Review: The Little Mermaid

Eindelijk is het zover, de live action remake van The Little Mermaid draait in de bioscopen en het is een van de meest besproken films van Disney in lange tijd.

Het verhaal vertellen is denk ik niet nodig toch? De film is een remake van de animatiefilm van Disney die redelijk losjes is gebaseerd op het sprookje van Hans Christiaan Andersen (al heeft de Disney versie natuurlijk wel een happy ending).

Wel heeft Disney een aantal interessante stukken aan de remake toegevoegd waarmee de karakters van Ariel en Eric wat meer diepgang krijgen. Je ziet dan ook waarom ze op elkaar verliefd worden in het verhaal, waarom ze tot elkaar worden aangetrokken en wat ze met elkaar overeenkomen. Het is niet langer meer Ariel die even verliefd wordt op de prins maar Ariel is een sterke jonge dame met een eigen wil geworden, die weet wat zij wilt en gaat er ook voor zonder dat zij zich zomaar in de armen laat sluiten door de prins.

Voor de vertolking van de rol van Ariel heeft Disney gekozen voor de zangeres Halle Bailey die misschien wel perfect te noemen is. Haar stem weet iedereen te betoveren wanneer zij begint met zingen. Zij is misschien niet de beste actrice maar geef haar wat tijd, dit is tenslotte haar eerste grote hoofdrol en haar passie voor deze rol weet je al snel helemaal in te palmen. Een blije zeemeermin met een droom.
Een droom die natuurlijk een beetje wordt geholpen door Ursula, de boze zeeheks die magistraal wordt gespeeld door Melissa McCarthy. Critics roepen om een Oscar nominatie voor haar (ze hoeft hem niet te winnen tenslotte) en eerlijk is eerlijk, dit is misschien wel een van haar beste rollen ooit. Ze is duister, ze is op een vreemde manier charmant en eerlijk is eerlijk, ze steelt de show in de scenes waarin ze speelt.
Jonah Hauer-King speelt een Prince Eric die eindelijk wat meer diepgang heeft (sterker nog, hij heeft zelfs een eigen lied, een soort van “Part of Your World” wat fantastisch is). Wij leren in de film waarom hij reist, hoe zijn familie om hem heen is, waar hij van houdt (naast Ariel). Het is duidelijk een completer karakter geworden en dat alleen al geeft deze remake al flink wat meerwaarde.
De dieren Sebastian, Scuttle en Flounder, waar Flounder (Botje) misschien wel de grootste uiterlijke verandering heeft ondergaan (niet ten goede) moet gezegd worden dat vooral Sebastian perfect gecast is. Heerlijk hoe Daveed Diggs dit karakter heeft ingesproken. Smullen van begin tot eind hoe zijn stem past bij de wereld om hem heen en hoe mooi het lijkt op de oorspronkelijke Sebastian (iets wat helaas niet gezegd kan worden bij de Nederlandse versie). Scuttle aan de andere kant, ingesproken door Awkwafina heeft dit keer zelfs een eigen lied gekregen maar dat past misschien niet helemaal bij het karakter, of misschien komt het wel omdat wij de term Scuttlebutt niet echt meer kennen, de zeeterm voor roddels (waardoor het lied opeens wel weer past bij het karakter maar haar stem gewoon niet geschikt is voor zang).
En dan hebben wij natuurlijk nog Koning Triton die eigenlijk een beetje een miscast is denk ik zelf. Begrijp mij niet verkeerd, Javier Bardem is namelijk een van de beste acteurs die er rondloopt maar Koning Triton moet groots en bombastisch zijn en daar is Javier Bardem zijn stem misschien wel iets te vriendelijk voor. Aan de andere kant weet hij wel duidelijk te overtuigen als vader die heel veel van zijn dochter houdt en er alles voor over heeft om haar te beschermen.

