Energierekening deel 1

De afgelopen maanden is het eigenlijk in heel Europa het gesprek van de dag geloof ik. De energierekening stijgt voor iedereen, voor sommigen misschien zelfs wel onbetaalbaar aan het worden. Je begint je dan ook daadwerkelijk langzaam maar zeker af te vragen voor wie het nog betaalbaar wordt.

Je hoort steeds meer verhalen van mensen wiens rekeningen ruim worden verdubbeld. Mensen die ondanks dat zij minder zijn gaan verbruiken de afgelopen jaren soms zelfs zijn vervijfvoudigd in prijs. De kosten worden steeds hoger en dat ligt natuurlijk niet alleen aan de oorlog in Oekraine (wel een lekker makkelijk doelwit voor de populisten maar je kan niet 50 miljoen mensen aan de Russen overlaten, je mag ze niet in de steek laten).

En het is gedeeltelijk ook gewoon onze eigenschuld. Wij hebben ons in slaap laten sussen. Het was allemaal heel makkelijk om aan gas te komen vanuit Rusland en het was misschien wel te simpel om te denken dat er nooit meer een oorlog zou komen die daadwerkelijk dichtbij plaats zou vinden. In dat opzicht is het wel een zekerheid geworden dat je de Russen nooit meer kan vertrouwen. Altijd gaven zij een valse waan van zekerheid. En dat je niet alleen Putin de schuld mag geven van deze oorlog is ook duidelijk, ruim 90% van de Russische bevolking steunt deze oorlog en dus moet je het ook niet makkelijk maken voor de Russen om makkelijk aan gebruiksvoorwerpen uit het westen te komen. Laat ze maar voelen dat zij duidelijk een keuze hebben gemaakt en dat dit de gevolgen zijn.

Helaas betekent dat voor ons in het Westen dat wij het ook de komende tijd wat zwaarder gaan krijgen. Elektriciteit en warmte gaat gewoon wat duurder worden, dat is helaas onvermijdelijk geworden. Dat de energiebedrijven ook makkelijk de maximale verhogingen steeds gebruiken die van de marktauthoriteit wordt gegeven geeft ook maar weer aan dat dit soort bedrijven maar 1 gedachte hebben, de winst en omzet te verhogen en niet rekening houden met de burgers in het land. Dat zij dan ook voor mensen die het niet meer kunnen betalen het terugschuiven naar de gemeente betekent uiteindelijk ook maar 1 ding, dit soort bedrijven misbruiken de huidige situatie tot het maximum en de overheden moeten duidelijk gaan ingrijpen dat dit soort bedrijven daar een keer de gevolgen van gaan merken.

Het ergste is misschien wel voor de mensen wiens vaste contract binnenkort gaan aflopen. Voor wie de ware schok zodadelijk pas komt. Mensen met een variabel tarief zijn al een tijdje gewend aan de hoge kosten en hebben hier al een tijdje mee kunnen werken. De volgende verhogingen zullen nog fors zijn maar procentueel lager dan de mensen die van een vast contract komen en daar houd ik misschien nog wel het meest mijn hart voor vast. De tijd van een hoog verbruik voor een laag bedrag is voor iedereen voorbij, dat is wel een zekerheid te noemen. Maar om zomaar even je verbruik om te schakelen, dat zal voor velen wel een schok zijn denk ik.