Nog meer Kijkwijzer betutteling?

Vandaag heeft het CDA opgeroepen om de kijkwijzer ook te laten gelden voor de buitenlandse zenders die zich op Nederland richten. Dit zou dus betekenen dat o.a. Film 1, Fox Life, 13th Street, SyFy en HBO NL bepaalde programma’s niet meer mogen uitzenden voor een bepaald tijdstip.

Nu mag het NICAM ze dat best vragen echter de staatssecretaris Sandra Dekker vergeet 1 belangrijk ding, de Kijkwijzer zegt namelijk het volgende over dat soort kanalen:

Aan de leeftijdsclassificaties worden voor televisie uitzendtijden verbonden. Programma’s met AL en 6 jaar mogen op ieder moment van de dag worden uitgezonden. Programma’s voor 12 jaar en ouder mogen alleen na 20.00 uur worden uitgezonden en programma’s voor 16 jaar en ouder mogen vanaf 22.00 uur worden uitgezonden.

Echter, deze uitzendtijdstippen zijn niet van toepassing op de programmaonderdelen voor bijzondere omroep, waar Chello Media onder valt, indien aan de volgende voorwaarden is voldaan:

a.       het programma is voorzien van een specifieke, technische voorziening voor ouderlijke controle (meestal pincode), waarmee het programma op elk gewenst moment kan worden afgesloten;

b.       programmaonderdelen met de leeftijdsclassificatie ‘niet schadelijk/alle leeftijden’ of ‘let op met kinderen tot 6 jaar’ zullen tot 20.00 uur nooit direct voorafgegaan of direct gevolgd worden door programmaonderdelen met de leeftijdsclassificatie ‘let op met kinderen tot 12 jaar’ of ‘let op met kinderen tot 16 jaar’ en tot 22.00 uur nooit direct voorafgegaan of direct gevolgd worden door programmaonderdelen met de leeftijdsclassificatie van ‘let op met kinderen tot 16 jaar’. Hierbij geldt een interval van minimaal tien minuten.

Omdat het hier om bijzondere kanalen gaat hoeven zij zich niet aan die regels te houden omdat ze blokkeerbaar zijn door de ouders en opvoeders dmv een pincode, ze zijn tenslotte alleen te benaderen via een bepaald kastje wat die beveiliging ondersteunt. Het NICAM kan ze dus niet dwingen om zich aan die programmerings eisen te houden. Vaak tonen ze al de icoontjes en dat is al meer dan ze moeten. Het standpunt van de staatssecretaris is misschien wel mooi vanuit haar achterban gezien maar is niet alleen een extremere vorm van betutteling maar hoeft dus niet eens worden uitgevoerd en zou dus niet eens door het NICAM moeten worden uitgevoerd omdat het alleen maar extra tijd en geld kost dat nergens voor nodig is. Mocht men dat wel gaan doen dan geven ze alleen maar zelf ook aan dat het systeem veroudert is en opnieuw moet worden vastgesteld, dat het hele keuringsprincipe en de eisen er omheen opnieuw moeten worden vastgesteld.
Weg dus o.a. met de overheidsbemoeienis!

Hetzelfde slaat overigens op haar standpunt voor internet, ook dit is afsluitbaar door de ouders en is daardoor overbodig en om sites nu te vragen om een Kijkwijzer keuring is volslagen belachelijk, het nieuws heeft toch ook geen Kijkwijzer keuring? Kan je net zo goed gelijk bijna alle sites 12+ of hoger maken… Gaan we dan ook het internet tot 22:00 maar afsluiten bij huizen met kinderen zodat wij zeker kunnen zijn dat ze niet dat soort content zullen bekijken?

Deze blogpost is geschreven als mijn persoonlijke mening, dit is niet de mening van mijn werkgever en staat ook volledig op zichzelf. Dat dit mijn mening is wilt niet zeggen dat ik mij niet aan de vastgestelde keuring houd wanneer ik aan het werk ben! Zolang de Kijkwijzer geldig is zal ik mij daar ook strikt aan houden. Dat ik het niet altijd eens ben met de Kijkwijzer wilt niet zeggen dat ik daarom soepel zal zijn bij kaartcontrole, ik ben altijd streng geweest en zal dat ook blijven! Een keuring zal altijd belangrijk zijn al is het maar om mensen te informeren wat er in een film te verwachten is.

Mijn mening over de Kijkwijzer is overigens altijd al zo geweest en heb dat ook nooit verborgen en ik ben dan ook heel erg blij dat de industrie nu ook eindelijk begint te protesteren tegen het betuttelen van het Nicam dat sowieso al erg wisselvallig is qua keuringen.

Mocht u vragen/opmerkingen hebben over deze blog post dan verzoek ik u dringend om met mij contact op te nemen en niet met iemand anders! Dit is tenslotte mijn blog-post en niet die van anderen!

Inquisitie bij anderen hierover wordt dus ook niet gewaardeerd! Als u mij wilt bereiken dan kan dat op info@joristhewise.nl

1 comment

Comments are closed.