Review: Space Jam: A New Legacy

Wie had dit nog verwacht, 25 jaar na de eerste Space Jam film met Michael Jordan krijgen wij eindelijk een vervolg, Space Jam: A New Legacy met dit keer Lebron James in de hoofdrol. De vraag is echter, weet dit vervolg na al die jaren het origineel eer aan te doen of is. het eigenlijk een vervolg waar niemand om heeft gevraagd?

In Space Jam: A New Legacy draait het om Lebron James en zijn zoon. Lebron James wilt dat zijn zoon het liefst in zijn voetsporen treedt als basketballer terwijl zijn zoon Dom juist liever werkt aan zijn eigen videogame. Dit zorgt ervoor dat er aardig wat frictie ontstaat tussen de twee en hiervan maakt de boosaardige A.I. Al G Rhythm gebruik om de twee te ontvoeren naar de “Serververse”. Hier daagt Al G Rhythm Lebron James uit tot een basketbalwedstrijd, als hij wint wordt hij samen met zijn zoon vrijgelaten, verliest hij dan zal hij voor altijd met zijn zoon vast blijven zitten in de Serververse en zullen de Looney Tunes worden verwijderd.
Lebron moet alles op alles zetten met de Toons in de ultieme basketbalwedstrijd om er voor te zorgen dat Al G Rhythm en zijn Goon Squad verliezen maar dat wordt niet al te makkelijk want zijn zoon Dom is de sterspeler van de Goon Squad.

Space Jam: A New Legacy is een film die heel veel moeite heeft om zichzelf goed te plaatsen welke doelgroep zij tegemoet willen komen. De film richt zich allereerst op fans van de Looney Tunes, Lebron James en uiteindelijk ook liefhebbers van popculture. En het is interessant, deze film zit vol met verwijzingen naar de vorige vorige film maar ook naar eigenlijk alles wat Warner Brothers ooit heeft gemaakt en dat wordt op een zeer bijzondere manier duidelijk gemaakt wanneer je kijkt naar het publiek bijvoorbeeld. Het bijzondere is zelfs dat hoewel Pepe Le Pew uit de film is geschreven je wel The Droogs ziet uit A Clockwork Orange en mede bekende horrorfilm figuren. Hierdoor plaatst de film zich eigenlijk in een vreemde maar ook zeer hypocriete positie dat aan de ene kant je een bekende Looney Tune karakter niet wilt laten zien in de film maar wel meerdere controversiële karakters uit andere films in beeld brengt. Nu kan hierover worden gezegd dat Pepe Le Pew niet meer van deze tijd is maar je kan natuurlijk zijn “stank” op meerdere manieren gebruiken.

Maar deze review draait om meer dan dat. Het is bijvoorbeeld heel erg bijzonder hoe vol deze film vol staat van product placement, flink wat teams en sponsoren zal je de revue zien passeren waardoor je je eigenlijk op een gegeven moment begint af te vragen waarom deze film is gemaakt. Want het verhaal is eigenlijk gewoon een moderne remake van het originele verhaal. Het is in sommige aspecten een beetje bijgewerkt en wat gemoderniseerd maar helaas zie je als volwassene veel grappen al van verre aankomen waardoor de humor vaak al verloren gaat. Voor kinderen zal de film echter een stuk leuker zijn al moet je hierbij de vraag stellen of de kinderen überhaupt in deze tijd nog de Looney Tunes kennen. Nu krijgen ze wel binnenkort nieuwe afleveringen maar misschien had men deze film pas moeten maken nadat die zijn uitgezonden en er misschien ook wat meer onderzoek zijn gedaan naar of mensen überhaupt op een vervolg op Space Jam zaten te wachten want tenslotte is er net een nieuwe 4K Blu-Ray uitgebracht van die film.

Waar het eerste deel nog magisch aanvoelde als een originele productie die je het gevoel gaf dat de grens tussen animatie en film leek te verdwijnen als kind zijnde en dat alles mogelijk was heeft dit tweede deel dit niet. Er mist een bepaald gevoel dat het origineel wel had, misschien wel omdat de karakters in deze film een “upgrade” krijgen naar de moderne tijd, een upgrade die er eigenlijk voor zorgt dat de magie van het origineel eigenlijk verdwijnt. Misschien omdat het te modern aan voelt, misschien omdat het gewoon niet bij de franchise past. Het voelt in ieder geval iets te geforceerd aan. Men wilt te veel in de film pushen en op een of andere manier voelt het te geforceerd aan. Je zou kunnen zeggen dat in bepaalde aspecten het zo modern is dat het eigenlijk niet past bij het imago van de Looney Tunes die toch redelijk oubollig zijn in deze tijd. En dat is eigenlijk ook iets wat je niet moet veranderen van die karakters, ze zijn iconen uit een andere tijd en dat moet je niet opeens forcerend veranderen.
Soms moeten bepaalde dingen in het verleden blijven en dit is er misschien een van. Gelukkig vinden de kinderen het een leuke film en dat is uiteindelijk denk ik waar het bij Space Jam: A New Legacy om draait. Het is bedoeld om kinderen kennis te laten maken in een moderne setting met de Looney Tunes, het is alleen maar te hopen dat het ook aanslaat bij ze maar ik vrees dat de wederopstanding van deze karakters maar van korte duur zal zijn, ze zijn vervangen door karakters die bij de huidige generaties vele malen bekender zijn.

Cijfer: 4/10