Energierekening deel 2

Goed, de rekening gaat dus flink watt hoger worden de komende maanden, iets waar wij helaas met zijn allen heel erg weinig aan kunnen doen. Hoezeer je ook zal besparen er zal uiteindelijk hoe dan ook een gigantische rekening aan gaan komen, voor iedereen, wat naar verwachting ook minimaal wel zal aanhouden.

Persoonlijk ben ik nu al gaan kijken naar wat ik nog meer kan gaan besparen om zo uiteindelijk relatief goedkoop de donkere maanden door te komen.

De volgende besparingen heb ik al doorgevoerd:

– Mijn geliefde iMac uit 2009 heb ik tijdelijk met pensioen gestuurd. Gekregen van mijn vader heb ik deze machine toch ruim twee jaar met veel liefde gebruikt. Maar alleen al idle verbruikt zij 150 watt. Dat betekent dus helaas tijdelijk met pensioen.
– De droger heeft het eerder dit jaar begeven (waardeloos, motor defect, net het model dat een jaar later 10 jaar garantie kreeg maar mijn model niet, Coolblue wilde ook niet tegemoet komen, Samsung vroeg 450 voor de reparatie wat voor een nieuwe maar 150 onder de nieuwprijs lag dus wasrek weer terug en werkt ook prima (duurt alleen wat langer)
– Niet meer gamen op desktop. Mijn gamepc wordt nu nog maar 1x per week gebruikt voor 2.5 uur voor mijn stream over films en ook daar ga ik misschien wel kijken of ik dat met mijn Macbook kan gaan doen die nog zuiniger is. Gamen gebeurt voortaan op de consoles.
– Minder films kijken met surround. Alleen maar grote actie spektakelfilms of als er bezoek is zal ik mijn versterker nog gebruiken voor het geluid. Voor de rest is de soundbar van de televisie zelf of de headset prima. En ach, zo vaak heb ik ook weer geen bezoek.
– Minder verlichting. De huidige generatie LED lampen verbruikt al heel erg weinig wat al heel erg veel scheelt. Maar ipv bijvoorbeeld drie lampen zal er nog maar 1 lamp aangaan. Ook gaan voortaan de stekkerblokken waar zij op zitten in de nacht uit en alleen maar aan wanneer ik ze aanzet. Het kan dus ook gebeuren dat zij helemaal niet aan gaan.
– Kaarsen. Voor de verlichting zal ik gedeeltelijk overgaan op kaarsjes. Het bijkomende voordeel van kaarslicht is namelijk dat ze ook wat warmte afgeven. Hierdoor hoef ik niet meer de kachels hoog aan te zetten in de winter (hoop ik). Al waren die sowieso nog maar zelden aan in de winter. De enige reden waarom mijn verbruik dit jaar op 6 gigajoule uitkomt is omdat ik in november en december bezoek had waardoor de kachel wat vaker aanstond (en die het niet fijn vond dat ik steeds bij thuiskomst naar de kachel keek omdat het huis zo ontzettend warm was).
– De kerstboom gaat minder aan. Iedereen die mij kent weet dat ik een grote liefhebber ben van Kerst en dat ik dan ook al vaak begin november de boom neerzet. Dit gaat dit jaar uiteraard nog steeds gebeuren maar de tijd dat de boom aan zal staan zal minder zijn (en dat maakt mij heel erg verdrietig want dat is vaak na een lange werkdag misschien wel het enige wat mij echt blij maakt).
– Minder gebruik van de oven en airfryer. Ik zal minder vaak deze apparaten gaan gebruiken, ze vreten stroom en ik wil eigenlijk gaan kijken of het mij lukt om strak onder de 100Kw per maand te komen. Het kan dus ook best zijn dat er wat vaker een salade als avondeten op het menu staat dan bijvoorbeeld een pizza (niet dat die er nu vaak op staan maar laten wij eerlijk zijn, ik kan wel wat minder eten gebruiken 😉 ).

Alles dus om die rekening maar omlaag te krijgen. Het is niet iets waar men gelukkig van wordt, dat staat in ieder geval wel vast. Sterker nog, nu ik alle besparingen die ik doorvoer teruglees word ik er best depressief van maar het is helaas even nodig. Nu kijken of ik mijn doel kan behalen en zo hopelijk mijn maandbedrag niet al teveel hoef te verhogen.