Het einde van fysieke games?

Goh, is dit niet een onderwerp wat overal op de serieuze game/tech sites al meerdere keren is behandeld? Jazeker maar ik nam dit nieuws vaak toch wel redelijk vaak met een korreltje zout. Tenslotte zie je nog steeds in heel veel steden een game store. Dus zo slecht zou het dan toch niet gaan met de fysieke retail? Ik bedoel zelfs met de economie die wat minder leek te draaien dankzij covid en de gigantische online verkoop boost leek het toch nog met de fysieke winkels prima te gaan.

En toen ging ik afgelopen vrijdag een keertje naar het centrum toe om eens bij de lokale Game Mania even tussen de tweedehands games te snuffelen om zo bepaalde games die ik digitaal wel al had toch nog even fysiek te halen.

Vaak komen mensen daar langs om naast games te halen ook om even over games te praten, het is meer dan alleen een punt om dingen aan te schaffen maar ook gewoon een plek waar gamers met elkaar socializen. Maar afgelopen zaterdag hoorde ik daar dus toch nog een redelijk schokkend iets namelijk dat een van de toch wel langst zittende game stores de stad helaas gaat verlaten en dat betekent dan ook dat na al die jaren wij in Almere weer afhankelijk zijn van de Mediamarkt bijvoorbeeld of dan toch weer een online store.

Nu valt het natuurlijk uitstekend te verklaren met meerdere punten die ik nu even met jullie ga doornemen. Allereerst, Game Mania is een van de duurste winkels op het gebied qua gaming.
De games zijn meestal de adviesprijs (niets mis mee maar bij andere fysieke winkels kan je het vaak wel goedkoper vinden maar dus niet meer in Almere).
Dan heb je verder nog de tweedehandsmarkt. Dit is iets waar de game stores vaak erg groot mee zijn geworden maar helaas valt dat ook wel tegen qua prijs. Sterker nog, het valt zelfs vies tegen. Nu snap ik wel dat in dezelfde week de tweedehands games nog tegen kunnen vallen qua prijs maar soms is het na maanden later nog steeds maar een paar euro verschil. En tja, dan nog het laatste puntje, het gemak van online bestellen is dat het gewoon wordt bezorgd (al kan dat soms ook voor frustratie zorgen natuurlijk als het te laat wordt bezorgd).

Er valt dus genoeg te klagen over Game Mania als wij eerlijk zijn maar tja, het blijft de enige Game Store in de buurt en daar moet dan dus per 1 juli afscheid van worden genomen. Echter er speelt natuurlijk meer mee waarom de Game Mania het niet meer rendabel vindt want sinds Covid zijn mensen steeds meer digitaal games gaan aanschaffen. Het valt mij bijvoorbeeld ook op in mijn kast dat ik eigenlijk relatief weinig games meer fysiek koop. Ik koop ze puur voor het gemakt eigenlijk steeds meer digitaal en met Game Pass ook steeds minder (al koop ik wel de games waar ik flink van heb genoten). En hier komt overigens nog iets bij, een trend die de laatste tijd steeds vaker gebeurt en dat is namelijk dat je steeds minder van de games op het fysieke schijfje krijgt, er moet steeds meer worden gedownload eer je het spel kan spelen en dan is natuurlijk uiteindelijk de vraag waarom je dan op het doosje in de kast na nog games fysiek zou gaan kopen want ze worden op die manier ook eigenlijk waardeloos omdat als de servers van die console eruit worden getrokken de games min of meer waardeloos zijn geworden tenzij je eerst even een backup maakt van alles.

Maar ja, uiteindelijk zijn wij als mensen vooral lui en gemak dient de mens en door de lockdowns ivm Covid hebben wij het gemak ontdekt van digitaal games kopen dus zal langzaam maar zeker de digital only console vermoed ik de markt gaan veroveren tot er uiteindelijk niets meer fysiek zal worden verkocht. En dat is jammer, je kan zelfs wel zeggen het einde van een tijdperk omdat je dan ook mogelijke backwards compatibility zal gaan verliezen met oudere games en consoles maar dat is blijkbaar de kant waar wij naar toe gaan. Niet meer onafhankelijk van de keuzes van de platformeigenaar maar eigenlijk overgeleverd aan de grillen daarvan, wel of niet verdere ondersteuning van oudere platforms, daar zal je voortaan rekening mee moeten houden en Nintendo heeft helaas al laten zien dat de consument uiteindelijk weinig te zeggen heeft.


Tagged: