De schreeuw om cultuur…

De afgelopen paar dagen is er in Nederland hard geschreeuwd om cultuur, dit in verband met de bezuinigingen van de overheid die hard snijdt in de cultuur subsidies, verder wordt het belastingspercentage voor culturele evenementen zoals concerten en theater voorstellingen verhoogd van 6 naar 19%.

Nu is het bezuinigen op cultuur natuurlijk verschrikkelijk, daar hoor je mij ook niet over echter ook zonder subsidies zijn er altijd in de wereld culturele ontwikkelingen geweest, is er muziek gemaakt, geschilderd en weet ik wat nog meer, het kan dus wel en het is niet dat het is afgeschaft, het is omlaag gebracht, op bijna alles wordt bezuinigd, het is dus niet alleen de culturele sector.

Dan de btw verhoging. Net als al het andere wordt dit nu ook duurder, naast de normale verhogingen. Als voorbeeld gebruikte men een Lowlands kaartje wat door de btw verhoging 20 euro duurder wordt. Echter je kan je dan af gaan vragen, ligt het alleen aan de btw verhoging of is een Lowlands kaartje gewoon belachelijk duur te noemen? Ik bedoel als je in totaal 30 euro aan belasting betaalt voor 3 dagen camperen met je eigen tent voor een festival dat niet altijd optredens brengt van je favoriete artiest die de moeite waard zijn, is dat dan nog wel voor jezelf goed te praten als consument?

Toch begrijp ik de protesten tegen die btw verhoging volledig, want het wordt gewoon wel erg duur, naast de gewoonlijke “hoge” kosten voor een voorstelling wordt het nu zelfs duurder doordat de overheid er meer aan wilt verdienen. Naar het theater gaan of naar een concert is “big business”, wij Nederlanders genieten graag van een goed optreden en willen daar ook van blijven genieten en nu wilt de overheid van een van onze “weinige” pleziertjes daar ook van genieten.

Het is erg spijtig dat de regeling is doorgedrukt en dat het dus duurder wordt echter hoop ik dat de mensen gewoon naar voorstellingen zullen blijven gaan en zich niet zullen laten tegenhouden. Het zou verschrikkelijk zijn als dat namelijk gebeurt. En mocht je naar bepaalde musicals in het voorjaar willen gaan, bepaalde voorstellingen zijn nu al te boeken. Dus profiteer nog snel van de lage btw zou ik zeggen.

Ps. Nee, ik heb niet geschreeuwd, met gillen bereik je niets namelijk.