnen richten op het helpen in de zorg maar moeten worden ingezet om de orde te gaan handhaven, dat alle winkels dicht moeten en dat wij dan er alleen nog maar op uit mogen om naar ons werk te gaan en naar de supermarkt te gaan. Het is verdrietig maar het is blijkbaar de enige oplossing die er nog is en dat houdt ook in dat wij een zware periode tegemoet gaan waarbij men niet de kans krijgt om de lichtere variant te testen. Jammer dagjesmensen/tokkies maar jullie hebben het verpest voor de rest van het land en nu krijgen wij helaas ook Italiaanse taferelen qua dagelijksleven.

En dan heb ik het nog niet eens over het tuig dat het nodig vindt om te tanken en te winkelen in Belgie (hoe haal je het in je kop!).

Waar aan de ene kant deze crisis het beste uit de mens weet te halen met prachtige initiatieven is er aan de andere kant dus ook een hele kleine groep mensen die zich niet weet te beheersen en de regels aan zijn/haar laars lapt.


Tagged: