Top 10 games 2020 – Nummer 1!

Eerlijk is eerlijk, ik vind het vaak wel leuk om lijstjes te maken van wat mijn favoriete game of film was van het jaar. Dit jaar was een jaar dat anders was dan normaal en dus doe ik het qua games dit keer niet in een normaal lijstje en klaar maar geef ik een wat ruimere uitleg bij waarom ik het spel zo tof vond en wat voor een spel het is.

En dan is het dag 10, tijd voor mijn nummer 1 van 2020, een spel waar ik voor het eerst echt mocht kennismaken met een geliefd verhaal en geliefde karakters, mijn onbetwiste nummer 1 en misschien zelfs wel spel van een generatie puur omdat het mij zo ontzettend veel emoties heeft gebracht tijdens het spelen. Ik heb het natuurlijk over Final Fantasy VII Remake!

Het is bijna te zot voor woorden te noemen natuurlijk dat een remake van een spel bovenaan de lijst staat maar ik heb er een paar hele goede redenen voor. Maar voor ik die geef moet ik even kwijt dat hoewel ik het origineel nooit heb gespeeld maar wel weet hoe het verhaal ongeveer gaat.
Final Fantasy VII Remake bood mij de mogelijkheid om in een moderne tijd met karakters die daadwerkelijk een stem hadden een episch avontuur te beleven (al was het pas de eerste episode en schijnen er nog minimaal 2 te komen). Dat dit avontuur zo ontzettend goed was uitgewerkt en mij eigenlijk wist weg te blazen en zo goed bij bleef dat had ik niet verwacht. Mijn verwachtingen waren een stukje van een JRPG spelen voor de eerste keer dat volgens velen het beste deel uit de franchise was en volgens sommigen zelfs het beste spel allertijden.

Wat ik echter kreeg was een eerbetoon aan een game wat zo gevoelig werd gebracht met zo ontzettend veel liefde voor het origineel dat ik gewoon niet wist hoe ik moest reageren op het spel en ik zelfs regelmatig met een brok in mijn keel zat te kijken naar cutscenes en aan de andere kant soms keihard moest lachen maar bovenal vooral het spel heel erg wist te waarderen. Dit spel laat ook zien hoe de franchise is gegroeid. Van een geliefde Die-Hard RPG naar een geliefde RPG die ook nieuwe spelers (zoals 15 duidelijk aangeeft aan het begin) die een totaal ander genre gewend zijn kan bekoren. Dit spel laat dan ook naar mijn mening zien hoe men een JRPG moet maken in deze tijd om weer een nieuwe doelgroep aan te boren en vooral hoe je een remake moet maken. Het spel laat ook zien hoe een remake moet zijn, niet even snel in elkaar flansen met een paar nieuwe textures maar geduldig vanaf de grond af opnieuw bouwen met hierbij het origineel als basis behouden. Het is dan ook duidelijk dat wanneer je aan het spelen bent waarom Square Enix zo veel moeite had om het spel een remake te geven, niet zozeer omdat het zo een populair spel is maar meer omdat het zo een geliefd spel is en je de fans niet wilt teleurstellen.

De fans moesten heel erg lang wachten op dit eerste deel maar wow, dit belooft heel erg veel voor de volgende delen.
Ik begrijp overigens wel waarom het episodisch wordt uitgebracht want wanneer je 40 uur kan besteden in dit eerste deel wat in het origineel maar iets van 5 uur duurde dan denk ik dat er nog heel veel moois staat te wachten en helemaal als je rekening houdt met hoe deze episode eindigt dan kan er van alles gebeuren.

Mocht je meer willen weten wat ik van dit spel vind dan raad ik je aan om mijn uitgebreide review hier te lezen.