Review: Grand Theft Auto 5

Herinner je nog het spel waar ik van riep dat ik geen review ging schrijven? 
Ik kon het niet laten ;-).

 

Het is alweer een paar jaar sinds wij voor het laatst in Liberty City zijn geweest, ondertussen zijn wij met zijn allen verhuisd naar Los Santos, city of movies, city of richdom, city of chances. En met het verhuizen naar Los Santos schakelen wij over van duistere Oost Europese figuren als Nico naar Michael, Franklin en Trevor.

Michael is een voormalige gangster die in het “witness protection program” is, Franklin die is opgegroeid in Da Hood (Stedenwijk in Almere maar dan ruiger) en Trevor Phillips, CEO van Trevor Phillips Enterprises, groots in drugs, overvallen en wapens.

Drie totaal verschillende karakters die niet veel met elkaar gemeen hebben maar uiteindelijk grootse dingen samen zullen doen.

 grand-theft-auto-5-features-three-protagonists

In het spel begin je met Michael, een “family man” wiens familie eigenlijk niet zonder het luxe leventje kan wat ze tot nu toe leiden maar Michael zelf is eigenlijk zijn streken nooit verleerd en daardoor leert hij Franklin kennen, een jongen uit “Da Hood” die door zijn werk eigenlijk al op het foute pad is gekomen en dankzij Michael komt hij daar eigenlijk nog meer op. Wanneer op een gegeven moment Trevor daar bij komt begint het spel eigenlijk pas echt en gaat er daadwerkelijk een wereld voor je open. Helemaal omdat alle drie de karakters totaal verschillend zijn en juist daarom word je eigenlijk helemaal in de wereld getrokken, Michael staat voor de “high society”, Franklin staat voor de “gangsters in da hood” en Trevor staat voor alle “hillbillys” in de VS.

De verschillen vind je overigens niet alleen in de speciale mogelijkheden die elk karakter heeft maar ook in hun side missions en zelfs in de gebouwen die ze kunnen kopen. Ja, sommige gebouwen kunnen door elk karakter worden gekocht maar er zijn ook gebouwen specifiek voor elk karakter en misschien sprak daarom Michael vanwege mijn werk mij zo ontzettend veel aan. Tenslotte ben ik dol op films en bioscopen ;-).

eurogamer-c26zlq

Gameplay

Zodra je GTA V opstart en begint met het spelen van het spel en je je eerste auto steelt merk je eigenlijk al gelijk dat het spel de gameplay voor een gedeelte heeft aangepast, de auto’s rijden namelijk een stuk relaxter in vergelijking met GTA IV, je wagen rijdt minder als een baksteen, kan iets meer hebben en weinig missie’s die belangrijk zijn voor de verhaallijn hebben een tijdslimiet die je laat stressen, net als in het echte Los Angeles gaat het leven een stuk relaxter. Alles gaat iets rustiger en dus heeft Rockstar je iets meer de tijd voor alles gegeven en kan je bijvoorbeeld de kaart laten uitzoomen zodat je iets meer de tijd hebt in de achtervolging. Verder kan je als je het echt niet voor elkaar krijgt het gedeelte van de missie overslaan, let wel op, hierdoor kan je een achievement missen!

Het spel is niet alleen speelbaarder gemaakt voor beginners maar ook voor mensen die GTA vaker hebben gespeeld maar eerlijk is eerlijk, GTA V is de eerste GTA titel die ik heb uitgespeeld.

Het spel speelt zeer prettig, het heeft een auto-aim die je erg goed helpt (al kan je die uitschakelen), de auto’s besturen heel erg fijn en zijn wat steviger in vergelijking met voorgaande delen en doordat je tijdens missies kan wisselen van karakters is niet alleen elke speelervaring anders maar blijft elke playthrough interessant waardoor je dus kan blijven spelen want niet alleen is elke playthrough anders, ook de dialogen veranderen met de karakters mee. Je krijgt dus echt het gevoel alsof je in een levende wereld zit. Want afhankelijk van hoe je met bepaalde situaties omgaat veranderen ook de karakters in je omgeving met je mee. Van Trevor die de radio omzet wanneer hij de muziek niet leuk vindt tot een winkel die je wilt beroven die al door een ander blijkt te worden beroofd, het is  een levende wereld die zijn eigen wil heeft.

eurogamer-7l9hie

De wereld leeft!

Rockstar heeft werkelijk waar aan alles gedacht, elke missie heeft een doel, elke misstap komt terug en ook elke overwinning zal je nog vaak bijblijven. Je zal heel erg veel lachen, je zal vaak zelfs gewoon in de auto stappen om naar de radio luisteren. Op een gegeven moment voelt de wereld aan alsof het “echt is”. Je voelt je gewoon een inwoner van Los Santos, zoveel details zitten er gewoon in, ik bedoel zelfs Lifeinvader, de Facebook variant van GTA V, bestaat zelfs in het echt, zo diep is Rockstar ingegaan in de details (overigens is ieder lid van de Rockstar Social Club ook lid van Lifeinvader 😉 ).

Er is zelfs een beurs waar je geld kan investeren, niet alleen een beurs die alleen ingame werkt maar ook een die reageert op de handelingen van spelers over de hele wereld…

Ze hebben dus daadwerkelijk een wereld gemaakt die leeft, die reageert op wat spelers op de hele wereld uitvoeren, een soort van MMO maar dan offline maar toch een beetje online. Overigens is er ook een online gedeelte maar hoe groots dat ook mag zijn, het spel is al in de single player zo overweldigend dat het niet eens nodig was geweest.

gta5screen

Bijzonder mooi!

Wanneer je kijkt naar het spel en alle details die ze er in hebben gestopt (denk naar karakters die in de spiegel kijken wanneer ze in de auto achteruit rijden of lijken te bellen in de auto terwijl je inderdaad aan het bellen bent dan weet je wel dat je te maken hebt met een spel dat ontzettend goed heeft gelet op de kleine details.

Maar ja, het spel heeft last van pop-up en ja, het spel heeft soms vage physics glitches en soms ook grafische glitches en is misschien niet de mooiste console titel van dit moment maar 1 ding staat vast, de wereld groeit nog, is een van de grootste en meest gedetailleerde steden op dit moment (helemaal met deze omvang) en wanneer je even stil staat hoog boven de stad dan is het een van de mooiste speel werelden die je ooit hebt gezien op een console. Helemaal wanneer het avond is, je door de stad heen rijdt en het begint te regenen/onweren, op dat moment zie je echt de schoonheid en details die het spel bevat. Je wordt uiteindelijk dieper in het spel getrokken door de sfeer, een sfeer die overdag zonnig is maar in de nacht duister wordt, echter dan dit kan het haast niet worden voor deze generatie.

GTA-V-1

Het ultieme spel?

Natuurlijk is niet alles perfect maar wat Rockstar brengt is wel een van de beste titels van deze generatie, alleen al met de singeplayer zal je flink wat uren mee bezig zijn, de snelste playthrough schijnt 22 uur te zijn al zal je er gemiddeld waarschijnlijk wel rond de 40 uur mee bezig zijn en dan heb je nog niet eens het spel op 100% behaald. De kans is groot dat je zelfs met een 100% playthrough nog maar een fractie van de hele speelwereld zal hebben meegemaakt. Het gaat namelijk zo diep, er valt zoveel mee te maken, zoveel te beluisteren en de karakters hebben zo hun eigen stijl dat je ook bij het opnieuw spelen van missies een andere kant leert ontdekken van de karakters. Dit is misschien ook wel de reden waarom elke playthrough uniek zal zijn.

Er is een reden waarom Rockstar niet veel spellen maakt en met titels als Grand Theft Auto laten ze keer op keer zien waarom. Kwaliteit kost tijd en Grand Theft Auto V is opnieuw het bewijs dat het het ook waard is.

Verhaal: 9.5

Graphics: 8.5
Geluid: 8
Gameplay: 8

 

Cijfer: 8.5

 


2 Comments

Comments are closed.