Stoffige Kijkwijzer

Iets wat het personeel in de bioscopen al langer weet begint nu ook eindelijk bij de filmmaatschappijen en distributeurs duidelijk te worden, de Kijkwijzer, a.k.a. het Nicam, is ouderwets en niet meer van deze tijd.

Voor wie het niet weet, de Kijkwijzer is het keurmerk van films wat duidelijk maakt voor welke leeftijd een film geschikt is. Deze leeftijdskeuring is gebaseerd op een lijst van vragen die is vastgesteld door een aantal “geleerden” waar dan uiteindelijk een keuring uit komt die de “tere zieltjes” van de jonge kijkertjes moet beschermen (ja, daar valt ook het “tuig” onder dat je met kanker dit en kanker dat verrot scheldt als je soms alleen al langsloopt of ze aanspreekt op hun wangedrag).

Deze keuring zorgt er voor dat bijvoorbeeld films die jarenlang geschikt waren voor alle leeftijden (denk aan Flodder) nu een keuring krijgen van 12. Of films waarin vriendschappelijke stoeipartijen opeens eigenlijk een ruwe vechtpartij wordt en er voor zorgt dat een leuke familiefilm als de Groeten van Mike van AL omhoog gaat naar 6 (want vriendschappelijke stoeipartijen bestaan niet).

Verder moeten wij natuurlijk jongeren beschermen in de bioscopen tegen al het geweld dus zorgt men voor een wet waarin het strafbaar wordt om films met een keuring van 16 aan jongeren te vertonen, hierbij wordt de bioscoop (en niet de ouder die het kind naar die film meeneemt en ook niet het kind die die film per se wilt zien) gestraft want tenslotte laten zij het toe (jazeker, niet de ouder is de opvoeder maar de bioscoop). Dat dit er voor zorgt dat de ouder de film dan maar gaat downloaden zodat het kind de film alsnog kan zien dat is een bijzaak, het kind wordt tenminste op die manier opgevoed.

Overigens mag een kanaal als Film 1 wel gerust die film aan iedereen tonen en waar Nederlandse tv zenders dat soort films pas na 22:00 mogen uitzenden geldt dat niet voor een kanaal als film 1, daar kan je gelukkig wel om 10:00 naar echte pure horror films kijken want wie wordt er niet lekker wakker van een lekker bloedbad… Maar de kijkwijzer vindt dat geen probleem omdat het gaat om een betaal kanaal wat kan worden afgeschermd via digitale televisie (niet dat ouders dat doen want het kind kan daar best tegen).

Het wordt tijd dat het anders gaat!

Tijd dat het Nicam niet meer de de keuring oplegt maar de filmmaatschappij samen met de distributeur (en de regisseur indien die per se een keuring wilt) en dat het advies ook niet meer dwingend is maar gewoon een advies leeftijd. De icoontjes mogen best blijven, leg maar uit wat er in de film zit maar stop met die hele klachten commissie, zorg ervoor dat een klacht niet meer de hele keuring kan ophogen omdat een hillbilly of iemand die gewoon niet in de dagelijkse wereld leeft iets dus niet gewend is of gewoon niet snapt hoe het leven in elkaar zit.

Wat het Nicam ook lijkt te vergeten is dat de wereld niet meer hetzelfde is als de wereld van 20 jaar terug. De tijden zijn veranderd, kinderen zijn veel meer gewend, niet alleen is het taalgebruik veranderd maar zijn ze ook door bepaalde invloeden gewelddadiger geworden, deze invloeden komen niet altijd van het tv scherm maar gebeurt ook door slechte opvoeding door ouders die het niet kan schelen wat hun kinderen uitvreten als ze buiten met hun kinderen zijn.

Laat ouders zelf bepalen wat hun kinderen zien, misschien helpt het wel als kinderen een keer een horrorfilm zien, ben je in 1x van het gezeur om die film te zien af en slapen ze maar een paar nachten slecht, ze waren tenminste gewaarschuwd. Maar ga er niet een wet met een boete aan vasthangen, stop met dat betuttel van de mensen, ze bepalen zelf wel wat hun kinderen zien.

