Schaatsen tijdens de hittegolf?

De afgelopen decennia zijn er alle topschaatswedstrijden gehouden in het ijsstadion Thialf. Thialf staat internationaal bekend als een van de beste schaatsbanen ter wereld maar het stadion is oud en moet hard vernieuwd worden.

Omdat er in Nederland geen vergelijkbaar stadion voor schaatsen is heeft Thialf echter jarenlang zonder problemen kunnen doorgaan met het aanbieden van de schaatsbaan aan de NOC-NSF en KNSB omdat er geen concurrent is. Misschien omdat er geen concurrent is is Thialf misschien wel lui geweest want er is al jaren niet meer echt geinvesteerd in het stadion.

Echter de KNSB en het NOC-NSF deden in maart een oproep voor bedrijven/instellingen/organisaties om een “bod” te doen om de gunning te verdienen om de volgende “schaatstempel” te worden.

Drie instanties deden een bod, Thialf in Heerenveen, Icedôme Almere en TranSportium in Zoetermeer.
Waar IceDome en TranSportium overigens worden gefinancierd door bedrijven en sponsoren is dat bij Thialf een ander verhaal. Thialf wordt namelijk verbouwd met gemeenschapsgeld, ruim €50 miljoen

Maar goed, even terug naar de gunning. Oorspronkelijk zou de KNSB op 28 mei uitspraak doen en een paar dagen van te voren was er al uitgelekt dat Almere de voorkeur had. Dit zorgde voor een storm van protest uit Friesland waardoor de KNSB besloot om het besluit uit te stellen. En uit te stellen. En weer uit te stellen. Totdat het zelfs uiteindelijk werd uitgesteld naar 8 september.

Voor Icedôme was dit de druppel en ze stapten naar de rechter die bepaalde dat binnen 5 dagen de voorlopige gunning moest worden bekend gemaakt. En op vrijdag 26 juli was het dan ook zover, de gunning werd bekend gemaakt en de bom ontplofte.

Want niet lieveling Thialf kreeg de gunning maar buitenbeentje Icedôme Almere werd voorlopig benoemd tot de nieuwe lokatie voor top schaatsen.

Almere is nu eenmaal niet de stad waar je aan denkt wanneer je het over schaatsen hebt, in tegendeel, Almere staat juist bekend als een “grauwe saaie” stad waar het “tuig uit Amsterdam” naar toe verhuisde omdat er veel mooie woningen voor een lage prijs te koop stonden, de slogan “Het Kan In Almere” maakte het niet veel beter.

Echter de afgelopen paar jaar is de stad verandert en is er een bruisende gemeenschap ontstaan die vol passie over de stad kan praten en maar al te graag het imago van de stad willen oppoetsen.

En dat is bij de KNSB dus gelukt want het plan kwam als beste uit de bus en al is het een voorlopige gunning waar al protest tegen is aangetekend, toch is de kans heel groot dat het Almere zal worden, niet alleen omdat het prima gelegen is maar het juist zonder overheidssteun wordt opgezet, in tegenstelling tot Thialf dus wat €50 miljoen steun krijgt van de provincie, een steun die eigenlijk alleen in Friesland wordt goedgekeurd, de rest van Nederland zit er iets meer mee in de maag want dat geld kan beter worden gebruikt voor andere dingen. Helemaal omdat Zoetermeer en Almere laten zien dat het zonder subsidie een duurdere hal neer kan zetten (nu zijn de kosten natuurlijk gedeeltelijk hoger voor die twee steden omdat het volledig nieuwe panden zijn, in tegenstelling tot de verbouwing van Thialf).

Zodra de gunning echter bekend werd gemaakt barste de “Almere Haat” pas echt los want Thialf moet tenslotte blijven vindt men (al heeft er niemand gezegd dat het zou verdwijnen).

Maar keer op keer komt men met hetzelfde argument waarom het toch naar Thialf moet gaan, omdat het “traditie” zou zijn… Terwijl voor Thialf had je natuurlijk Amsterdam en Deventer. De enige reden waarom men eigenlijk in Thialf bleef was omdat het nu eenmaal erg kostbaar is om een topschaatshal te bouwen en te onderhouden en het niet echt nodig is in een land als Nederland om er meerderen te hebben. Maar nu, nu Thialf oud is en gerenoveerd/moderniseerd moet worden bestaat er eindelijk een kans dat de schaatstoernooien ergens anders plaats kunnen vinden.

