Review: Scream VI

Het is alweer even geleden dat ik voor het laatst een review heb geschreven van een film. Maar aangezien ik vandaag wat tijd over heb en het dan ook relatief rustig is dacht ik, laat ik mijn tijd dan maar even nuttig maken en een stukje schrijf over dit toch alweer zesde deel van deze populaire slasherfilms die toch alweer ruim 25 jaar meegaat.

Even kort de samenvatting van de film: Sam heeft samen met haar drie vrienden, Tara, Mindy en Chad, de aanvallen van Ghostface weten te overleven. Ze besluiten dan ook Woodsboro te verlaten om een geheel, nieuwe start te maken. Echter aangekomen in New York City blijkt Ghostface weer op te duiken.

Het begint een beetje op uitmelken te lijken bij de Scream franchise. In dat opzicht is het goed dat men besloten heeft om Woodsboro te verlaten en in een nieuwe stad verder te gaan. New York is een stad die natuurlijk veel meer potentie heeft vanwege de wat grotere omgevingen maar ook omdat bepaalde gebeurtenissen misschien wel minder snel een impact maken waardoor het shock effect aan de andere kant groter kan zijn dan je misschien zou denken, mede omdat het door sommige karakters in de film zo breed wordt genegeerd. Het laat misschien ook wel een beetje zien hoe de samenleving tegenwoordig in elkaar steekt. In een grote stad als New York zal men minder snel reageren op het gegil van iemand in de stad omdat men eraan gewend is geraakt. De sociale impact is minder groot en dus krijg je een ander soort dynamiek die je niet gewend bent in deze films. (en dat is eigenlijk een verademing)

Daar waar de karakters misschien nog een beetje moeten wennen in de stad geldt dat niet voor Ghostface die zich eigenlijk als een vis in het water voelt in deze film. De bodega scene die al vroeg in de film zit (evenals in de trailers) laten een Ghostface zien die duidelijk weet wat zijn doel is en zich niet door iemand laat tegenhouden om zijn doel te behalen. Je kan dan ook wel duidelijk stellen dat hij bruter is dan ooit tevoren en hij langzaam maar zeker zijn plaatsje heeft verdiend tussen andere horror iconen na al die jaren.

Natuurlijk houdt de film zich aan de formule van het origineel maar voor het eerst in jaren zitten hier weer een twist aan en het begon eigenlijk al met de opening van de film die mij gelijk wakker wist te schudden. Heerlijk wanneer een film begint met wat eerst de gewoonlijke intro lijkt te tonen en dan met een twist komt die ik persoonlijk niet aan zag komen. Heerlijk hoe deze film met je weet te spelen.
En hoewel het voor een groot gedeelte wat oude zetten uit de serie weet te herhalen en ook een paar geliefde karakters terughaalt weet het aan de andere kant er ook voor te zorgen dat je toch weer op bepaalde vlakken wordt verrast. Geweldig hoe zo een franchise van ruim 25 jaar toch nog steeds weet te verrassen. Goed, dit vervolg heeft natuurlijk ook bepaalde aspecten die vielen te voorspellen waardoor je als je je er goed in gaat verdiepen veel aan ziet komen maar persoonlijk maakte ik mij daar niet al te druk om. Ik zat te veel op het randje van mijn stoel te genieten van de film.

Want hoewel slashers niet mijn favoriete genre zijn moet ik toegeven dat ik af en toe ze wel kan waarderen. En de Scream franchise is dan wel een van mijn favorieten. Het filmgeek gehalte, de cliches die zij steeds behandelen en ze dan alsnog overkomen, het is misschien wat toevallig en natuurlijk cliche 😛 maar het hoort bij de franchise. En ook die stem, heerlijk, die stem die kalmte en toch een angstig gevoel weet te brengen naar het publiek. En wat gedeeltelijk ook wel tof is bij deze franchise is dat het eigenlijk het publiek ook een soort van een spiegel voorhoudt want bij sommige moorden is het gewoon bizar hoe goed het laat zien hoe mensen mogelijk in het echte leven ook zouden reageren. Hoe pijnlijk die scenes ook waren aan de ene kant, aan de andere kant waren het ook scenes waarbij je misschien ook wel aan de kant van Ghostface stond en dat is eigenlijk niet eerder in de franchise gebeurd naar mijn gevoel.

Zeker een film die op dit moment een plaatsje in mijn top 10 heeft verdiend van 2023, wie weet zelfs weet vast te houden tot het einde van het jaar maar dat moeten wij op dit moment nog maar even afwachten.