2021 Nummer 7: The Ascent

Ik had al eerder aangegeven dat ik dit jaar de indies wat meer heb leren waarderen en ik denk dat deze game toch wel de grootste verassing is geworden van het jaar voor mij.

Want The Ascent is allereerst een Twin Stick Shooter (wat eigenlijk best wel frustrerend is te noemen in mijn geval) maar ook nog eens dit combineert met een RPG waar ik over het algemeen een hele grote fan van ben waardoor haat en liefde bij elkaar komen en dat is misschien wel iets wat alleen bij een indie titel snel samenkomt. En dat doet The Ascent op zo een grote schaal met zulke pracht en praal, ik werd er zowaar even stil van.

De game stond al een tijd op mijn lijstje maar de vreugde werd groter toen het werd aangekondigd voor Game Pass en toen was het natuurlijk gelijk een no-brainer.
Qua gameplay is het spel trouwens niet een no-brainer. Deze game is bruut als je niet zoveel mogelijk gebruik maakt van de mogelijkheden om je karakter te verbeteren. Verbeter je je karakter namelijk niet dan zal je al snel tekort gaan komen tegen andere karakters en monsters die je op je pad zal gaan tegenkomen. Want omdat het een isometrische twin stick shooter is zal je niet altijd je vijanden goed kunnen opzoeken zoals je misschien gewend bent in een shooter. Het geeft een nieuwe uitdaging die je misschien niet gelijk zou verwachten met vanaf het begin een hoge moeilijkheidsgraad maar die als je de boss verslaat je eigenlijk erg tevreden achter je scherm laat zitten.

Het spel is absoluut niet voor de beginnende RPG of twin shooter gamer maar als je jezelf wat tijd gunt, je verdiept in de wereld en wat moeite doet zal je al heel erg snel een game ontdekken die je opslokt en dieper gaat dan je zou verwachten. Het is een pareltje te noemen die zelfs volledig tot zijn recht komt wanneer je het uiteindelijk in co-op speelt. De chaos wordt dan aan de ene kant compleet maar aan de andere kant is het gewoon weg genieten dat je samen net die ene baas kan neerhalen waar je anders misschien nog net te zwak voor was.

Zelfs als deze game uit je comfort zone ligt kan ik het je aanraden om het te proberen, het spel staat op Game Pass dus voor het geld zou je het dan niet te hoeven doen toch?