2021 Nummer 10: Scarlet Nexus

Scarlet Nexus is misschien wel de vreemdste eend in de bijt om het zo te zeggen want dit spel is misschien wel het meest aparte spel wat ik heb gespeeld maar het deed mij nu eenmaal terug denken aan een game genaamd Gunvalkyrie voor de eerste Xbox.

Nu zijn er natuurlijk veel overeenkomsten te noemen qua grafische stijl en een typische stijl qua Japanse karakters echter speelt er veel meer mee. Ik vond persoonlijk ook veel overeenstemmingen met de game qua besturing. Goed, Gunvalkyrie was in veel aspecten simpeler en misschien was het gewoon wishful thinking dat er ooit een vervolg op zou komen en zocht ik gewoon overeenkomsten maar Scarlet Nexus was een game die mij in heel veel aspecten deed verrassen.

Want normaal gesproken heb ik niet zoveel met dit soort Action RPG’s. Het stijltje is mij vaak te druk en het verhaal snap ik meestal niet zo gek veel van maar op een of andere manier wist de demo mij flink te verrassen en smaakte het spel naar heel veel meer.

Wat Scarlet Nexus voor mij zo uniek maakte was de grafische anime stijl in combinatie met de Action RPG gameplay. Nu weet ik wel dat dit over het algemeen niet uniek te noemen is, er zijn tenslotte genoeg RPG’s die dit aanbieden maar dit zijn meestal JRPG’s waarbij het gedeeltelijk turn-based is en zich afspeelt in een fantasy wereld terwijl Scarlet Nexus zich afspeelt in een science fiction setting waardoor het voor mij wel een extra aantrekkelijk jasje heeft. Het deed mij een beetje denken aan Nier Automata in dat opzicht wat een speciaal plekje in mijn hart heeft. Nu kon natuurlijk op de plek van dit spel het spel Nier Replicant hebben gestaan ware het niet dat ik dat spel pas net binnen heb gekregen en deze dus alle kans krijgt volgend jaar :).

Scarlet Nexus is niet je typische Action RPG, het is minder flexibel te noemen als een Mass Effect bijvoorbeeld en ook is de speelwereld meer rechttoe/rechtaan maar ik kan je wel vertellen dat het spel je uitdaagt om voor het verhaal te spelen en hierbij ook niet al te moeilijk is (afhankelijk natuurlijk van je moeilijkheidsgraad uiteindelijk.

Hoewel het vooral een vermakelijke game is moet ik toegeven dat zonder Game Pass het spel misschien niet eens zou hebben gespeeld (en uiteindelijk zou hebben gehaald). Er is namelijk wel een demo te vinden van het spel maar helaas gooit dat spel je eigenlijk midden in de gebeurtenissen waardoor je wel een sample krijgt van de wereld maar je eigenlijk te krachtig bent in vergelijking met wanneer je zelf aan het spel gaat beginnen. Demo’s zijn in dat opzicht niet al te representatief voor deze game en Game Pass biedt je dat wel en ik kan je zeggen dat als je net zo een RPG liefhebber bent als ik ben dat je al snel diep in de wereld verslingerd raakt en uren door blijft spelen en dat had ik niet eens verwacht van deze game. Want het grafische stijltje is misschien wel iets waar ik niet gelijk tot toe aangetrokken ben maar de gameplay wist mij al snel te overtuigen en bracht zoals ik aan het begin al aangaf warme herinneringen terug naar boven naar Gunvalkyrie en dat is altijd wel een pluspunt te noemen.