Russische vloggers…

Ze snappen zelf niet echt wat de bedoeling is van de sancties lijkt het wel…

Zoals jullie allemaal weten is er op dit moment een oorlog gaande in Oekraine omdat Rusland het gore lef had om een land binnen te vallen waar het nota bene een akkoord mee had om met rust te laten omdat het de kernwapens had opgegeven.

Als reactie hierop heeft een groot gedeelte van het westen daarom strenge sancties ingesteld, sancties die ervoor moeten zorgen dat de burgers in Rusland niet meer de nieuwste producten uit het westen kunnen krijgen. Technische producten zijn aan banden gelegd, goedkope vliegreizen met de lokale luchtvaartmaatschappijen kunnen niet meer en de vliegtuigen moeten worden teruggegeven aan de leasemaatschappijen omdat ze niet meer kunnen worden verzekerd en onderdelen mogen niet meer worden gegeven. Het leven voor de Russische burgers moet dus merken dat zij bepaalde producten niet meer kunnen krijgen. Nergens is er gezegd dat zij weer terug moeten keren naar winkels zoals in de Sovjet tijd.

Maar wat krijg je nu? Je krijgt van Russissche vloggers, notabene op Youtube, een platform wat zelf dreigt te worden geblokkeerd door Rusland omdat het niet vriendelijk is richting Russen en wat ook geen inkomsten genereert maar waar zij wel hun boodschap naar buiten kunnen brengen. Of tenminste, boodschap, het is misschien wel meer propaganda te noemen lijkt het wel bij velen. Want wat krijg je te zien? Je krijgt veel supermarkten te zien waar de schappen vol liggen (met lokale merken) en waar de prijzen redelijk lijken. Let wel, de Roebel is niet echt actief op de valutamarkt dus de waarde die de overheid geeft aan de munt is fictief. De munt is alleen te krijgen en te verhandelen in Rusland.
Maar het blijft maar doorgaan met dezelfde beelden en dezelfde producten wat aan de ene kant een goede vergelijking is maar langzaam maar zeker zie je steeds meer grote merken verdwijnen en worden vervangen door lokale producten waarbij je dan hoort dat ze dat niet erg vinden etc etc. Prima maar waarom meld je het dan steeds?

Of bijvoorbeeld videos van winkelcentra waarbij je dan vaak lege winkelcentra ziet maar dat dat dan volgens de vlogger ligt aan het tijdstip van de dag. Prima, kan best natuurlijk maar ga dan ook op een ander tijdstip denk ik dan om dat te bewijzen. Terwijl wanneer ze dan bij de foodcourts aankomen die dan redelijk bevolkt zijn maar dat men dan zegt dat het niet druk is omdat het laat is… Dat er veel dicht is dat maakt niets uit natuurlijk.
Maar je hebt er ook een paar die dan zeggen dat er niets aan de hand is en dan naar het drukste winkelcentrum van het land gaan (bij het Kremlin) en zeggen dat het nog steeds niet druk is want bloemenfestival, want zondag, want zonneschijn etc etc maar dat dat niet komt omdat de helft van de winkels dicht zijn. Want er zijn winkels die wel die producten verkopen samen met andere merken (tja, als je nog voorraad hebt toch?).
Maar waarom steeds diezelfde soort videos? Waarom elkaar ook allemaal nadoen? Ik bedoel, ik snap dat je het niet over de oorlog mag hebben en dat je steeds eromheen moet praten maar allemaal diezelfde videos?

In het begin was het allemaal wel interessant, je zag hoe de gemiddelde Rus mee omging en waar zij naar keken om zoveel mogelijk met het leven door te gaan maar doe alsjeblieft niet iedere drie dagen hetzelfde riedeltje in misschien een ander winkelcentrum (en dan iedere week weer in dezelfde centra terugkomen). Blijkbaar komen er veel mensen kijken en denken zij dat het het veranderd is, dat het een vorm van nieuwe content is misschien? Ik weet het niet maar waar het bij een paar in eerste instantie nog interessant was om te kijken gaat het bij sommige mensen wel heel erg snel vervelen. Persoonlijk zie ik liever dat mensen het leven in het algemeen daar laten zien, nieuwe gebieden van welk land dan ook, reisvlogs bijvoorbeeld. Maar steeds die supermarkten en winkelcentra? Denken blijkbaar dat dat is waar je het leven om kan meten.

Wil je trouwens zelf een leuke video zien over hoe Russen leven (voor de oorlog), bij Zomergasten was afgelopen zondag Derk Sauer te gast die mooi wist te praten over de mensen en het land (zonder Poetin) en had hierbij o.a. beelden van de documentaire Garage People waarvan ik hieronder de trailer even zal delen, het is een razend interessante documentaire al zeg ik het zelf.

Heb ik overigens medelijden met de Russen nu steeds meer merken het land verlaten? Totaal niet! Het blijkt dat 65% van de Russen achter de oorlog blijven staan en dat zij het goed vinden dat Rusland daar bezig is met een speciale operatie (want je mag het geen oorlog noemen). Van mij mogen persoonlijk de sancties nog wel een flink stuk strenger. Ik vind het dan ook erg goed nieuws dat de volgende stap zal worden dat de visums niet meer worden verstrekt aan de Russen. Tijd dat zij ook maar moeten gaan voelen dat reizen ook een privilege is. En dat achter zo een regime staan gevolgen heeft. En als Rusland daadwerkelijk in de bezette gebieden referenda gaat houden dan hoeven ze ook nooit meer wat mij betreft worden verzacht en/of worden opgeheven. Helemaal klaar mee!