Het filmjaar 2023 tot nu toe

Het filmjaar is nog niet voorbij, sterker nog het is het einde van september wat dus betekent dat wij nog ruim drie maanden voor de boeg hebben voor het jaar voorbij is maar toch kan nu al worden gezegd dat het filmjaar heel erg uitzonderlijk mag worden genoemd.

De grote franchises stelden dit jaar tot nu toe namelijk flink teleur terwijl de wat kleinere films waar men misschien minder van had verwacht het juist stukken beter hebbben gedaan. In dat opzicht mag dit wel een uitzonderlijk jaar worden genoemd.

Want wie had verwacht dat Oppenheimer en Barbie een dusdanige imact zouden hebben op de box-office dit jaar dat wij grote films als Fast X en Mission Impossible juist zouden kunnen bestempelen als flops.

Is dit dan het jaar waarbij het publiek wakker wordt, dat men misschien wel een beetje klaar is met de grote franchises en dat men meer toe is aan iets nieuws en verfrissends.

In dat opzicht kan ik ook wel stellen dat mijn top 10 in veel opzichten niet er uit ziet zoals ik misschien wel had verwacht. Het lijstje eind dit jaar zal denk ik aardig wat verrassingen bevatten wat heel erg fijn is voor de verandering. Nu is alleen de vraag, wat gaat de rest van het jaar nog brengen. Ik ben in ieder geval in jaren niet meer zo vaak naar de film geweest en in dat opzicht zie ik er nog wel flink wat films bijkomen in de korte tijd die het jaar nog rest.

Op dit moment staat het lijstje in ieder geval op 47 films die ik in de bioscoop heb gezien. Hoeveel zullen daar nog bijkomen? Geen idee behalve dan dat 2023 in veel opzichten voor mij tot nu toe een prima filmjaar is.