Waar bij de eerste trailers er flink wat kritiek werd geuit op de CGI kan wel worden gezegd dat bij de film er weinig valt te merken van tegenvallende CGI. Sterker nog, de film ziet er fantastisch uit waarbij steeds de juiste toon ook wordt gezet bij de meester karakters. Goed, Flounder (Botje) valt wat tegen, is iets te realistisch gemaakt en mist dat lieve koddige uit de animatiefilm maar verder zit je met een grote glimlach te genieten bij de dansende vissen in Under the Sea, krijgt Ursula met haar lichtgevende tentakels net dat extra gevoel van slechtheid en zal je steeds het gevoel krijgen alsof je echt naar zeemeerminnen (en zeemeermannen?) zit te kijken in de film. Zelfs het haar onder water beweegt keurig mee met de beweging van het water, prachtig gedaan. Verder heeft men (zo lijkt het wel) veel aandacht besteedt aan het 3D effect. De vissen, de bubbels, het is duidelijk dat men echt het gevoel wilde overbrengen naar het publiek van de 3D versie dat men onder water was. Hier kan Marvel heel erg veel van leren (en alweer, niet slecht voor een film die bedoeld was voor Disney+)

Conclusie

The Little Mermaid is voor mij een remake waarvan ik niet dacht dat wij die nodig hadden. Het origineel staat na al die jaren nog steeds als een huis maar bij de eerste teaser en dan vooral bij de reacties zag ik waarom deze remake juist nodig is. Als er een film is die voor kinderen laat zien waarom diversiteit belangrijk is dan is deze dat wel. Halle Bailey heeft aan een hele grote groep meisjes laten zien dat zij ook Ariel kunnen zijn. En dat zie je ook in de zalen nu, een heel groot divers publiek dat zit te genieten omdat Ariel nu daadwerkelijk voor iedereen mee te identificeren is. De animatiefilm en de live action film brengen samen een completer plaatje en dat is prachtig (en eerlijk is eerlijk, ik vind Halle Bailey net een wat betere zangeres).
De film heeft qua verhaal niets ingeboet, sterker nog het is groter geworden, completer, Ariel heeft v eelmeer diepgang gekregen en ook Eric is meer dan alleen een “prins en redder in nood/lekker hapje” voor Ariel geworden. De liefde die ontstaat gedurende de film voelt beter aan en weet veel meer te overtuigen. In dat opzicht is dit voor mij een betere film dan het origineel en hoewel de cijfers op Metacritic dat niet aangeven moeten wij niet vergeten dat als de animatiefilm in deze tijd zou uitkomen de scores hiervoor ook een stuk anders zouden zijn.

Op Social Media heb ik veelal geschreven dat deze film perfect is qua timing na de duisternis en het verdriet dat Guardians of the Galaxy 3 bracht. Het liet het zonnetje voor mij schijnen (wat ook toevallig nu schijnt terwijl ik dit schrijf) en liet mij met een grote glimlach op mijn gezicht zingend de zaal verlaten. Disney lijkt eindelijk door te krijgen wat voor een remake mensen misschien wel willen zien. Jammer dat ze hiervoor het zo vaak fout hebben gedaan.
Daarom kan ik nu al verklappen dat hoewel The Little Mermaid niet een betere film is dan Guardians of the Galaxy 3 deze toch boven Guardians aan het einde van het jaar op mijn top 10 zal verschijnen. Want mijn top 10 bestaat uit films waar ik van heb genoten en even in een andere wereld heb gewaand. En hoewel beide films dat absoluut uitstekend doen speelt voor mij mee dat ik gewoon meer heb genoten van The Little Mermaid en dat komt misschien wel vooral door Halle Bailey en Melissa McCarthy (over wie ik minder snel zal gaan roepen dat het toch wel weer een kut film zal zijn, wat een geweldige Ursula was zij).

Als cijfer geef ik The Little Mermaid dan ook een 8, dat is lager dan wat ik Guardians geef maar ach, het is maar een cijfer en er speelt meer mee dan dat.