Nou… Jullie worden bedankt!

Aan alle Nederlanders die het niet nodig vonden om zich aan een paar hele simpel verzoeken te houden en die keer op keer het nodig vonden om de drukte op te zoeken om lekker te gaan winkelen of stiekem tegen de verzoeken in te gaan feesten wil ik bij deze melden dat jullie worden bedankt. Dat doe ik niet alleen namens alle bioscoopmedewerkers maar ik denk ook wel namens de horeca en detailhandel. De verzoeken waren zo simpel, gewoon 1.5 meter afstand houden, in je eentje te gaan winkelen, bij klachten thuis te blijven, in quarantaine te gaan in afwachting van een testresultaat of bij een positieve test, al die kleine verzoeken, het was blijkbaar teveel gevraagd want waarom zou je je aan zoiets houden? Nou, misschien omdat iedereen zich er aan zou houden dat het dan niet alleen beheersbaar zou zijn maar zelfs bijna weg had kunnen zijn (zoals het zelfs even leek te zijn in de zomer). 

Maar nee… want wij moeten kopen kopen kopen, met zijn allen gezellig winkelen, lekker feesten en vooral heel veel elkaar knuffelen en lekker stronteigenwijs tegen de draad in gaan. Maar ondertussen wel krijsen dat het land kapot gaat door de maatregelen… Dat die maatregelen worden opgelegd omdat mensen zoals jullie zich er niet aan hebben gehouden, dat vergeten jullie maar even voor het gemak, want jullie dachten niet aan de gevolgen, nee, feesten, winkelen met je vrienden en de hele familie, vakantie, alles waar het virus van houdt, dat gingen jullie doen! En dus stijgen de cijfers dramatisch.

En dus ging eerst de horeca weer op slot (fijn ook die sluitingsavond feestjes, lekker met zijn allen op elkaar weer dansen en hossen met veel drank op, niet luisteren naar de medewerkers maar lekker jullie eigen gang gaan). En even later moesten ook de musea, dierentuinen, pretparken en bioscopen op slot. Ja zij hadden het goed voor elkaar maar hoe minder bewegingen hoe beter zei de overheid. Dus dan maar weer massaal met elkaar gaan winkelen… Na twee weken mochten deze doorstroomlocaties weer open maar toen werd het alweer tijd voor “Black Friday” want kortingen en wij moeten weer kopen kopen kopen in de winkels (waarom online als je het product ook gewoon in je handen kan houden als je je brandende portemonnee uit je zak haalt)… En dus is Black Friday een ware Black Friday geworden want de cijfers schoten weer omhoog na de incubatietijd van het virus. En nu?

Nu krijg je het zwartste scenario, iets wat zo ontzettend veel mensen hebben geprobeerd te voorkomen, een volledige lockdown. Dus hoop ik dat jullie tevreden zijn met jullie gedrag… Die economie waar jullie om krijsten? Die gaat nu kapot ja, omdat het houden van afstand en het dragen van een mondkapje te veel was gevraagd, het winkelen in je eentje vonden jullie maar ongezellig dus moest de hele familie mee! En nu gaat alles dicht, je kan niet meer gezellig winkelen, sterker nog, kleine winkeltjes die zo hadden gerekend op deze periode gaan nu misschien wel failliet! En dat allemaal om dat een groep mensen alleen aan zichzelf hebben gedacht!

En ik? Dit wordt de eerste Kerstvakantie in 20 jaar dat ik geen onderdeel ben van het Kerstfeest van heel veel bewoners van Almere. Zij gaan niet naar de film om de dag extra feestelijk en gezellig te maken… Geen K3tjes, geen Bon Bini, geen Wonder Woman die eindelijk in de bioscopen kwam, geen Slag om de Schelde… Mijn projectoren zullen uit staan, de zalen leeg en stil, geen vrolijke kinderen rennend door de gangen van plezier, geen kinderen die blij roepen dat de film de leukste film ooit was (om dan een maand later dat weer te roepen van een andere film)… Nee, dit wordt een hele verdrietige Kerst voor mij en mijn collega’s…