Het enige wat de Kijkwijzer op dit moment oplevert op dit moment is eigenlijk agressie! Niet alleen van filmmaatschappijen en distributeurs die het niet eens zijn met de keuring maar ook van de bezoekers/kijkers zelf.

Het gebeurt namelijk regelmatig dat ouders woedend worden als hun kind niet mee naar binnen mag. (helemaal omdat een tijdje geleden het een paar maanden was aangepast en dat 14/15 jarigen onder begeleiding mee mochten). Dit zorgt voor geschreeuw maar soms ook voor klappen waardoor er een onveilige situatie ontstaat voor personeel en omstanders en het ergste is nog, je kan het ze niet eens echt kwalijk nemen, natuurlijk ben je een randdebiel als je geweld gaat gebruiken maar wie is de bioscoop om je kind op te voeden, wie zijn zij om te bepalen wat je kind wel of niet mag zien en waarom zou een film eigenlijk te grof zijn. Want kijk bijvoorbeeld naar de film Water for Elephants, persoonlijk zag ik niet wat die film nu zo erg maakte dat er een keuring van 16 moest komen. Het was een prachtig romantisch drama (prachtrol van Christopher Waltz overigens in die film maar die man is nu eenmaal een fantastische acteur).

Ik houd mijn hart vast voor latere keuringen dat het misschien nog dwingender wordt en misschien nog meer regels er bij komen. Jammer dat een organisatie als het Nicam niet inziet dat hun regels eerder geld kost dan dat de keuring op deze manier echt nut heeft en op dit moment kost het niet alleen de bioscopen geld maar gaat het ook ten koste van de Nederlandse film die het al moeilijk heeft want een hogere keuring betekent vaak ook minder bezoekers want stel je voor, een kind ziet een borst (hebben ze niet tot een bepaalde leeftijd meerdere keren op de dag aan een zitten lurken om melk te drinken?) of blote billen (zien ze die niet op school bij het omkleden voor gym?).

Eigenlijk, eigenlijk moeten we ook maar de Kijkwijzer keuring omhoog gooien van Nijntje de film als we dan toch gaan zeuren, er wordt namelijk een seksuele activiteit gesuggereerd met de tekst in het liedje “speelt met mij en dat maakt mij blij”. Vind ik ook niet kunnen, zullen we er maar Kijkwijzer 12 van maken dan? (ja ik weet dat het natuurlijk niet zo moet worden opgevat en dat het een lief onschuldig kinderliedje is maar je weet maar nooit, tenslotte zijn vriendschappelijke stoeipartijen ook ruige vechtpartijen. Tijd dus om een nieuwe keuring op te zetten, niet een vanuit de regering met wetten er aan vast maar een van distributeurs, filmmaatschappijen, omroepen en bioscopen, laat ze gezamenlijk de film bekijken en in overleg met elkaar tot een adviserende keuring komen waarbij ouders zelf kunnen bepalen of hun kind er uiteindelijk naar toe kan gaan.

Deze blogpost is geschreven als mijn persoonlijke mening, dit is niet de mening van mijn werkgever en staat ook volledig op zichzelf. Dat dit mijn mening is wilt niet zeggen dat ik mij niet aan de vastgestelde keuring houd wanneer ik aan het werk ben! Zolang de Kijkwijzer geldig is zal ik mij daar ook aan houden. Dat ik het niet altijd eens ben met de Kijkwijzer wilt niet zeggen dat ik daarom soepel zal zijn bij kaartcontrole, ik ben altijd streng geweest en zal dat ook blijven! 

Mijn mening over de Kijkwijzer is overigens altijd al zo geweest en heb dat ook nooit verborgen en ik ben dan ook heel erg blij dat de industrie nu ook eindelijk begint te protesteren tegen het betuttelen van het Nicam dat sowieso al erg wisselvallig is qua keuringen (kijk bijvoorbeeld naar de eerste Chronicles of Narnia film waar de keuring van de NL versie lager werd omdat het volume zachter was, enge beelden blijven toch eng, daar verandert een lager volume niets aan).