Handhaving!

Zoals velen van jullie misschien wel weten is mijn werk midden in het stadshart. Wij hebben heel veel ramen en zien dus gelukkig heel veel mensen door de straten lopen. Iets waar ik persoonlijk best wel blij van word want het stadscentrum kan best wel wat drukte gebruiken (en normaal gesproken is daar niets mis mee).

Echter tegenwoordig hebben wij al bijna 9 maanden last van een pandemie. Er zijn niet zozeer schuldigen aan te wijzen op gewoon mensen na want wij zoeken vaak elkaar op en de gezelligheid natuurlijk. En normaal gesproken is daar niet veel mee mis maar een pandemie verandert natuurlijk weer de situatie want op zo een moment kan je niet echt bij elkaar in de buurt komen want voor je het weet ben je zelf besmet en moet ook jij in quarantaine. Echter als iedereen zich aan de regels houdt dan is normaal gesproken daar niets mis mee. Helaas zijn de meeste mensen niet zo slim om een paar verzoeken van de overheid op te volgen en dus zou je denken dat daar dan boa’s voor zijn en politie agenten. Echter helaas in deze tijd valt dat wel mee. Je hebt boa’s die zich letterlijk aan de regels houden (en tja, als iemand zijn winkel aan het sluiten is gelijk een boete krijgt omdat het 1 minuut te laat is dat zijn luik beneden staat) maar je hebt veel meer boa’s die het veel belangrijker vinden om de beste vriend te zijn van de burger in de stad, die constant bezig is met high fives (uhm, wij zitten in een pandemie, dat mag nu even niet) of die gewoon misdragingen negeert (hallo Almere, ja, ik heb het tegen jou, in beide situaties overigens).

Als ik in het weekend door de stad loop omdat ik iets nodig heb dan zie ik genoeg mensen door de straten lopen (zo druk dat je over de hoofden kan lopen) en mensen de looprichtingen zie negeren dat ik mij afvraag waar de handhaving is (want er staan hekken, lijnen en borden met pijlen) en negen van de tien keer staan ze met elkaar te ouwehoeren, met mensen te “chillen” en niet op te letten. En ik snap best dat handhaving saai kan zijn en men misschien bang is voor een confrontatie maar helaas is het even niet anders.

De burgemeester van Almere die voorzitter is van de veiligheidsraad zei een paar maanden geleden toen de cijfers in Flevoland begonnen op te lopen dat men strenger zou gaan handhaven. En strenger handhaven is niet gebeurd (want je moet eerst gaan handhaven voordat je gaat bekeuren). Bij een vol terras kreeg ik (terecht) een bekeuring dat mijn achterlicht niet werkte. De boete was 100% terecht, daar hoor je mij ook niet over klagen. Maar toen ik wees naar het overvolle terras waar wij op dat moment voor stonden waar niet eens een halve meter afstand werd gehouden kreeg ik te horen dat ik beter mijn mond kon houden omdat er anders consequenties zouden volgen… Wat is dan het nut van het roepen van het strenger handhaven van de corona maatregelen als je blijkbaar geen oog hebt voor de omgeving en liever een oogje dichtknijpt voor wat misschien die boa zijn favoriete kroeg was. (en nogmaals, mijn bekeuring was terecht, ik snap alleen niet waarom men zo selectief handhaaft).