Zijn lokale omroepen nog wel van deze tijd?

De afgelopen paar jaar zie je het eigenlijk meer en meer, mensen krijgen de mogelijkheid om zelf hun nieuwtjes direct op het internet te plaatsen, het nieuws verspreidt zich via blogs, Twitter en via Facebook veel sneller dan via de lokale omroepen, vaak zelfs nog in betere kwaliteit dan de ander. Je kan je dan ook gaan afvragen of die omroepen nog wel van deze tijd zijn.

We zagen het bijvoorbeeld al in Almere met de krant Almere Vandaag, deze kreeg men in het begin vijf dagen in de week maar tegenwoordig nog maar vier keer in de week en het krantje wordt dunner en dunner en dunner (als je hem überhaupt nog krijgt want de bezorging is een ramp). Natuurlijk is het leuk om lokaal nieuws te lezen, je wilt toch een beetje weten wat er allemaal in je stad plaatsvindt maar het krantje begint eigenlijk steeds meer te lijken op een reclamefolder, er staan meer reclames in dan daadwerkelijk nieuws lijkt het soms (al is het nog niet zo erg als Almere Deze Week wat steeds meer en meer lijkt op een reclamefolder).

Maar wanneer je kijkt naar RTV Almere dan moet je je toch echt gaan afvragen wat ze eigenlijk aan het doen zijn… De website werkt niet of nauwelijks, er zijn veel onderdelen eigenlijk niet ingevuld en de programmering is voor 90% te bestaan uit herhalingen. De radiotak doet het gelukkig veel beter en bevat veel verschillende programma’s al weet ik niet hoeveel er eigenlijk nog uitzenden, om eerlijk te zijn luister ik nog maar nauwelijks radio, alle muziek hoor ik namelijk via stream diensten als Spotify en als ik bij mijn ouders langskom dan luister ik wel naar 3FM.

Voor het regionale nieuws heb ik eigenlijk de website van de provinciale omroep openstaan omdat ze altijd nieuws uit de omgeving hebben dan de omroep van Almere zelf dus eigenlijk vraag ik mij dan nog af wat voor nut het heeft om die omroep on-air te houden. Het is niet alsof mensen het daadwerkelijk kennen zou je haast zeggen. Verder hangt er nog steeds een negatieve nasmaak aan de stadsomroep want niet alleen veranderen ze steeds na een bestuurscrisis hun naam, deze crisis komt ook regelmatig voor waardoor je op een gegeven moment een beetje het spoor bijster begint te raken wat nu echt de naam is van ze en of je favoriete programma er nog steeds is.

Van mij mogen ze overigens best blijven uitzenden maar kijkend naar de hoeveelheid reclames op de site alleen al dan vind ik dat men best wel de subsidie mag gaan afbouwen of zelfs stopzetten, voor er weer een dure naamswijziging en imago aanpassing komt. Want eerlijk is eerlijk, de meeste mensen halen tegenwoordig hun nieuws wel online… Zelfs de ouderen!