2021 Nummer 11: Sable

Indies en Joris, het is jarenlang eerder een haat/haat verhouding geweest dan een haat/liefde. Ik vond jarenlang dat het vaak meer hype was dan echt de moeite waard en sloeg daarom dan ook de meeste titels (tot mijn grote schaamte nu) over.
Echter Microsoft heeft met Game Pass mij tot inkeer laten komen en dit jaar ben ik flink wat pareltjes tegengekomen hierdoor. Dit jaar zitten dan ook drie indie titels in mijn top 10 (goed, top 11) en Sable is er eentje die ik wel heel erg leuk vond om te spelen.

In Sable speel je een meisje (genaamd Sable) dat op een zogeheten “toegangsritueel” om zo waardig genoeg te zijn om terug te keren naar haar nomaden clan. Gedurende haar reis is het je taak om diverse puzzels op te lossen en zo uiteindelijk een masker te vinden wat waardig genoeg is om te worden geaccepteerd door je clan. Gedurende deze reis kan je je zogeheten hoverbike verbeteren en aanpassen om zo bijvoorbeeld verder en sneller te reizen in een grootse open wereld.

Hoewel het spel niet zo heel erg uitdagend is te noemen moet ik zeggen dat ik er voornamelijk heel erg rustig van werd. Het spel gaf mij een vorm van serene rust en deed mij dan ook met een glimlach op mijn gezicht voornamelijk terugdenken aan Journey wat naar mijn mening qua pacifisme en puzzels flink wat overeenkomsten heeft. Een game waar ik ook graag met een grote glimlach op mijn gezicht door de wereld heen vloog. Het gaf mij ook een beetje de vibes van het podracen in Star Wars maar dan zonder het racen, gewoon lekker relaxed door een open wereld heen bewegen, iets wat ik ook met heel veel liefde heb gedaan dit jaar in Forza Horizon 5.

Het is misschien niet het meest flitsende spelletje van het jaar maar naar mijn mening zeker wel een spel waar ik met heel erg veel plezier nog steeds door de wereld heen zweef.

Een zeer terechte nummer 11 dus voor mij en een aanrader voor iedereen (en wist je dat deze game op Game Pass staat?).