Review: F1 Car & Race Viewing

Afgelopen weekend ben ik samen met mijn vader naar de F1 Car & Race viewing gegaan in Het Sieraad in Amsterdam. Dit evenement georganiseerd door het restaurant Daalder leek mijn vader een leuke mogelijkheid om ergens lekker te gaan eten en drinken terwijl ondertussen wij de race konden bekijken op een heel groot scherm.
Waar wij echter terecht kwamen liet zien dat sommige mensen een totaal verschillend idee hebben van een evenement rond een F1 race.

Het Sieraad is een voormalig schoolgebouw dat tegenwoordig wordt gebruikt als een verzamelgebouw voor meerdere restaurants wat een flinke diversiteit brengt voor de bezoekers. Van elegant naar redelijk simpel (tja, het blijft Daalder dus toch nog redelijk luxe). Maar dit evenement was wel even iets anders dan wat je verwacht bij een evenement van Daalder (wat niet per se slecht is).

Bij binnenkomst werden wij richting de garderobe gestuurd waar wij onze jas af konden geven wat heel fijn was. Naast de garderobe was de entree naar het evenement waar je muntjes kon kopen (10 stuks voor 35,-) maar zo werd er gezegd, de muntjes die je overhoudt kan je na afloop weer inleveren (wat er niet bij werd gezegd was dat je er geen geld voor terug krijgt…). Hierna was het een korte wandeling langs de food corner (die nog niet open was) en was het makkelijk even oversteken naar de centrale binnenplaats waar je gelijk de F1 auto zag staan. Het ging in dit geval natuurlijk om de RB16 omdat de RB18 in gebruik is maar toch heel erg gaaf om een van de auto’s waarin Nederlands trots in de F1 heeft geraced. Volgens een van de medewerkers kon je het zweet ruiken als je boven de auto hing (wat natuurlijk niet mocht).

In de binnenplaats stonden heel veel houten picnick tafels met houten bankjes (die niet al te stabiel stonden) waarbij je op meerdere plaatsen goed zicht had op het grote scherm. Verder waren er twee kraampjes (een boven en een beneden) waar je drinken kon aanschaffen. (Er zou een soort van statiegeld systeem gelden met de bekertjes maar dat was blijkbaar zo verwarrend voor de bezoekers als de medewerkers dat er vanaf werd gestapt en de prijzen gewoon vast stonden) Wat overigens opviel aan het drinken was dat je eigenlijk alleen maar varianten van Red-Bull kon bestellen, Chaudfontaine Rood/Blauw, wijn en bier. Een beetje erg beperkt te noemen want niet iedereen heeft zin om om 13:00 al aan het bier te gaan en niet iedereen kan goed tegen Red-Bull. Moet je dan echt maar aan het water gaan? Heel erg vreemd en zelfs klantonvriendelijk te noemen vind ik zelf want zelfs geen sapjes? (en dan ook vreemd dat een Red-Bull net zo duur was als een halve liter bier en een water dan een half muntje minder in een klein bekertje was).
De food corner bood broodjes hamburger aan (helaas viel die niet al te goed bij mij), 8 bitterballen of een klein zakje patat (ieder voor 2 muntjes wat eigenlijk best prijzig was voor wat je kreeg). Het evenement was trouwens niet gratis, het was 15,- per persoon namelijk.

Om 14:00 begon de voorbeschouwing en hoewel ik geen gigantische fan ben van Viaplay was ik erg positief te noemen over de nieuwe stijl die ze zich eigen hebben gemaakt. Nieuwe look van de studio, een virtuele pitbox, Ho Pin Tung die uitleg gaf, Amber die minder domme vragen stelde en ook de verslaggeving op lokatie was minder tergend.
De race was natuurlijk met het commentaar van Viaplay waardoor je je dus al na de eerste ronde groen, geel en paars ergerde aan de commentatoren omdat het zelfs te moeilijk voor ze was om de coureurs uit elkaar te halen maar ik moet toegeven, ze waren nu af en toe ook stil waardoor het prima te doen was (en gelukkig geen Christiaan Albers wat heel veel scheelde).
De sfeer was ook heel erg goed te noemen. Max deed het heel erg goed dus de Max fans waren blij maar er zaten ook fans tussen van Lewis Hammilton dus eigenlijk was iedereen wel blij met de race en dat was ook regelmatig te horen. En het was ook aanstekelijk want voor je het wist zat je mee te applaudiseren.

Echter toen kwam de race bij het einde en ging het eigenlijk volledig door het putje. Want de interviews waren net geweest en in plaats van dat wij naar de huldiging konden kijken ging er een of andere DJ muziek draaien. Het publiek reageerde zwaar geirriteerd maar in plaats van te luisteren wees de DJ naar de organisatie en ging ongestoord zijn plaatjes draaien. Wat er gebeurde viel natuurlijk dan ook te verwachten want een gedeelte van het publiek had het hiermee dan ook wel gehad. Er vond een leegloop plaats waarna na een paar minuten men toch weer de DJ weg haalde en men het geluid weer overschakelde maar dat was niet genoeg om het publiek terug te laten keren. Ook mijn vader en ik besloten om weg te gaan (alwaar wij te horen kregen dat wij dus geen geld terug kregen voor de muntjes). Wij hadden overigens ook een eetafspraak in een van de restaurantjes van Daalder in het gebouw (wat overigens erg lekker was) dus moesten sowieso al weg maar hoorden later toen mijn moeder kwam dat het er al erg leeg uitzag.

De basis van het evenement was dus heel erg goed, ik bedoel een echte racewagen, drie race simulatoren en een heel groot scherm (met wel iets te hard geluid) is een goede basis voor een leuk evenement. Maar ik denk dat men had gerekend op een ander soort publiek, die misschien het niet erg vonden om bijna 5,- te betalen voor een Red Bull of 3,50 voor een bekertje water of 7,- voor een frietje. En daarbij zich dan ook niet te verdiepen in het feit dat een nabeschouwing van een race onderdeel is van de ervaring. Het nabespreken van de race is voor de fans erg belangrijk omdat er niet alleen interviews zijn met veel coureurs maar ook wordt besproken hoe bepaalde strategieen faalden. Men vergat blijkbaar dat F1 meer een volkssport is geworden. Had die afterparty weggelaten of pas gestart na de nabeschouwing en mijn ergernis was een stuk minder te noemen.
Ik heb ook tegen mijn vader gezegd dat een volgende keer van mij niet per se hoeft. Het idee was heel erg leuk maar de uitvoering was helaas erg matig. Duidelijk geen onderzoek gedaan naar het gemiddelde publiek of men was arrogant genoeg om te verwachten dat er een wat “beter” publiek op af zou komen naar zo een evenement…

Wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar, ik ga veel liever thuis met mijn ouders op de bank zitten kijken waar wij gewoon ongegeneerd kunnen schreeuwen en juichen met een broodje knackworst en dan rustig kan nagenieten van de nabeschouwen zonder dat ik misselijk wordt van een wiebelende bank omdat iemand anders steeds het nodig vond heen en weer te bewegen (en zeker niet uit spanning, het ging echt het hele evenement door).