Ik ben dol op het koningshuis!

Dit jaar belooft een prachtig jaar te worden voor liefhebbers van het koningshuis, wij krijgen namelijk een koning. De koningin treedt af en wij kunnen op 30 april de koning begroeten op de Dam in Amsterdam.

Nu hoor je regelmatig wel mensen die mopperen op het koningshuis omdat het te veel zou kosten en dat het achterhaald is maar je hebt ook mensen die durven te beweren dat het een verkapte dictatuur is omdat het opvolgen van de koning gebeurt met leden van de familie en dus niet gekozen wordt.

Wat velen echter vergeten is dat de koning eigenlijk weinig macht heeft, ja de regering wordt door de koning beëdigt en ondertekent de wetten maar feitelijke macht? Niet echt. Het is vooral ceremonieel. Zelfs de staatsbezoeken zijn gedeeltelijk verkapte handelsmissies. Indirect levert het koninklijke huis eigenlijk veel meer op dan het kost. Het is echter jammer dat men vaak niet verder kijkt dan de neus lang is.

Persoonlijk maak ik mij op voor een fantastische 30 april waarbij we hopelijk een gigantisch feest kunnen houden waarbij de koning nog lang over ons mag regeren! Het is een traditie die al jarenlang onderdeel is van de samenleving en een die wereldwijd langzaam maar zeker aan het verdwijnen is.

Ik stel voor dat we er van genieten zolang het er nog is, dat we nog lang mogen genieten van de pracht en praal die er bij hoort en het plezier die ze de bevolking brengen.

 

Nu maar hopen dat ik op 30 april voor de verandering vrij ben zodat ik naar Amsterdam kan gaan om het bij te wonden op de Dam.

 

 

1 comment

Comments are closed.