Natuurlijk kan je zeggen dat de gunning geen garantie biedt op veel wedstrijden in de Icedôme omdat het alleen maar een garantie biedt op “minimaal 1 ISU wedstrijd” waardoor de rest gewoon kan worden geschaatst in Thialf maar wees eerlijk, het is wel erg omslachtig om je trainingscomplex met een wedstrijdbaan en capaciteit voor ISU wedstrijden te verlaten om even een uur (minimaal) te rijden naar Thialf om dan daar nog een wedstrijd of toernooi te schaatsen om daarna uitgeput weer terug te keren naar Almere (want de kans is groot dat de schaatsers daar naar toe gaan verhuizen als het inderdaad definitief de Icedôme wordt). Nu zullen er vast wel accommodaties zijn in Thialf waar ze kunnen verblijven maar ik denk dat wanneer de gunning voor Almere definitief is dat dan eigenlijk het grootste gedeelte van de ISU wedstrijden zullen worden verreden in het Icedôme.

Zelfs de huidige top schaatsers zeggen dat ze het wel jammer vinden als Thialf wordt verlaten maar dat het uiteindelijk gaat om wat het beste is voor de sport en iets als sentiment en traditie is iets wat eigenlijk niet in de weg mag staan als er een alternatief is dat zoveel beter is.

En de enigen die de mensen de schuld kunnen geven van het feit dat Thialf het niet heeft gekregen is het bestuur van Thialf dat gewoon veel te lang heeft gewacht met modernisering. Ze hadden niet moeten wachten maar toen het tijd was om te vernieuwen ook gelijk moeten doen. Nu hebben anderen een voorstel mogen doen en blijkt dat Almere de betere papieren heeft. En Thialf/Friesland laat zich opeens van een kant zien dan wij van ze gewend zijn… Namelijk een hele zure verliezer.

Toen Thialf boven Amsterdam en Deventer de voorkeur kreeg meer dan 30 jaar terug deed dat voor die steden ook pijn. Ingehaald door vernieuwing kan je zeggen. En dan te bedenken dat vijf jaar geleden Thialf al werd ingelicht dat ze wat moesten doen aan de accommodaties omdat ze werden ingehaald door het buitenland…

Overigens roepen dat er in Almere of Zoetermeer nooit een vergelijkbare sfeer kan hangen als in Thialf is natuurlijk gedeeltelijk onzin want het publiek bepaalt die sfeer, je kan een hal nog zo feestelijk maken maar uiteindelijk zorgt het publiek (samen met de prestaties van de sporters) er voor of het ook een feestje wordt. En omdat Almere zo een beetje in het midden van het land ligt zal het voor veel mensen een stuk makkelijk zijn om te komen kijken naar de wedstrijden. (helemaal met o.a. de Hanzelijn en de Gooiboog).

Verder is er natuurlijk ook wel een gegronde reden waarom Friesland zich druk maakt om het verlies van de gunning en dat is eigenlijk omdat er dan niet echt meer iets is wat mensen uit de randstad naar het noorden moet trekken. Het grootste gedeelte van het toerisme draait om het schaatsen en wanneer Thialf niet meer de grote publiekstrekker is dan hangt eigenlijk alles af van de Elfstedentocht die eens in de zoveel jaar wordt gehouden want fierljeppen, kaatsen en skûtsjesilen zijn nu niet echt dingen waar men in de rest van het land om staat te springen 😉 (natuurlijk is er veel meer te doen in de provincie en is het vooral voor mensen die willen genieten van mooie landschappen en historische kenmerken een genot maar eerlijk is eerlijk, het wegvallen van top schaatswedstrijden in Heerenveen/Thialf zal een flinke deuk opleveren in het toeristenaantal.

De komende week wordt er waarschijnlijk meer bekend gemaakt over hoe de bezwaar procedures invloed zullen hebben op het vervolg van de gunning en over een half jaar zullen wij horen of het definitief naar het Icedôme gaat. Almere is er in ieder geval klaar voor (nu de NS nog met iets meer sporen richting Almere toe voor de lading passagiers 😉 ).

Samenvatting:

Icedôme Almere heeft voorlopige gunning en viert feest en Thialf toont zich samen met provincie Friesland als een zure verliezer en besluit ondanks dat toch nog even €50 miljoen gemeenschapsgeld in de hal te pompen.


1 comment

Comments are closed.