Nightwish

Ik zie mijzelf als iemand met een zeer brede muzieksmaak, ik vind eigenlijk alles wel prettig om naar te luisteren, tenminste, zolang het maar een melodie heeft dan kan ik er wel van genieten. Natuurlijk van het een meer dan het ander maar over het algemeen gaat het er om dat ik in principe nooit problemen heb met bepaalde muziekgenres (op een paar na, denk aan Hardcore en Dubstep).

Echter er zijn een paar artiesten/bands die toch wel mijn hart altijd sneller doen kloppen en een daarvan is Nightwish. Nightwish is een band die een soort van symfonische Metal maken, sommigen noemen het Symphonic Metal, anderen noemen het Speed Metal, ik noem het gewoon Metal :D. Het bijzondere van Nightwish vind ik zelf dat ze eigenlijk constant proberen zichzelf opnieuw uit te vinden zonder veel van hun oorsprong af te wijken. Hoe je het ook wendt of keert, Nightwish zal altijd een herkenbare Nightwish feeling hebben terwijl het iedere keer anders klinkt. Goed, misschien komt het doordat ze nogal snel door hun zangeressen heen gaan maar wat ik zo mooi vind is dat nummers met hun eerste zangeres Tarja bijvoorbeeld een soort van Opera gevoel opwerkten terwijl Anette weer zorgde voor een wat rustigere atmosfeer en nu met Floor heb je juist dat rauwe erbij terwijl zij ook de hoge noten van Tarja weet te halen waardoor de oude sfeer ook weer een beetje wordt teruggebracht.

Ik weet nog het eerste concert van Nightwish wat ik ooit heb gezien, het was de Wishmaster tour en Sinergy (overigens ook een fantastische band en die Kimberly Goss… Wat een vrouw met een dijk van een stem! Vooral het nummer Lead Us To War bleef mij bij) stond in het voorprogramma.
Ik was bij dat concert met twee klasgenoten (Rick, een gigantische Nightwish fan, via hem heb ik kennisgemaakt met Nightwish), Michael en een vriend van Rick. De avond was er een om nooit te vergeten want we gingen gigantisch uit ons dak!!! Heerlijk, bier en fantastische muziek in de Melkweg (toen speelde Nightwish nog niet in de grote zalen).

Door de jaren heen heb ik meerdere optredens van Nightwish bezocht en ja, ten tijde van Anette had ik een dipje maar ik kende Floor Jansen al van After Forever wat al briljant was en nu zit ze dus in Nightwish wat eigenlijk weer zorgt voor een extra motivatie want niet alleen is ze Nederlands maar ook kan ze de hoge noten van Tarja halen en dus dubbel zoveel plezier :D. Maar zal ze ooit Tarja kunnen vervangen? Nee, Tarja was uniek en gedeeltelijk getraind als een opera sopraan en dus erg goed met de hoge noten maar Floor brengt grotendeels de “vibe” van Nightwish terug toen ik de groep voor het eerst live zag.

Nu kan ik alleen voor mezelf schrijven wat ik er van vind maar ik vind het een verstandig besluit al snap ik nog steeds niet waarom ze ooit Tarja er uit hebben gezet maar Floor als zangeres was misschien wel het beste wat ze op dit moment hadden kunnen doen!!!

De Blu-ray Storytime Showtime is misschien wel het beste wat Nightwish op dit moment op visuele media heeft uitgebracht en ik zit weer net als voorheen alle content op te eten. Het enige wat jammer is is dat er niet Engels wordt gesproken. De reden hiervoor is omdat de discs gericht zijn op mensen die de Engelse taal machtig zijn, het is dan een beetje vreemd dat dat niet voor de gehele disc wordt gebruikt.