Is Formule 1 een volkssport geworden?

Allereerst even een korte disclaimer, de hierin genoemde mening is gedeeltelijk overdreven en is bedoeld om een discussie te doen ontstaan. Iedere sport heeft zijn hobbyisten en zijn professionals. De prestaties van de professionals zijn natuurlijk van een totaal ander niveau dan de hobbyisten maar iedere professional is natuurlijk ontstaan uit een hobbyist.

Vandaag verscheen op Nu.nl dat Formule 1 door de overwinning van Max Verstappen in 2016 een volkssport is geworden. En daar heeft het internet natuurlijk een mening over en ik ook natuurlijk ;-).

Eerlijk is eerlijk, de overwinning van Max Verstappen is heel erg belangrijk geweest voor de populariteit van F1. Het heeft er voor gezorgd dat de sport gelijk een van de best bekeken onderdelen is geworden van het sport pakket van Ziggo (eerlijk is eerlijk, dat is de enige reden waarom ik nog bij Ziggo zit, dat gratis kanaal met de Formule 1). Doordat dat kanaal ook gratis te bekijken is (mits je bij Ziggo zit) is de stap ook een stuk makkelijker geworden voor de mensen om even naar de race over te schakelen op de zondagen zodat men een stukje van de race (vaak het begin en het einde of wanneer er opeens iets spannends is gebeurd) kan bekijken. Ook is er een heel groot voordeel dat men in tegenstelling tot de andere commerciele zenders de races niet onderbreken voor reclames wat voor veel irritatie zorgde voorheen.

De sport is dus voor de gemiddelde kijker een stuk toegankelijker geworden en dit jaar (2021) is het zelfs populairder dan ooit omdat het er op lijkt dat Max Verstappen voor het eerst daadwerkelijk kan meestrijden voor het kampioenschap (de race in Portimāo werd bekeken door bijna 3 miljoen mensen) en dit jaar wordt hopelijk voor het eerst in 36 jaar dan echt de Grand Prix of the Netherlands verreden. Je zou dus kunnen zeggen dat het een van de meest bekeken sporten is op televisie van dit moment en dat menig Nederlander wel weet wie de bekendste coureurs zijn. Maar mag je het een volkssport noemen nu de bekendheid zo groot is?

Er zijn veel mensen die zeggen dat omdat het zo lastig is (financieel en qua kansen) dat het niet onder de noemer volkssport mag vallen. Mensen moeten veel investeren en je moet maar net het talent hebben om zo ver te komen. Lewis Hamilton zijn vader moest drie banen onderhouden om de passie van zijn zoon te financieren terwijl andere coureurs het gemak hadden van een rijke ouder (zoals bijvoorbeeld Lance Stroll) waardoor het makkelijker werd om te investeren in de juiste apparatuur voor de coureur.

Een sport als Darten wordt door velen wel een volkssport genoemd, het is makkelijk om er in te komen, relatief goedkoop en je kan het overal wel beoefenen. Toch doordat het zo laagdrempelig is en overal kan worden gespeeld noemen ook velen het gewoon een spelletje en krijgt het misschien niet de waardering die velen vinden dat het verdient.
Haal je echter de kijkcijfers erbij dan valt dat eigenlijk een beetje in het niet in vergelijking met veel sporten ondanks dat Nederlanders op het hoogste niveau meedoen.
Waarom is dit dan wel een volkssport en F1 niet? Is dit omdat iedere dronken Jodocus met een paar pijltjes mag denken dat hij/zij in de kroeg met het gooien van pijltjes ook een atleet is? Komt dat omdat het makkelijk is in te stappen?

Beide sporten echter zijn gewoon razend populair. Jong en oud van alle lagen van de samenleving genieten van de sporten en dan mag je denk ik gewoon spreken van volkssporten. Wij moeten namelijk niet vergeten dat je pas de top van een sport kan behalen na jarenlang oefenen, trainen, offers maken en doorzetten. Dat geldt voor iedere sport, dat de top behalen in de autosport misschien veel geld kost doet namelijk geen afbreuk aan de prestaties die worden geleverd door de coureurs, zij zijn namelijk niet voor niets de beste coureurs van de wereld. Dat iemand uit een arme buurt het misschien wel nooit kan behalen (al zijn er uitzonderingen zoals Lewis Hamilton) doet geen afbreuk aan het feit dat alsnog iedereen van de sport kan genieten.

Want zelfs al kosten de kaartjes soms heel veel geld voor de F1, je moet niet vergeten dat voor bepaalde voetbal toernooien de kaartjes ook flink duur kunnen zijn evenals voor bepaalde dart toernooien. Voor iedere sport geldt nu eenmaal dat hoe belangrijker het toernooi of wedstrijd hoe duurder de kaartjes worden.

Dus ja, je mag best F1 een volkssport noemen. Want iedereen kan er van genieten, zelfs als je het zelf niet zomaar kan beoefenen.