The Super Mario Bros Movie – Hoe kon de media er zo naast zitten?

Het is de afgelopen weken al een gesprek wat maar door blijft gaan en wat menig filmkenner en ook menig gamer zo blijft verbazen, hoe kon de media er zo naast zitten bij de Super Mario Bros Movie. Want wat geen enkele gamer verbaasde is dat de film (in tegenstelling tot wat flink wat critici riepen) een gigantisch succes. Sterker nog, met een drop van slechts 41% afgelopen weekend in de VS kan men wel vaststellen dat de film ook ijzersterk stand weet te houden ondanks de hele hoge opening.

Nu moeten er natuurlijk wel wat kanttekeningen worden gemaakt bij de gigantische opening van de film. Want hoewel er flink wat berichten kwamen van een record opening is dat natuurlijk niet helemaal het geval. Ja, de opening was heel erg hoog en zelfs hoger dan men had verwacht maar wat niet het geval is is dat de film de hoogste opening wereldwijd ooit had. Want hoewel het bedrag in 5 dagen tijd heel hoog was was dat lager dan de drie daagse opening van Frozen 2 en zat Frozen 2 al na 5 dagen op 500 miljoen. Is dat heel erg? Nee, het waren allereerst pre-covid tijden van die film maar het is ook post-covid een opening van jewelste te noemen en een die voor menig Mario fan en bioscoop een grote glimlach op het gezicht heeft getoverd. Met zijn tweede grote bioscoopfilm en eerste grote animatiefilm is Mario duidelijk om hier te blijven en zal hij na menig consolegame vast nog wel vaker een bezoekje brengen aan de bioscopen zo zijn de verwachtingen.

Op een punt is iedereen het wel eens over de film en dat is dat het verhaal niet al te veel voorstelt. Maar waar menig verfilming van games het zichzelf vaak heel erg moeilijk maakt om een verhaal er aan te verbinden hebben Illumination en Nintendo het zichzelf makkelijk gemaakt en dat is namelijk dat zij gewoon de game hebben verfilmd. Niet al te moeilijk doen met het verhaal maar gewoon simpel en duidelijk de game overzetten naar het witte doek en dat werkt uitstekend, je zou zelfs bijna zeggen dat men daardoor goud in handen heeft. En waarom zou je ook bij Mario moeilijk doen want iedere game van Mario is toch weer dat Bowser Peach heeft ontvoerd en dat is exact wat hij in deze film wilt gaan doen omdat hij met haar wilt gaan trouwen.

Tijdens de film word je getrakteerd op de ene Nintendo easter-egg na de andere en zelfs de vroege NES games worden hierbij niet vergeten. Je zou het bijna de Nintendo Movie kunnen noemen ware het niet dat het dan wel weer te serieus wordt en deze huidige combinatie juist zo perfect werkt.

Wanneer ik ook op het werk bezig ben loop ik af en toe naar de zaal waar Mario draait om dan met veel plezier de kinderen horen juichen om weer iets nieuws, heerlijk, dit is eigenlijk lang niet meer gebeurd. En het zijn overigens niet alleen de kinderen die de film geweldig vinden, volwassenen genieten er net zo veel van. En dat is dan ook iets wat positief opvalt bij de film, de film heeft dan misschien wel een Rotten Tomatoes score van 56% maar een audience score van 96% en dan kan je je wel eens gaan afvragen hoe serieus moet je dan de reviews gaan nemen. Of tenminste, moet een filmcriticus wel alle films gaan beoordelen of moet er misschien meer onderscheid worden gemaakt, dat niet de liefhebber van de Banshees of Inisherin ook Mario doet bijvoorbeeld (al kan het best gebeuren dat diegene beide fantastisch vindt natuurlijk. Het toont in ieder geval duidelijk aan dat bij de films voor een specifieke maar steeds groter wordende doelgroep er steeds meer een kloof ontstaat. Een film hoeft steeds meer niet altijd ontzettend goed te zijn, zolang het publiek zich maar vermaakt en dat is misschien wel iets waar men rekening mee moet houden.

Dit jaar is bijvoorbeeld daar een heel erg goed voorbeeld van. Shazam 2, Dungeons & Dragons evenals Mario zijn drie films die niet mogen worden gerekend tot hele goede films, tenminste, afhankelijk natuurlijk van wat je verwacht. Vinden zij het wiel opnieuw uit? Nee, staan zij bekend om de diepgaande verhalen? Nee, zijn het dan misschien films die van begin tot eind boeien? (helaas) Nee, het zijn films die precies doen waar zij voor zijn gemaakt en dat is hun doelgroep te vermaken. Zij maken het niet al te ingewikkeld, het is niet per se verplicht om eerdere films te hebben gezien, sterker nog, je hoeft zelfs de bronmaterialen nog nooit te hebben gelezen. Alleen weten dat het bestaat is in principe genoeg.

Als wij het dan uiteindelijk moeten gaan hebben over de film zelf, wat ik er van vind, het is een leuke film. De film vindt niet een genre opnieuw uit, doet niet iets baanbrekends, het is eigenlijk gewoon een game die is omgezet naar een film zou je bijna kunnen zeggen. Het is een film die alles behandelt waar je de games om kent om dan uiteindelijk stil te staan bij het feit dat ondanks alles Bowser nog steeds Bowser is en achter Peach aan gaat terwijl Mario weer alles in zijn werk stelt om dat tegen te gaan. En weet je wat, de fans van Mario zullen er blij mee zijn, de mensen die het kennen zullen er blij mee zijn, het is een film die je blij maakt wanneer je er naar kijkt en hoe meer je van Mario weet hoe blijer je deze zaal uitloopt (wel blijven zitten tot na de aftiteling).

En dus kan ik zeggen dat de film absoluut een aanrader is voor jong en oud. Dat de film geweldig is als je van Mario houdt en dat je er ontzettend van zal gaan genieten. Maar heb je niets met Mario of heb je de afgelopen 30+ jaar onder een rots geleefd en ken je het niet, laat het dan gaan. Sla het over want het is iets wat je niet blij zal maken, je zal je misschien gaan irriteren aan het feit dat er niets wordt uitgelegd, dat je niet zal weten wie de karakters zijn en waar het allemaal plaats vindt. Het wordt dan een lange zit voor een film van 1 uur en 23 minuten (exclusief aftiteling).

Maar voor mij staat de film hoog in mijn top 10 voor 2023 dus in dat opzicht ben ik er heel erg blij mee. Ook de bioscopen zijn er heel erg blij mee, niet voor niets staat de film tenslotte bijna overal nog steeds op 1 en heeft de film meer dan $800 miljoen opgebracht in 3 weken tijd. Dus ga als gamer zijnde, als nerd zijnde, als ouder, als kind, als Bowser of als Peach en geniet van deze heerlijke film die Nintendo in samenwerking met Illumination heeft gemaakt.