2021 Nummer 5: Forza Horizon 5

Forza Horizon 5 is simpelweg de perfecte arcade racer. Sinds het eerste deel is het duidelijk dat Playground Games de perfecte combinatie wist te vinden tussen een arcade racer en een open wereld.

Op een of andere manier krijgt men het echter steeds meer voor elkaar om de kleine vlekjes weg te werken die al sinds de eerste game relatief weinig waren te vinden maar wanneer je Forza Horizon 5 opstart (helemaal op de Xbox Series X) krijg je misschien wel de mooiste race game van dit moment voor je, misschien ook wel de mooiste game ensich van dit jaar. Het is gewoon een game die zelfs in performance mode (60fps als je TV dat ondersteunt) er geweldig uitziet. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het enige smetje is dat de graphics fidelity mode slechts 30fps is. Ik snap dat grote verschil niet qua performance maar eerlijk is eerlijk, in performance mode ben je zo druk bezig met het rondrijden dat je het niet eens doorhebt dat het grafisch gezien misschien wel wat minder eruit ziet.

Maar als het allemaal goed eruit ziet en geweldig speelt, waarom staat de game dan niet hoger? Het spel doet eigenlijk exact wat je verwacht waardoor er eigenlijk niets nieuws tussen zit. Je kan genieten van de open wereld, heerlijk cruisen, je kan tegen de computer racen (met drivatars van je friendlist) of tegen je vrienden racen. Het is gewoon een heerlijke arcade racer die alle vinkjes dik aanvinkt en voor iedereen speelbaar is. En heb je natuurlijk Game Pass dan mag je deze game niet missen.

Echter omdat de game uiteindelijk hetzelfde is als 4 op de setting en graphics na hoeft het niet hoger te staan, het is een geweldige game die het uitstekend doet in het genre waarbij veel andere ontwikkelaars het nog lastig zullen hebben om dit niveau te evenaren, laat staan te benaderen.