Top 10 games 2020 – Nummer 8

Eerlijk is eerlijk, ik vind het vaak wel leuk om lijstjes te maken van wat mijn favoriete game of film was van het jaar. Dit jaar was een jaar dat anders was dan normaal en dus doe ik het qua games dit keer niet in een normaal lijstje en klaar maar geef ik een wat ruimere uitleg bij waarom ik het spel zo tof vond en wat voor een spel het is.

Tijd voor nummer 8: The Last of Us 2

Dit is misschien wel een vreemde eend in de bijt. Niet dat het spel in de lijst staat (want laten wij eerlijk zijn, dit is een van de beste spellen van 2020) maar het is eerder een vreemde eend in de bijt omdat het spel eigenlijk relatief laag staat.

Allereerst moet je niet vergeten dat deze lijst mijn persoonlijke smaak is (als je hier boos om bent, geloof mij, je gaat nog bozer worden). Verder moet ik gewoon eerlijk toegeven dat hoewel ik het een heel erg goed spel vond dit spel mij ook indirect heel erg heeft teleurgesteld.

Mijn grote probleem met The Last of Us 2 is niet zozeer het verhaal, de herhalende gameplay of het tijdrekken maar meer het feit dat het spel eigenlijk niets vernieuwend deed.
Wij kregen in dit spel weinig vernieuwende gameplay en dit keer een Ellie die niet als een dom rund rondliep simpelweg omdat wij dit keer haar mochten besturen. Het spel was eigenlijk grotendeels qua gameplay hetzelfde als het origineel (de toevoeging van gitaar spelen is dat misschien wel maar voegt weinig toe en de spring functionaliteit kennen wij al langer in games) maar had ook nog eens niet de impact die het origineel had, er was niet echt een moment waarvan je had dat je dat niet lang van tevoren zag aankomen. In plaats daarvan was het gewoon een tof avontuur wat je met liefde een keer wilde beleven maar daarna ook geen behoefte had om het nog een keer te beleven omdat je al wist hoe het zou gaan verlopen (sterker nog, dat kon je halverwege het spel eigenlijk al voorspellen).

Goed, het spel zag er verder prachtig uit en qua toegankelijkheid verdient het alle lof die het krijgt voor mensen die minder-valide zijn maar in het totaal plaatje heeft dit spel op mij niet de impact gemaakt die het origineel wel maakte en dat vind ik persoonlijk best wel een gemiste kans.
Maakt dat hiervan een slecht spel? Nee, absoluut niet, ik ben heel erg blij dat ik dit avontuur heb mogen meemaken en mogen beleven maar als ik kijk naar het grotere plaatje dan is het gewoon voor mij persoonlijk niet het beste spel van het jaar, daarvoor doet het als een vervolg te weinig nieuwe dingen in vergelijking met het origineel en dat is gewoon jammer.